På tur i Tomar, Aqueduto dos Pegões

Tomar – de portugisiska tempelriddarnas huvudstad

Om Óbidos är mitt stopp på vår senaste roadtrip i centrala Portugal så är Tomar Martins. Så resans andra morgon sätter vi av. Vi har valt att bo i Nazaré under den här trippen. Dels för att Nazaré ligger bra placerat för de besök vi planerar men även för att vi gärna vill bo vid havet. Mellan Nazaré och Tomar är det ca 1 timmens bilkörning.

Först besöker vi Convento de Cristo – Tomars huvudattraktion

Vårt första stopp – och huvudsakliga mål är Convento de Cristo. Vi har lilla Tintin med oss så först, eftersom mitt historieintresse tyvärr är ganska litet, har jag inte ens tänkt att gå in. Men så ångrar jag mig, det är trots allt ett världsarv, och tack och lov för det. Tempelriddarborgen/klostret som byggdes på 1100-talet av tempelriddarna är imponerande. Ordern spelade en otroligt stor roll här i Portugal under 11-1200 talet när de hjälpte till att befria portugiserna från morerna.

Det runda glimrande kyrkorummet är kanske huvudattraktionen men jag förälskar mig i den långa sakrala gången med det vackert välvda trätaket som förbinder munkarnas små sovceller. Även trädgården är väl värd ett besök.

I sakta lunk genom tomma gränder

När det blir Martins tur att besöka kastellet/klostret tar jag Tintin med mig ner på stan. Här lunkar vi sakta genom öde gränder. Var håller alla människor till? Här i gamla staden är de då iallafall inte. Men gulligt är det, och definitivt värt en stund om du ändå kommer hit för att besöka klostret. Charmiga gränder, vackra dörrar, sirligt kakel och spår av tempelriddare vart än ögat når.

Vi avslutar vid imponerande O Aqueduto do Convento de Cristo

Vi har fått tips från vår granne att vi måste besöka akvedukten när vi ändå är här. Och det var tur han han sa det för annars hade vi missat den. Trots att det bara tar 5 min hit från Tomar så är det lite avsides och missas lätt men det är en imponerande syn. Akvedukten försåg klostret med vatten och det är den enda akvedukten i Portugal du faktiskt kan gå längs.

Ännu en charmig stad läggs till listan över besökta i Portugal. Trevligt ställe som definitiv bör besökas, historieintresserad eller inte.

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Kommentarer

4 svar till ”Tomar – de portugisiska tempelriddarnas huvudstad”

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Nämen åh, den akvedukten hade jag inte alls koll på. Tacka grannen! Finns flera ställen där runt Nazaré som vi gärna vill uppleva. Smart att bo där och göra utflykter därifrån. Kram

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Nej vi hade inte heller koll på den så ibland är det bra med grannar;) Det finns mycket runt Nazaré och någongång skulle jag vilja uppleva surfarna när det är de gigantiska vågorna. Kram

 2. Profilbild för Gun Persson
  Gun Persson

  I vanlig ordning är din berättelse så bra och underbara bilder! Har varit i Tomar men måste nog åka dit igen 🤣💕

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Tack! Så många härliga ställen att besöka i detta ljuvliga land😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?