Roadtrip Namibia Skeletoncoast

När vägen är målet

Genom Skeleton Coast National Park

Det är dags att lämna Grootberg, stället med den fantastiska utsikten . Vi ska ta oss söderut till Namibias semesterort nummer ett, Swakopmund. Vi har velat länge om vilken väg vi ska ta, den som går genom inlandet ner, som är den som flest kör, eller vägen längs havet genom Skeleton Coast National Park. Havet drar så det blir C34an längs havet.

Roadtrip Namibia Skeleton coast

Grootberg till Palmweg

För det är precis det som är det bästa med att köra själv, valfriheten. Trots att vi under den här resan pga tidsaspekten har förbokat alla boenden innan, så finns det så många val längs vägen, så många stopp du vill göra och då är det ovärderligt att kunna göra som man själv vill. Namibia är dessutom som gjort för att köra själv med vägar i mycket bra skick (många gånger betydligt bättre än här hemma) och näst intill obefintligt med trafik.

Vägen genom Grootbergpass är galet vacker med de röda bergen som reser sig runt omkring oss. Nere i dalen blir det lite grönt, med namibiska mått mätt, där Mopaneträdet står i vintergrön skrud. Vägen slingrar sig ner mot Palmweg för att sedan övergå i de mer karaktäristiska raksträckorna.

Namibia Skeleton Coast

Genom månlandskap

Några mil söder om Palmweg svänger vi av från huvudvägen ner mot havet och The Skeleton Coast National Park. Vi är nu nästan nere på låglandet igen. När vi närmar oss havet byter landskapet färg från det rödbruna till ett mer kargt blågrått.

Roadtrip Namibia Skeletoncoast

Vinden friskar i. Rejält. Jag får hålla hårt i hatten vid alla fotostopp. Sanden slår som nålstick mot huden. Men shit vad läckert det är! Det känns som om man befinner sig på månen. Norrut, bland sanddynerna ni ser på bilden nedan var dit man transporterade Tullamore, det enda överlevande lejonet av de fem musketörerna, som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Roadtrip Namibia Skeleton coast

Färden går vidare söder ut genom ett landskap som inte liknar något jag sett innan och som inte kan beskrivas som vackert i traditionell mening. Men annorlunda och otroligt fascinerande. Namnet Skeleton Coast kommer från alla de otaliga benbitar som blev liggande på stranden efter den omfattande val- och säljakten. Men platsen är ökänd för sitt otillgängliga klimat så mången människa har också fått sätta livet till i dessa trakter. Bushmännen kallar området ”Landet Gud skapade i ilska” och portugiserna ”Grindarna till helvetet”.

Sälreservatet i Cape Cross.

Det stinker och då menar jag verkligen stinker. Så till den milda grad att man nästan måste hålla för näsan. Dessutom är det ett förfärligt oväsen. Marken är täckt av sälar, tiotusentals. Cape Cross är Capesälens häckningsplats och under november-december kan det finnas så många som ett par hundra sälar här. Att det är en Capesäl ser du bl.a på de små öronen de har till skillnad från andra sälar som inte har några externa öron. Stället är ett givet stopp när man kör längs C34an.

Roadtrip Namibia Skeleton coast

Zeila

Zeila befann sig på sin sista resa när hon en natt år 2008 slet sig från sin förtöjning utanför Walvis Bay. Ombord fanns 2 besättningsmän som nog önskade att de befunnit sig någon annanstans denna natt. Tur i oturen gick Zeila på grund strax norr om Henties Bay och båda männen klarade sig och Zeila är idag hem åt otaliga skarvar. Haven utanför Skeleton Coast är ökända för sina svåra förhållanden och de finns gott om förlista skepp längs kusten.

Roadtrip Namibia Skeleton coast

Bilturen från Grootberg till Swakopmund var en av höjdpunkterna under vår roadtrip i Namibia. Och det är just det som är så härligt med roadtrips, att vägen inte bara är en transportsträcka utan att vägen är målet!

Glöm inte att följa På Vift på FB för löpande uppdateringar om nya inlägg.

Må gott och lev väl!//Cathinka


En resa till Namibia är något utöver det vanliga och har så ofantligt mycket att erbjuda. Här i bloggen kan du läsa ett urval av alla saker man kan se och göra. Som om besöket i Himlabyn eller i den lilla kuststaden Swakopmund. En av de absoluta hörpunkterna är förstås sanddynerna i Sossusvlei där vi även flög luftballong. Och så safari såklart, safari i Etosha. Ja ni hör ju, det finns något för alla!

Lite mer allmänna restips om att resa till Namibia kan du också läsa om eller mer specifikt om hur du kan lägga upp din resa.

 

Roadtrip Namibia Skeletoncoast

Kommentarer

 1. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Jeg blir så glad hver gang jeg ser fine bilder og leser noe fint om Namibia! Da lengter jeg straks tilbake til det flotte landet. Selkolonien var virkelig en opplevelse – hvilket lydnivå og hvilken lukt!

  1. Profilbild för Tinka

   Det är ett så fantastiskt land och man önskar att fler fick upptäcka det samtidigt som man gärna vill behålla denna pärla för sig själv. Trots två besök hoppas jag på att återvända en dag.

 2. Profilbild för FREEDOMtravel

  Waow vilket landskap! Det känns nästan overkligt på något sätt. Jag skulle gärna vilja se mer av Afrika, och bland annat Namibia då… Idag har jag i alla fall satt ihop ett inlägg om våra Kenya-resor som jag publicerar imorgon bitti 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Man kan liksom aldrig få nog av Afrika! Kontinenten tar en bit av ens själ i gisslan så man måste återkomma igen och igen.
   Blir spännande att läsa!

 3. Profilbild för Rania {Rowan Tree}

  Men wow vilka bilder och vilket ställe!

  Svar: Tack! Jag är extremt svag för den gyllene timmen men jag kan absolut uppskatta den där dramatiska himmeln, och ja det gör sig oerhört bra på bild 😀

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Rania! Ja det är ett magiskt ställe.

 4. Profilbild för Veiken

  Vilken härlig resa! Vi har stått vid gränsen till Namibia när vi åkte overlandstruck tmed hela Sydafrikas Västkust! Upp till Kalahariöknen! Det är fantastiska vyer där!

  1. Profilbild för Tinka

   Södra Afrika är bitvis verkligen galet vackert!

 5. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Jag är så glad för min egen skull som ska få uppleva några av de här ställena som du får mig att dräggla efter! Fin film!

  1. Profilbild för Cathinka

   Du har verkligen något att se fram emot Linda! Nu ser inte Sri Lanka ut att ha varit helt fel heller…Tack!

 6. Profilbild för christine - 29°

  Wow, så läckert! 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Riktigt, riktigt läckert helt olikt allt jag sett tidigare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?