Livraria Lello

Livraria Lello – vad ska en säga egentligen?

,

För er som inte vet vad Livraria Lello är så kan jag berätta att det är klassat som en av världens vackraste bokhandlar. Och den ligger i Porto. Som den boknörd jag är, jag älskar böcker inte bara att läsa dem utan också fyllda bokhyllor, högar på nattduksbordet, på soffbordet, i bilen, bibliotek, bokhandlar, ja ni fattar, så var det såklart självklart med ett besök på Livraria Lello när vi besökte Porto i veckan. Men nu är denna bokhandel inte bara utsedd till en av världens vackraste bokhandlar utan den är också legendarisk bland Potterheads (människor tokiga i Harry Potter). Och de vallfärdar till denna lilla juvel i Porto.

Livraria Lello Porto
Foto: Miranda I, vid besök i juni 2018.
Livraria Lello Porto
Mitt besök i september 2019.

Livraria Lello & Harry Potter

Varför Potterheadsen vallfärdar till Lello beror på att det sägs att J.K Rowling som skrivit denna saga har fått en hel del av sin inspiration från bokhandeln till sina böcker. Det är ingenting hon själv bekräftat men trappan i butiken sägs återfinnas i böckerna som The Restless Stairs of Hogwarts och att Livraria Lello är förebilden för Flourish & Blotts Bookshop for Wizrds. Själv har jag egentligen inget eget förhållande till just Harry Potter och hans vänner mer än att dessa böcker faktiskt hjälpte mig genomföra New York Marathon. Jag upptäckte nämligen att det blev hur enkelt som helst att springa träningslångpassen med berättelsen om Harry Potter i öronen. Hur jag ibland var tvungen att springa ett extra kvarter eller två bara för att få höra färdigt kapitlet, trots att 2 mil redan av avklarade. Men kopplingen till Harry Potter hade inte fått mig till Lello. Att det anses vara en av de vackraste bokhandlarna i världen, det däremot får mig att knata dit.

Livraria Lello Porto
Så otroligt vackert om det inte varit för alla människor.

Att dela en sevärdhet med triljoner andra – vad händer då med sevärdheten?

Jag är på plats en halvtimme före öppning. Och det är minst 30-40 personer framför mig i kön. Bakom fylls det på snabbt. Förundrad blir jag, det är trots allt “bara” en bokaffär. Väl inne är det lätt kaos. Alla vill ha bilden på sig själv i trappan, ovanför trappan, på sidan av trappan… Personalen får ständigt säga till om att selfiepinnar inte är tillåtet. Och fylld till bristningsgränsen med människor så är inte bokhandeln vare sig särskilt vacker eller sevärd längre. För upplevelsen blir mest kaos. Vilket är så otroligt synd för lokalen och bokhandeln är verkligen så otroligt vacker. Trappan är sagolik och takfönstret är magnifikt. Och jag kan bara drömma om att i tystnad stryka handen längs alla vackra bokryggar eller stilla sitta i trappen och bläddra i en bok.

Livraria Lello Porto
Hur det kan se ut. (Foto: @mirandaingman)
Livraria Lello Porto
Min upplevelse.

Lite småtips om du ska besöka Livraria Lello

Bokhandeln är så vacker så jag hade besökt den igen även om jag vetat om omfattningen av kaoset men det finns några saker som är bra att veta innan. Du kan köpa biljett på nätet, se länk nedan, för €5. Den pengen dras av om du handlar i butiken. Ca 20-30 meter till vänster om bokhandeln ser du en röd skylt som det står check in på. Där kan du köpa biljett om du inte har gjort det på nätet. Där finns det också skåp att låsa in din väska, inga ryggsäckar eller väskor av lite större storlek få tas med in.

Jag hade köpt min biljett på Booking för €12. Det skulle vara någon form av gå före i kön biljett och det skulle även ingå en bok om Livraria Lello. Näst intill lurendrejeri. När jag väl kommer fram till entrén så funkar inte min biljett utan den måste växlas in mot en pappersbiljett i Check in-butiken. Ni kan ju gissa hur många köplatser jag missade på den lilla manövern. Hjälper inte mycket att jag fick gå före sedan. Och boken var ingen bok utan två broschyrer…

Adress: Rua das Carmelitas, 144

Öppettider: 9.30-20

Köp biljett här: Livraria Lello

Må gott och lev väl // Tinka

Jag uppskattar alltid nya följare till På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ på Instagram för resebilder.

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Ann

    Men oj så vackert, jag har aldrig sett något liknande!

    1. Profilbild för Cathinka

      Nej butiken är verkligen som tagen ut en saga! Ett otroligt vackert hantverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?