Undantagstillstånd i Portugal

Så kom det, undantagstillståndet i Portugal

Undantagstillstånd. Från alldeles normal vardag till detta, snabbare än en kan säga flaska. Åtminstone känns det så. Undantagstillstånd – något jag faktiskt inte trodde jag någonsin skulle uppleva. En är definitivt bortskämd som svensk med en fred som varat i över 200 år och där vi är lyckligt förskonade från naturkatastrofer. Undantagstillstånd är helt enkelt något som bara inträffar någon annanstans och berör någon annan. Tills nu.

Men vi hade på känn att det var på väg, livet var redan satt på paus. Här i Luz-Lagos hade saker och ting börjat stänga ner, skolor stängt och restaurangerna fått restriktioner. Så i onsdags eftermiddag, när Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa utlyste undantagstillstånd kom det inte som någon överraskning. Fram till 2 april gäller det men med möjlighet till förlängning. Riktigt vad det skulle innebära fick vi inte reda på förrän dagen efter. 

En vecka av förberedelser

Eftersom vi trodde att striktare regler och levnadsbegränsningar var på väg passade vi på att göra ett par härlig utflykter i veckan. Dels till den där stranden med stort S som så ofta förekommer i mina bilder, Cordoama. För att tanka själen och njuta av dessa, i mitt tycke, världens vackraste stränder. För när det är lågvatten växer Cordoama ihop med två närliggande stränder och blir, om möjligt, ännu vackrare. Dels tog vi oss till en annan favorit, Ingrina. För att andas ännu mer havsluft och för att både vi och Tintin skulle få röra våra lurviga ordentligt.

Sedan har vi handlar mat så vi inte behöver åka stup i kvarten, varit på bygghandeln, färgaffären & trädgårdsbutiken. Nu behöver vi egentligen inte lämna huset på ett bra tag:)

Undantagstillstånd – Begränsad rörelsefrihet

Det var en hel räcka regler som kom under torsdagen. För oss som redan lever ett liv lite i en bubbla påverkas vi inte av undantagstillståndet alls lika mycket som för många andra. I alla fall inte i vår lilla vardag. Den största skillnaden för oss är att en inte får befinna sig ute på vägarna om en inte har ett nödvändigt ärende. Eller umgås i grupp. Dvs inga portugislektioner, vandringar eller trevliga restaurangbesök.

Men vi får fortfarande åka och handla både mat och andra förnödenheter. Vi får ta Tintin på kortare promenader och även ta bilen en kort sträcka för att möjliggöra fysisk aktivitet. Vår bedömning är att vi får köra ner till havet ca 1 km härifrån och promenera med Tintin, så länge vi inte är fler än två. Så med andra ord, det går verkligen ingen nöd på oss!

Och tänk så mycket en får gjort!

När livet ställs på ände får en försöka ta en dag i taget och se det positiva i det lilla. Som allt en får gjort här hemma. Här har vi redan fått dörrlisten i köket målad – den som skulle ha målats förra sommaren, huset är storstädat, plastlocken som lyst som vita fullmånar på våra blå väggar är nu ljuvligt blå, häcken är klippt, likaså hunden… 

Tog typ en timme…
… + 9 mån prokrastinering
Små irriterande vita pluppar…

… är nu härligt blå
Before and…
… after storstädning:)

Alla de där frågorna som snurrar i skallen är det ändå ingen som har svar på så jag kör lite stoppa huvudet i sanden taktik. Och så önskar jag att det här lilla #skitviruset drar dit pepparn växer.

Må gott och lev väl/Tinka

Kommentarer

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Fina bilder! Och ja, detta är svårt att ta till sig! Vi är glada att vi fortfarande kan gå ut i naturen. och utnyttjar det till fullo. Hur det kommer gå? Så svårt att veta, mycket oro. Ibland bättre att stoppa huvudet i sanden! Önskar en fortsatt fin helg!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Helena! Ja ibland är det skönt med stoppa huvudet i sanden strategin☺️ Önskar er detsamma!

 2. Profilbild för Anna Jorde
  Anna Jorde

  Ja det var lite lyx att att åka Cabanas och köpa glukosamin igår. Där gick en tiemme ?

  1. Profilbild för Cathinka

   Det gäller att njuta av de små sakerna i livet:)

 3. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Tack för intressanta tips och trevlig läsning och fina bilder!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Elisabeth och tack för att du tittar in och läser.

 4. Profilbild för Eva på rucksack

  Det är konstigt hur många lister som målas och storstädningar som blir gjorda i dessa tider. Samma situation här! 🙂 Vi är ju egentligen inte begränsade på det sättet här i Sverige, men vi ”boar” ändå. Ska nog försöka komma ut en sväng med bilen idag till något ställe på landet utan folk, så vi kan få lite sol utan att behöva trängas med alla promenerande Stockholmare (som aldrig annars brukar vara ute)… Hoppas du får en fin söndag!

  1. Profilbild för Cathinka

   Hus och trädgård kommer vara tipptopp efter detta #skitvirus. Vi är också på väg ut för att röra på oss och ibland är det extra skönt att i stort sätt bo på landet. Ta hand om er!

 5. Profilbild för 4000mil

  Skönt att ni (antagligen) får åka ner till stranden och promenera. Då kan det kanske bli funkis ett tag ändå?

  1. Profilbild för Cathinka

   Oss går det verkligen ingen nöd på. En får vi röra oss så smått i naturen, vi har mat på bordet och solen skiner. Det jobbiga är att det är långt till barnen men även detta #skitvirus måste ju försvinna så småningom.

 6. […] morgon är det två veckor sedan undantagstillståndet infördes här i Portugal. Två veckor när vår rörelsefrihet har varit extremt begränsad. Det har gått klart över […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?