Sossusvlei-Deadvlei

På utflykt till Sossusvlei och Deadvlei

Armbågen sticker lite lojt ut genom fönsterrutan samtidigt som mina fingrar trummar mot fönsterkarmen. Jag sitter i en safaribil på Kulala Desert Lodge och väntar på att utflykten ska starta. Utflykten till Sossusvlei och Deadvlei. Lite irriterad. Avfärden är framflyttad en kvart. Guiden säger att det räcker att vi åker 7. Själv har jag valt den här lodgen enbart för att de har en egen ingång in i parken Namib Naukluft, känd för sina magnifika sanddyner, och därmed möjligheten att ge oss ett försprång in i parken.

Sossusvlei-Deadvlei

När nu dessutom inte alla har kommit som ska med så känner jag hur mitt fingertrummande ökar i bestämdhet. 10 över 7 sitter äntligen alla på plats och vi är på väg. Jag, nu lite mer irriterad.

Vad spelar tiden för roll då, en sanddyn ligger där den ligger eller hur? I det här fallet är det ljuset som skapar hela skådespelet så man får de skarpa ljuskontrasterna på dynerna. Ljuset som skapar den grafiska fröjden. När solen gått upp är magin och färgerna borta. Och jag har en bild jag vill ta, en som jag missade förra gången jag var här.

Sossusvlei

Äntligen når vi min dyn, vet inte vad den heter (alla har ett namn i form av ett nummer, de mest kända är Dune 45 och Big Daddy). Vad som gör den här så speciell i mina ögon är träden i kanten av dynen som träffas fint av solens mjuka morgonstrålar och ger lite perspektiv till hur stora dessa dyner är.

Jag är snabbt av bilen och går fram emot dynen, utan en tanke på att jag faktiskt förstör mina medresenärers bilder, de är nog inte så intresserade av att ha min baksida på sina bilder… Helt fokuserad på min bild. Som tur är fräser de i från så jag flyttar på mig (åtminstone när jag fått min bild…)

Sossusvlei-Deadvlei

En bild som så många har tagit men det är en särskild känsla när den är din egen.

Så här ser det ut därifrån man fotograferar.

Äntligen kan jag njuta av färden och det magnifika landskapet. Längs vägens båda sidor passerats sanddyner av olika höjd och skepnad innan vi når första parkeringsplatsen. Här måste de som inte har fyrhjulsdrivna fordon parkera för att ta sig vidare antingen till fots eller med hjälp av de fordon som erbjuder sina tjänster. Vi kan fortsätta en bit till.

Sossusvlei-Deadvlei

Vackert böljande sanddyner.

Deadvlei

Det är dags för Deadvlei och trots all hets för min tidigare dynbild är det Deadvlei som jag tycker är höjdpunkten. Hur nu några stora högar sand, lite torkad lera och döda träd kan vara så speciellt övergår mitt förstånd men platsen är magisk.

Vi tar oss upp längs Big Daddys kam, två steg upp och ett tillbaka, skorna fulla av sand. Det är betydligt mer folk här än vi tidigare stött på under vår resa. Nästan lite kö men ju högre upp man kommer desto mindre folk.

Sossusvlei-Deadvlei

Även i sanden finns det liv.

Det är roligt att komma upp en bit och få lite ovanifrån perspektiv. Utsikten är magnifik med de böljande röda sanddynerna, vleien som ligger som en vit spegel med små människor som rör sig mellan träden. Och det är riktigt kul att springa slalom ner!

Sossusvlei-Deadvlei

Nere i Deadvlei fotas det döda träd i alla möjliga och omöjliga vinklar. Stressen börjar krypa på, stressen att inte sinka övriga gruppen. Men jag är nöjd med mina bilder och nöjd med att återigen fått besöka dessa magiska platser Sossusvlei och Deadvlei!

Sossusvlei-Deadvlei

Tips

Om ni är minsta fotointresserade åk inte en gemensam tur utan kör själva så ni kan stanna var ni vill och strosa omkring i Deadvlei utan att fundera på om det övriga sällskapet står och hoppar vid bilen. Dessutom har ni då tid att ta er till Hiddenvlei. Någon som varit där? Hur var det?

Sossusvlei-Deadvlei

Glöm nu inte följa På vift! på Facebook för att få uppdateringar om när nya spännande inlägg finns att läsa!

Må gott och lev väl!//Tinka


En resa till Namibia är något utöver det vanliga och har så ofantligt mycket att erbjuda. Här i bloggen kan du läsa ett urval av alla saker man kan se och göra. Som om den fantastiska roadtrippen längs Skeleton coast, besöket i Himlabyn eller besöket i den lilla kuststaden Swakopmund. Här i Sossusvlei flög vi även luftballong. Och så safari såklart, safari i Etosha. Ja ni hör ju, det finns något för alla!

Lite mer allmänna restips om att resa till Namibia kan du också läsa om eller mer specifikt om hur du kan lägga upp din resa.

Kommentarer

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Waow vilket landskap! Fantastiska bilder!!!

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja det finns inget annat ord en magiskt!! Tusen tack?

 2. Profilbild för Christine - 29°

  Ja visst är det konstig hur några stora högar sand, torkad lera och döda träd kan vara så speciellt. Men det är verkligen speciellt! Så läckert och underbara bilder som vanligt. 🙂
  PS. Jag blir också tokig (läs jäkligt irriterad) över de som inte kan hålla tider när man ska ut på bokade turer. Hur svårt kan det va liksom?! Suck.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Christine! Vissa platser har helt enkelt expressplats rakt in i hjärtat.
   Eller hur, hur svårt kan det va:)

 3. Profilbild för Discovering The Planet

  Jag har drömt om den röda öknen i flera år. Efter dina bilder ännu mer. Och den där andra bilden, en posterbild :). Fantastisk.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Daniela!
   Jag älskar öknar av alla det slag så för mig är det här ren magi. Tänk vad roligt att vi ska ut och resa tillsammans snart!

 4. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Jeg er fullstendig enig – Dead Vlei er magisk! Bildene dine er virkelig vakre, og jeg likte spesielt godt nummer ti, med de små menneskene med lange skygger midt blant de gigantiske sanddynene. Ørkener kan være så vakre! Senere i år håper jeg at jeg får til en tur til ørken og sanddyner i Oman – krysser fingrene for at det blir noe av!

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag älskar öknar! Vet inte vad det är men det enkla oändliga är nog en bidragande orsak och det häftiga ljudet eller snarare avsaknaden av ljud. Vi kikar också lite på Oman till hösten?

 5. Profilbild för Linda, 155cm.se

  HUR kan jag ha missat det här inlägget?? Tur att jag hittade det nu när jag ska skriva mitt inlägg om Sossusvlei så jag kan länka!

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja hur kan du? Väldigt fint inlägg du skrivit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?