Random Post
Sök
Sök
safari i Etosha

På safari i Etosha

Jag hör fotsteg utanför tältduken och ett försiktigt “Hello”
– We are awake! svarar jag fylld av förväntan inför dagens safari i Etosha.
Natten har tillbringats i tält men att kalla det tält är tämligen missvisande. Förutom att väggar och tak är av tältduk så är inredningen i övrigt i bättre hotellstandard. Men tältduken medför att du får en helt annan närhet till naturen där du ligger i sängen och kan höra alla nattdjurens läten. Som lejonen som brölade när vi la oss igår kväll.

Safari Etosha Ongava tented

Närheten till naturen, vi bor mitt inne i en privat safari park, Ongava Game Reserve, gör också att vi inte får röra oss fritt utanför tältet när det är mörkt. Kl. 6.30 kommer därför Bono, som är vår guide under våra dagar i Ongava, tillbaka för att hämta oss till frukost. Geväret hänger över axeln när han knallar före oss till huvudbyggnaden där en stadig frukost väntar. Allt man kan tänkas vara sugen på står uppdukat, gröt, bröd, frukt och rykande varm scramble får man från köket.

Charles John Andersson

Håret fladdrar vilt i vinden när vi far fram i den öppna Land Rovern samtidigt som den stora röda glödande solen går upp. Lite småkyligt trots både fleece och vindjacka, det är vårvinter i Namibia. Det är en liten kö in i parken via Andersson Gate. Andersson gate är faktiskt uppkallad efter en svensk upptäckare, Charles John Andersson (eller egentligen Carl Johan). Under 1800-talet bodde han många år i Namibia. Andersson var tillsamman med Mr Galton den första europé som skrev om Etosha pan. Anderssons roll i landet är kontroversiell eftersom en del anser att han banade vägen för tyskarnas intåg i Namibia och därmed det bestialiska folkmord som sedan följde på 100 000 herero och 10 000 namas. Andersson dog 1864 under en upptäcksfärd i gränslandet mellan Namibia och Angola på jakt efter en vattenväg från Afrikas inland till Atlanten.

På safari i Etosha andersson gate

Etosha

Etosha är stort som Småland och har fått sitt namn från Etosha Pan som till största delen ligger i parken. Etosha Pan är en stor endorheisk sjö som större delen av året är uttorkad. Etosha betyder den stora vita platsen på Ovambo och det stämmer verkligen. Förutom att själva sjöbotten är som en gigantisk stor vit fläck, så lägger sig ett vitt damm över naturen och skapar ett otroligt annorlunda landskap. Ett annat folk i landet hai//om kallade istället platsen för Khubus som betyder “totalt bar vit plats med massor av damm”, även det ett väldigt väl beskrivande namn.

Safari i Etosha Ongava

Etoshas djurliv

Tack vare landskapet är en safari i Etosha annorlunda mot andra safaris jag gjort. Det flacka bara landskapet gör att djuren är lätta att se och den vitkalkade omgivningen skapar en surrealistisk känsla. En känsla som jag inte riktigt kan sätta ord på. Som att fara runt i ett månlandskap kanske.

Det finns gott om djur i Etosha både till antal och till djurarter även om man inte ser de enorma flockarna av gnuer och zebror som man ser i tex Serengeti. Det finns inte mindre än 114 olika däggdjur i parken, 340 fågelarter, 110 olika arter av reptiler. 16 amfibier och 1 fiskart. Buffeln är utrotad sedan länge så man kan inte se “the big five” på safari i Etosha. “The big five” består av lejon, buffalo, leopard, elefant & noshörning och är de afrikanska djur som anses vara svårast att jaga till fots.

Ett av mina favoritdjur är elefanten, 6 ton av skön- och klokhet.

Safari Etosha Ongava elefanter

Vad som annars är roligt när man varit på safari några gånger är att man även intresserar sig för de lite mindre djuren och alla de otroligt vackra fågelarter som finns.

Safari Etosha Ongava

Men självklart får man även se de klassiska safaridjuren på safari i Etosha

Safari Etosha Ongava

Privat- kontra nationalpark

På vår resa i Namibia har vi två heldagar avsatta för safari, en i Etosha och en i den angränsande privata parken Ongava, där vi också bor Det finns några saker som skiljer safarin åt i privat kontra nationalpark och det är därför roligt att göra både och. Etosha är självklart mycket större än Ongava och det finns därmed mycket fler djur och ytan gör att du slipper se staketen som gör att det känns vildare. Men i den privata parken är det färre bilar, du kan ofta komma närmare djuren och det bästa av allt, du får gå ur bilen!

