Resa till Namibia, reseblogg Namibia, Rundresa i Namibia

Namibia på egen hand – 15 dagars rundresa med bil

Hemkomna efter vår magiska bilresa runt Namibia på egen hand. Med bilen har vi under 15 dagar kört genom magnifika, dramatiska landskap. Oron att en resa till Namibia inte skulle leverera en andra gång var obefogad men det blev en annan känsla den här gången. Om jag första gången i landet blev tagen på sängen av alla fascinerande öppna, öde landskap och det karga vackra, på ett sånt sätt man bara kan bli när det är första gången, gav den här resan en fördjupad kärlek till naturens fantastiska väsen.

Nu är jag så till bristningsgränsen fylld av upplevelser så jag inte riktigt vet var berättelsen ska börja. Fingrarna är fyllda av både berättarlust och skrivkramp. Så för att komma igång kommer här en klassisk sammanfattning av resan. Bloggen kommer sedan fyllas på med mer utförliga berättelser om alla aktiviteter.

Som jag skrivit tidigare hade vi den här gången bestämt oss för att ta det lite lugnare längs vägen för att ge tid till att njuta och inte bara ticka boxar. Vi började därför med en övernattning i Windhoek, den lilla, inte jättecharmiga huvudstaden för att vila lite efter flygresan och för att samla ihop oss och inse att vi verkligen var på semester. Sedan följde 4 väl utvalda platser med tre övernattningar på varje och tillsist avslutades resan med en natt i närheten av flygplatsen innan avfärd hem.

Resa till Namibia

De flesta vägarna är grusvägar men breda och fina så att ta sig runt Namibia på egen hand är inget problem.

Allting var förbokat i god tid hemifrån, både boenden och utflykter med hjälp av Marianne, en reseagent på företaget African Profile Safari i Namibia.

Det här är ett upplägg vi är väldigt nöjda över. Det blev ingen stress och vi kända oss nöjda och färdiga (åtminstone för tillfället) med de platser vi besökt.

Så häng med på vår resa runt Namibia på egen hand – i bil på ödsliga vägar och genom storslagna landskap:

Windhoek

Vi landar tidigt en lördagsmorgon på den lilla internationella flygplatsen Hosea Kutakos där vi möts av en magnifik afrikansk soluppgång och fågelkvitter. Passagen genom tullen går extremt smidigt och våra väskor är med, kan man få en bättre start?!

Boendet vi valt är ett litet guesthouse med ca 10 rum i beläget i stadens villakvarter, Olive Grove Guesthouse. Vi har tur och får tillgång till vårt rum nästan med en gång trots att vi är där så tidigt som halv 8. Efter en god, matig frukost bestående av ägg, bacon, viltkorv och svamp tar vi oss ner på stan. Det är extremt lugnt så här på lördagsförmiddagen. Efter lite kringelkrångel når vi den lilla hantverksmarknaden som är vårt mål för dagen, det finns ärligt talat inte så mycket annat att göra. Shoppar lite och tar en god kaffe innan det är dags för en savanna på Hiltons takbar.

Man behöver absolut inte lägga någon tid i Windhoek för att se staden men det är väldigt skönt med en lugn start.

Resa till NamibiaHuvudstaden Windhoek har ca 350 000 invånare

Etosha

Det är nästan exakt 40 mil upp till Anderssons Gate, Etosha, från Windhoek. Vägen är mycket bra och asfalterad hela vägen. Den första delen kan vara ganska trafikerad men så här, tidigt en söndagsmorgon är det tomt.

De här dagarna handlar om safari, dels i den stora nationalparken Etosha men även i den mindre privata parken, Ongava, där vi också bor. Ongava Tented Lodge var resans charmigaste boende med sina tält och trevliga gemensamhetsutrymmen. Framför receptionen/loungen/altanan/matsalen/poolen finns vattenhålet som ständigt får besök av springbocks, kudos, zebror och andra djur. 4 gamedrives blir det totalt under de här dagarna med många härliga djurmöten.

Namibia på egen hand

Inget går väl upp mot en afrikansk solnedgång!

Grootberg

Grootberg lodge är lodgen med den magnifika utsikten och är värd en natt bara för att njuta av den. Anledningen till att vi har lagt in ett stopp här är besök i Himbaby och möte med det spännande Himbafolket, en vandring för att se om vi kan träffa på noshörningen och även en utflykt på jakt efter ökenelefanten.

