Óbidos en av Portugals alla charmiga byar

Sockersöta Óbidos – en av Portugals äldsta städer

Vi fortsätter upptäcka Portugal, stad för stad, by för by. Vi är på roadtrip i den centrala delen av Portugal igen. Vi ska besöka inte mindre än 3 för mig helt nya byar/städer. Vi börjar med den som stått på min önskelista ett bra tag nu, Óbidos.

Óbidos – smala kullerstensgränder, vita hus & färgglada detaljer

Óbidos är som en liten godispåse där husens gavlar och fönsterbårder är målade i klara färger. Och överallt krukor med färgglad blommor, en utsmyckning vi faktiskt inte är bortskämda med här nere. Vi är här på en dagsutflykt – för vem vill inte besöka byn som finns med på listan över Portugals vackraste.

Med bara 8 mil till Lissabon gissar jag att här kan vara horder av turister under högsäsong. Men såhär en dag i februari är det gott om parkering precis vid stadsporten.

  Óbidos är dessutom en av Portugals äldsta byar

  Platsen har varit bebodd sedan forntiden. Romare, visigoter och morer har varit här. Men så som Óbidos ser ut idag med sin rejäla stadsmur och gulliga gränder uppkom under medeltiden sådär runt 7-800 talet när det blev en del av det portugisiska kristna kungariket. Sin höjdpunkt nådde staden under under 1300- och 1400-talen när Óbidos var en viktig befäst stad i det kungariket. Under denna tid var Óbidos strategiskt beläget och hade stor militär och politisk betydelse. Man tror att staden då befolkades av ett par tusen invånare. Idag bor kanske 300 människor innanför den maffiga stadsmuren.

  Jag älskar bokhandlar. Om fler annorlunda boklådor kan du läsa här:

  En läcker bokhandel

  Vi strosar sakta. Först via huvudgatan som är kantad av souvenirbutiker. Men där vi också hittar läckraste bokaffären. Som en stor lada fylld med böcker. Och som också inrymmer en ekologisk grönsaksbutik. Det måsta vara en unik kombo! Dessutom hittar du i slutet av huvudgatan ytterligare en bokhandel inrymd i en av stadens kyrkor. Även det känns smått unikt. Här hade de dock inte lyckats ta vara på den speciella lokalen utan väl därinne kändes det mer som ett tråkigt kommunalt 70-tals bibliotek.

  En av sakerna Óbidos är känt för är att här varje år ordnas en stor litteraturfestival som lockar författare, förläggare och bokälskare från hela världen – FOLIO. I år (2024) går den av stapeln mellan 10-20 oktober.

  På hög höjd och tomma bakgator

  Stadsmuren är fortfarande så intakt och stabil att du kan komma hela vägen upp och väl där har du en strålande utsikt över både stad och omgivning. Tillbaka mot bilen igen väljer vi att istället strosa längs bakgatorna. Vill du ha något i magen finns här gott om restauranger.

  Så fördrevs ett par timmar i en av Portugals sötaste byar. För det är den verkligen även om den är turistig. Med bara 8 mil till Lissabon är det en utmärkt dagstur om du även vill se lite av inlandet i Portugal.

  Må gott och lev väl!

  Vill du följa bloggen kan du göra det här,
  via mail, FB eller Insta:

  Kommentarer

  2 svar till ”Sockersöta Óbidos – en av Portugals äldsta städer”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

   Tack för titten, den byn står kvar på min lista 🙂 Nu har jag i alla fall fått vara där via där. Kram

   1. Profilbild för Cathinka
    Cathinka

    Väldigt trevligt besök som svarade upp till mina förväntningar. Men den gör sig nog bäst under lågsäsong:)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

  Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
  VÄLKOMNA!

  VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?