Ongava game reserve

Guidens betydelse

En bra guide förhöjer din safari något enormt. Inte bara vet de bättre var man kan hitta djuren, de ser mer, du slipper köra själv vilket gör att du ser mer och de besitter en enorm kunskap. Vi var enormt nöjda med vår guide Bono som inte bara berättade om djur och natur utan även om Namibia förr och nu. I Etosha får du köra själv men jag rekommenderar att åtminstone ta någon tur med guide!

En bra guide ger inte heller upp i första taget. Som sista kvällssafarin när Bono ville att vi skulle få möta den stora lejonfamiljen och vi till slut hittade dessa bedårande lejonungar innan dagens sista solstrålar försvann och det kompakta afrikanska mörkret la sig över landskapet.

Safari Etosha Ongava lejon

För hur mycket djur man än ser på en safari i Etosha eller någon annanstans så är det alltid något visst med de stora kattdjuren. De är så magiskt vackra! Efter 2 1/2 dag i safaribilen är vi otroligt nöjda med våra djurmöten och ser fram mot nya äventyr.

Må gott och lev väl!//Cathinka


En resa till Namibia är något utöver det vanliga och har så ofantligt mycket att erbjuda. Här i bloggen kan du läsa ett urval av alla saker man kan se och göra. Som om den fantastiska roadtrippen längs Skeleton coast, besöket i Himlabyn eller besöket i den lilla kuststaden Swakopmund. En av de absoluta hörpunkterna är förstås sanddynerna i Sossusvlei där vi även flög luftballong.  Ja ni hör ju, det finns något för alla!

Lite mer allmänna restips om att resa till Namibia kan du också läsa om eller mer specifikt om hur du kan lägga upp din resa. Eller är du mer intresserad av en safari i Tanzania så kan du få tips här.

guest
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela / Discovering The Planet
november 4, 2018 19:46

Detta inlägget hade jag helt missat. Hjälp vilka fina bilder.

Anneli
Anneli
juli 27, 2017 21:40

Men vilka vackra kort! Ska åka till Namibia nästa år i samband med min födelsedag i april och nu när jag sett dina bilder blev jag jätte sugen på att komma iväg. Vem kan vänta så länge? Vilken månad var ni där och är det en resa du kan rekommendera?

Katarina
oktober 20, 2016 13:42

Jisses! Alltså bilderna. Dra mig baklänges vad vackert! Älskar vita öknar och elefanter.

Tinka
oktober 21, 2016 10:29
Reply to  Katarina

Men tusen tack Katarina!! Ja visst är det något visst med både de majestätiska djuren och färgskalan.

christine - 29°
oktober 19, 2016 21:28

Fantastiska bilder! Så fint! 🙂

Tinka
oktober 19, 2016 23:08

Tusen tack Christine!!

Marias Memoarer
oktober 13, 2016 17:42

Underbara bilder på underbara djur <3 Och det där måste då vara det lyxigaste tältet jag sett 😉

Tinka
oktober 19, 2016 23:07

Ja tält kan man nog egentligen inte ens kalla det…även om det heter ”tented camp”? Tusen tack Maria!

4000mil
oktober 9, 2016 19:23

Åh vilka underbara bilder! Vi hade otur i Etosha och jag blev magsjuk, så vi hann inte lika mycket som vi hade tänkt. Börjar bli sugen på ny safari.

Linda, 155cm.se
oktober 9, 2016 19:23

Jag har så svårt att ta in de här, att det finns på riktigt, trots dina vackra bilder. Hur mycket zoom har du på dina objektiv för att skapa en sån känsla av att vara så nära?

Marianne - Glimt av verden
oktober 8, 2016 23:25

Så mange flotte bilder! Jeg har vært på safari i Etosha, og det var virkelig en bra opplevelse. Jeg bodde i telt (sånt lite telt som man setter opp selv) på to ulike campingplasser i nasjonalparken, og kunne sitte der og se på dyrene som kom til vannhullene like utenfor campingplassene for å drikke. Man kan få så mange heftige opplevelser når man er på safari!

G-EMDVDK369J