Maratonresor

Maratonresor – motiveras till motion!

, ,

Löptränar du? Då kan jag varmt rekommendera att anmäla dig till något av alla fantastiskt roliga maratonlopp som finns runt om i världen. Du kommer inte att ångra dig!

Som så många andra vardagsmotionärer hade jag länge

 • springa ett maratonlopp

på min ”bucketlist”. Tanken fanns där under ganska många år men det blev aldrig av, alltid en massa ursäkter i vägen. Tills en dag när en kompis och jag diskuterade fram och tillbaka och kom fram till att vi behövde en ordentlig morot för att hitta motivationen till att träna så mycket att det skulle gå vägen. Vilket resulterade i att vi anmälde oss till New York Marathon, ska vi nu springa en mara varför inte välja det största av dem alla!
En stor fördel med New York Marathon är att den är så populär att man måste anmäla sig nästan två år i förväg för att få en plats, vilket gav gott om tid både till att träna och att spara ihop till resan. Och när man tränar mycket blir det helt plötsligt kul och inte alls lika svårt att komma ut!
Det kom att bli flera lopp under några år men framför allt blev det 3 riktigt roliga lopp, till spännande platser, lite längre hemifrån.

NEW YORK MARATHON

Vilket härligt galet engagemang det är hos New Yorks invånare kring den här maran. Inte bara verkar de gå man ur huse för att stå längs banan och heja utan under hela veckan man är där möts man av glada hejarop och trevliga samtal. Utan denna härliga massa av människor är jag inte helt säker på att jag tagit mig i mål.
Runt 50 000 (!) människor deltar i loppet så det är trångt i startfållan ute på Staten Island. Sedan fortsätter loppet genom Brooklyn, Queens & Bronx för att slutligen ta sig ner genom Manhattan och avslutas i Central Park. Det är på ganska skakiga ben man ramlar över mållinjen. Men oj så stolt man är!
(Sprang 2010)

New York Marathon

Bilden är tagen från blog.parkwhiz

New York Marathon

Photo by pardonmeforasking

 

New York Marathon

Photo by Stacy

 

BIG FIVE MARATHON

Efter New York hade jag fått blodad tand både på att springa och på att ha en löparresa i andra änden som morot. Så när jag läste en liten notis om Big Five Marathon var det inget svårt beslut. En mara på savannen i Sydafrika, kan det bli bättre?!
Big Five Marathon är den totala kontrasten till NY. Här ersätts 50 000 deltagare mot 200 tappra själar, Manhattans välkända silhuett är utbytt mot savannens öppna landskap och i stället för trafikens brus är tystnaden total.
Eftersom jag redan hade tickat marathonboxen nöjde jag mig här med att springa halva distansen, vilket jag var himla glad över. Både underlag och den höga höjden gjorde det här till ett av de tuffaste loppen jag sprungit. Men vilken mäktig känsla, för även om du inte ser så mycket djur när du springer, de är bortskrämda av oss flåsande galna människor som stånkar runt i deras annars så lugna vardag, så är naturen storslagen. Och djuren finns där jag lovar, under loppets gång var arrangörerna tvungna att snabbt ändra bansträckningen eftersom en flock elefanter hade lockats till en av drickastationerna…… av banandoften.
(Sprang 2012) Här finns mer om resan till Entabeni National Park, Sydafrika.

Big Five Marathon
Big Five Marathon
Big Five Marathon
Big Five Marathon

GREAT WALL MARATHON

Jag undrar om man kan finna ett maratonlopp i mer storslagen omgivning än det här!
Eftersom sträckningen på muren är så speciell sett ur ett löpperspektiv, så måste alla deltagare provgå någon dag innan loppet vilket jag tycker är tur så man har dubbla möjligheter att njuta av det bedårande vackra landskapet, där muren slingrar sig fram som en orm upp och ner för de gröna bergen och dalarna.
Loppet går av stapeln i provinsen Jixian som har den längsta delen restaurerad mur och ändå, så är den del av loppet som verkligen går på muren bara några kilometer. Men jag lovar det räcker, sträckan är grym och vissa delar är så brant att man får ta stöd av händerna för att ta sig upp. Vi som sprang halvmaran hade bara en del på muren men de som sprang en hel avslutade loppet med att springa delen på muren igen, jag kan bara föreställa mig hur deras ben mådde i målgången.
(Sprang 2014)

Great Wall Marathon
Great Wall Marathon
Great Wall Marathon
Jag kan varmt rekommendera att åka på den här typen av resor och det är roligt att vara med på de arrangerade resorna för du träffar så många likasinnade och det är massor av roliga kringarrangemang. Resorna är ofta på mellan 5-7 dagar för att man ska hinna acklimatisera sig och även göra andra roliga saker när man tagit sig så långt bort.

Resor till New York Marathon arrangeras av Springtime Travel. Big Five Marathon och Great Wall Marathon arrangeras av Adventure Marathons, Albatros.

Nu när våren så sakteliga börjar visa sig igen börjar lusten att jogga återvända och jag har ett lopp kvar som jag skulle villa göra, Jamaica Reggae Marathon. Någon som sprungit? Kanske det ska planeras in för 2017…

Må gott och lev väl!//Cathinka

SparaSpara

Kommentarer

 1. Profilbild för Resfredag/Annika
  Resfredag/Annika

  Jag är JÄTTESUGEN på att springa en mara utomlands… fast först tänkte jag bocka av en mara hemma i Sverige. Satsar först på LL 15 i höst, sen får vi se.

  1. Profilbild för Tinka

   Hej Annika!
   Det är himla roligt och dessutom ett utmärkt sätt att få motivation att nöta alla mil under träningspassen! Jag har bara gjort en fullmara, den i NY, vilken varmt kan rekommenderas. Den är ganska platt också vilket är en fördel:). Lidingöloppen tyckte jag nog var fysiskt tuffare än NYmarathon…
   Det senaste året har jag inte sprungit så mycket så nu känns det som en bedrift att ta sig runt 5 km-spåret. Kondition är verkligen en färskvara…
   Tack för besöket//Tinka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?