Lodgen är lite enklare men mycket trevlig och som sagt, utsikten!

På vår väg söderut väljer vi kustvägen och kör längs Skelettkusten som bjuder på annorlunda, fascinerande landskap.

Resa till NamibiaGrootberg bjöd bl.a på noshörningsvandring

Swakopmund

Swakopmund är Namibias badort och semesterparadis. En lätt surrealistisk känsla infinner sig när man kör in i byn/stan eftersom man tror att man hamnat i en tysk badort. Tyskarnas tidigare närvaro i landet syns på många ställen men inte så tydligt som här.

Här åker vi på delfinsafari och vår lediga slappardag blir istället till en utflykt till Sandwich Harbour där vi ser hur de mäktiga sanddynerna möter det enorma havet.

Bor gör vi på det tämligen nyuppförda Strand Hotell, precis vid stadens lilla badstrand. Trevligt hotell med flera bra restauranger.

Namibia på egen hand

Alla djur räknas även de minsta

Sesriem

Kanske det som Namibia är mest känt för, Sossusvlei, de gigantiska sanddynerna och Deadvlei, den gamla sjöbottnen med de förkolnade träden. Under dagarna här är även en ballongflygning inbokad och hästridning i solnedgången (till min mans stora förtjusning…not;)). Besöket i Deadvlei var lika magiskt denna gång som förra. Spännande att lite sand, torkad lera och döda träd kan skapa en sådan utomjordisk känsla.

Vi bor på Kulala Desert Lodge, vald för att de har en egen grind till Namib Naukluft där Sossusvlei och Deadvlei ligger och man slipper således köa in. Inte riktigt lika mysig som Ongava även om även denna är en tältcamp men den är lite för stor för att kategoriseras som mysig. Däremot har den resans absolut skönaste utelounge där vi sitter superbt med en Savanna i handen för att njuta av solnedgången över de mäktiga sanddynerna.

Namibia på egen hand

N/a’an ku sê

Sista natten har vi bokat N/a’an ku sê Lodge som inte ligger långt från flygplatsen. N/a’an ku sê är framförallt en stiftelse som jobbar för bevarandet av Namibias djur, landskap och ursprungsbefolkning och lodgen och dess aktiviteter är en del av finansieringen. Här har vi bokat in en morgonpromenad med den goa geoparden Kiki, en ytterst kontroversiell aktivitet. Hur vi tänkte och resonerade innan vi bokade återkommer jag till i senare inlägg.

Namibia på egen hand

På morgonprommis med Kiki

Namibia på egen hand – vilken resa!

Sammanfattningsvis kan jag bara säga, vilken resa! Inte en resa för alla, för många av de saker som  vi söker på semestern som shopping, ett vimlande gatuliv med små mysiga gatuserveringar och härliga stränder, det hittar ni inte här. Istället serveras vidsträckta vyer, ett vacker landskap och en befriande ödslighet!

Om vi skulle gjort något annorlunda skulle vi ha tagit andra dagen i Grootberg och försökt hitta en längre vandring. För just där uppe efter bilresor och safariturer hade det blivit många timmar i bilen och det riktigt ryckte i benen för att komma ut och röra på sig. Förvisso gjorde vi noshörningsvandringen men även där spenderas huvuddelen av tiden i bil och vandringen är bara ca 5 km.

Nästa gång vi åker hyr vi bil med tält på taket. För att komma ännu närmare naturen. En stor del av alla turister som  kör runt i Namibia på egen hand har den typen av bilar. Det finns gott om campingplatser där man kan stå på nätterna.

Turen vi gjorde kan betecknas som en klassisk Namibiatur. Vi körde i moturs medan de flesta kör andra hållet. Vad man väljer är en smaksak. Att många väljer medurs är kanske för att man ser safarin och Etosha som höjdpunkten på resan och vill avsluta med det.

Lite ditt & datt

Mil körda: 185 + många åkta i diverse utflyktsfordon på land, i luften & till havs.

Bilder tagna: 3 200

Boende med bäst utsikt: Grootberg Lodge

Boende med mest mysfaktor: Ongava Tented Lodge

Antal utflykter/aktiviteter: 13

Antal punkteringar: en ynka liten pyspunka. Som tur var när vi befann oss i Swakopmund och bilen ändå skulle bytas, så vi slapp byta däck själva.

