Next stop Swakopmund. att göra i swakopmund

Next stop Swakopmund

Det kändes rätt skönt när vi körde in på parkeringen utanför Strand Hotel i Swakopmund där vi skulle bo de närmaste tre nätterna. Vi hade precis genomfört den magiska körningen från Grootberg längs Skelettkusten, resans längsta köretapp. Det hade blåst galet mycket längs vägen och blåst och sand är ingen höjdarkombination om man vill ut och röra på sig så det har blivit många timmar stillasittande i bilen. Framför oss låg nu två dagar i “frihet” i Namibias semesterort no 1, Swakopmund.

Swakopmund är lite av ett äventyrsmecca, här finns hur mycket som helst att göra. Vi lämnade de mest äventyrliga aktiviteterna, som fyrhjuling och hangglidning bland sanddynerna, därhän till förmån för lite lugnare aktiviteter.

Här kommer en liten guide till mina favoriter i Swakopmund:

Strosa runt i Swakopmund

Efter alla natur- och djurupplevelser är det skönt att strosa rund längs Swakopmunds gator. Tyskarnas tidigare inflytande är väldigt tydligt här, det känns mer som om man befinner sig i en badort i norra Tyskland än att man befinner sig i södra Afrika. En ganska surrealistisk känsla. Även klimatet känns mer tyskt än afrikanskt. På morgonen är det ofta dimma över staden när det kylslagna Atlanten har fått säga sitt men efterhand att solen tar över lättar dimman och klimatet blir riktigt behagligt. Men en fleecetröja är skönt att ha både på morgonen och kvällen.

Det finns flera mysiga fik med gott kaffe, riktigt fina souvenirer och en liten hantverksmarknad (ligger nere vid Strand Hotell). Längs med vattenet löper en lång strandpromenad om man är sugen på en löprunda eller prommenad. I utkanten av Swakopmund finns ett köpcenter men jag har aldrig varit där så vet inte om det är värt ett besök.

Swakopmund

Delfinsafari

Efter alla torra landskap är det en häftig kontrast att få ge sig ut på havet. Delfinsafrin utgår från grannstaden Walvis Bay som ligger lite skyddat i en vik och därmed är en utmärkt hamnstad. Jag har gjort den här delfinsafari vid två tillfällen, båda gångerna med Levo Dolphins Tours men med lite olika upplägg. Jag vet inte om det beror på årstid eller om det är annat som styr. Första gången (i december) höll vi oss främst inne i viken inte så långt från stranden och det var en mängd bottlenose delfiner som lekte här inne. Efter delfinerna åkte vi ut längs udden där fyren står till sälarna och avslutade sedan med en lätt lunch på båten med en massa ostron och andra goda tilltugg.

Den här gången (i september) började vi med sälarna och åkte sedan ut på öppet hav och fick där istället sällskap med Benguela delfinen, en mindre delfin som lever här längs Namibias och Sydafrikas västkust. Turen avslutas sedan med ostron. Alltid lika fascinerande att få umgås med detta vackra djur!

Swakopmund, Delfinsafari, levo tours walvis bay

The Tug

Äta bör man annars dör man. Jag fyllde år under våra dagar i Swakopmund så vi hade bokat bord på The Tug, en restaurang som ligger precis vid den långa piren nere vid vattnet. Vi hade fått restaurangens bästa bord med fantastisk utsikt över havet, piren och en vidunderlig solnedgång. Såklart blev den ostron till förrätt följt av en riktigt god grillad kingsklipper. The Tug är en trivsam, lite stimmig restaurang där man blir väl omhändertagen på ett proffsigt, personligt sätt och där mat och dryck svarar upp till ens förväntningar.

Swakopmund, The Tug, Eating in Swakopund

Sandwich Harbour

I vårt ganska digra reseprogram hade vi lagt in en vilodag i Swakopmund för att bara kunna chilla runt, läsa en bok, ta sovmorgon och allt det där andra som ingår i begreppet semester men den vilodagen försvann redan första dagen i Windhoek när vi hade vår genomgång med Marianne från African Profile Safari, som hjälp oss med alla bokningar. Mariannes beskrivning av Sandwich Harbour gjorde att vi gav upp vår chilldag till förmån för en ökentur. Vilken tur att vi gjorde det, det blev en riktig höjdardag! Från Walvis Bay’s flamingobukt, via saltfabriken och möte med ökenödlan far vi söderut tills vi kommer till platsen där höga sanddyner möter havet. Galet häftigt! Separat inlägg kommer om den här dagen vid senare tillfälle.