Borttappade saker: En Iphone tappades bland de vilda djuren i Etosha, ett par solglasögon glömdes under ett träd i Grootberg och bästa CDskivan för roadtrips i Afrika, African Party.

Absoluta höjdpunkt: Om jag måste säga något så blir det bilfärden mellan Grootberg till Swakopmund längs kusten i Skeleton Coast Park, utflykten till Sandwich Harbour & Deadvlei.

Flygförsening: Dryga 13 timmar på hemfärden.

Må gott och lev väl!/Tinka


En resa till Namibia på egen hand är något utöver det vanliga och har så ofantligt mycket att erbjuda. Här i bloggen kan du läsa ett urval av alla saker man kan se och göra. Som om den fantastiska roadtrippen längs Skeleton coast, besöket i Himbabyn eller besöket i den lilla kuststaden Swakopmund. En av de absoluta hörpunkterna är förstås sanddynerna i Sossusvlei där vi även flög luftballong. Och så safari såklart, safari i Etosha. Ja ni hör ju, det finns något för alla!

Lite mer allmänna restips om att resa till Namibia kan du också läsa om.

Även på bloggen 4000 mil kan du läsa om en resa till Namibia på egen hand.

Namibia på egen hand

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Lisa - livet från den ljusa sidan

  Jag blir enormt sugen på Namibia. Låter helt fantastiskt och som ett ställe jag skulle älska. Tack för en fin redogörelse!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Lisa, ja det är ett helt fantastiskt land!

 2. Profilbild för Discovering The Planet

  Känner dp igen det där med berättarlust och skrivkramp samtidigt. Man vill berätta sp mycket men vet inte var man ska börja.

  Dina bilder är sanslösa. Får jag fråga vad du använder för kamera och objektiv när du tar dina fina närbilder?

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack Daniela. Jag har en Nikon D750 och de flesta bilderna i det här inlägget är tagna med ett Nikkor 28-300 som är mitt absoluta favoritobjektiv. Springboken är dock tagna med ett Tamron150-600

   1. Profilbild för Discovering The Planet

    Jag har ju ett Tamron 18-270 mm som jag använder väldigt mycke, men blir ofta besviken. Det når inte riktig fram i bildkvalitet. Kanske ska byta till Nikkor 28-300. Eller försöka få det kalibrerat mot kameran. En fotograf kollega till mig, tyckte att jag absolut måste ha 750 :). Men den får nog vänta lite hehe..
    Ser fram emot dina kommande inlägg om detta spännande land som jag drömmer om.

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Åh waow! Vilken resa! och vilka bilder! Jag längtar alltid lite till Afrika tror jag och skulle väldigt gärna se fler länder där (har varit i Kenya två gången och Tanzania en gång).

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack! Det är verkligen ett väldigt annorlunda, spännande och vackert land.
   Och längtar till Afrika, det gör jag alltid?

 4. Profilbild för 4000mil

  Oh härliga, underbara bilder! Vi vill också åka tillbaka.

  1. Profilbild för Tinka

   Ja det var faktiskt riktigt roligt att åka tillbaka. Lika fantastiskt andra gången!

 5. Profilbild för Marias Memoarer

  Vilken häftig resa säger jag bara!! Djuren och naturen liksom.. <3

  1. Profilbild för Tinka

   En grymt häftig resa var det verkligen. Riktigt roligt att köra själv!

 6. Profilbild för Linda, 155cm.se

  OMG! Jag är så glad att jag ska få åka dit, har så många frågor och vet inte ens i vilken ände jag ska börja! Tack för att du delar med dig av detta!

  1. Profilbild för Tinka

   Och jag är så avis att ni har er resa framför er. Det är bara att skicka en frågelista så svarar jag på det jag kan?

 7. Profilbild för Christine - 29°

  Wow! Nu vill jag också dit. 🙂
  Magiska bilder verkligen!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Christine! Ja och ett magiskt ställe är det.

 8. Profilbild för Tua Liewendahl-Åvik
  Tua Liewendahl-Åvik

  Jag har drabbats av afrika feber som inte går över o skall i vinter åka till Namibia för första gången. Har varit ca 30 ggr i syd afrika.

  1. Profilbild för Cathinka

   Frågan är om den där afrikafebern någonsin går över! Det finns så otroligt mycket att se och upptäcka på den kontinenten. Du har verkligen något att se fram emot, Namibia är en av mina absoluta favoritdestinationer<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?