Swakopmund, Sandwich Harbour,

Strand Hotel Swakopmund

Jag föredrar små personliga boenden och sådana finns det verkligen gott om i Swakopmund så när mannen i mitt liv propsade på Strand Hotell, som är Swakopmunds största hotell, för att vi skulle få havsutsikt så var jag först lite skeptisk men vem kan säga nej till havsutsikt? Och jag måste säga att det blev en riktig vinnare. För det första var det ganska skönt att få bo på ett lite större hotell ett par dagar och få vara lite mer anonym. Dessutom är hotellet i princip nytt så allt är väldigt fräscht. Att Strand dessutom har fyra restauranger att välja mellan kändes också extremt lyxigt efter lodgelivet där man får äta det man blir serverad. Väldigt trevligt läge precis vid stranden och som sagt havsutsikt! Hotellet har flera trevliga uteserveringar där man kan sitta och chilla och se ut över stranden. Kan varmt rekommendera att bo här!

Swakopmund, Strand Hotel Swakopmund

Det här var mitt urval vid ett besök i Swakopmund men det finns massor mer att göra. Det finns ett par museum i stan, en golfbana, du kan  rida, cykla, åka fyrhjuling, fiska, surfa, åka på ökenutflykt och studera allt liv som finns gömt i sanden…

Nu går vår resa vidare, längre söder ut till de mäktiga sanddynerna i Sossusvlei. Mer om det i ett senare inlägg.

I veckan har jag gästbloggat om Namibia hos resebloggen Discovering the Planet. Läs mitt inlägg Namibia – de ändlösa horisonternas land.

Och så till sist, glöm inte följa På vift på FB för löpande uppdateringar om nya inlägg!

Må gott och lev väl!//Cathinka


En resa till Namibia är något utöver det vanliga och har så ofantligt mycket att erbjuda. Här i bloggen kan du läsa ett urval av alla saker man kan se och göra. Som om den fantastiska roadtrippen längs Skeleton coast eller besöket i Himlabyn. En av de absoluta hörpunkterna är förstås sanddynerna i Sossusvlei där vi även flög luftballong. Och så safari såklart, safari i Etosha. Ja ni hör ju, det finns något för alla!

Lite mer allmänna restips om att resa till Namibia kan du också läsa om eller mer specifikt om hur du kan lägga upp din resa.

Kommentarer

 1. Profilbild för Elin reser

  Fina bilder som vanligt!
  Jag instämmer verkligen angående den surrealistiska känslan, jag kände precis samma sak.
  Sandwich Harbour verkar helt fantastiskt, det missade jag tyvärr. Jag gjorde i stället flera av äventyrsgrejerna, bland annat hoppade jag fallskärm. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack Elin! Vad häftigt med fallskärm! Att du vågade….

 2. Profilbild för Discovering The Planet

  Namibia har så mycket mer att erbjuda än jag trodde. För mig var
  det den röda öknen som lockade, men efter dina inlägg så mycket
  mer.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det finns bara ett ord jag har för denna fantastiska destination och det är magisk! Och det finns verkligen så mycket att se och göra.

 3. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Sandwich Harbour ser utrolig flott ut – det stedet misset jeg dessverre da jeg var i Swakopmund.

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja det vara nära att vi också missade detta men oj vad glad jag är att vi kom dit! Så häftigt ställe, så bra dag!

 4. Profilbild för Christine - 29°

  Underbara bilder som vanligt, men den på delfinen som simmar efter båten var något alldeles extra. Dessutom så fina djur. 🙂
  Du har verkligen fått Namibia att klättra högre på min lista av platser som måste besökas.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Christine vad glad jag blir! Det är något visst med delfinerna, de har på något sätt skaffat sig en motorväg in i våra hjärtan, så fascinerande djur.
   Det undgår väl knappast någon att Namibia är en av mina favoritdestinationen :), åk!

 5. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Perfekt inläsning för mig när dagarna när jag ska få åka dit närmar sig. Tack för bra tips och fab bilder. I vanlig ordning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?