Böcker som väcker reslust

8 favoriter – böcker som väcker reslust!

,

Att läsa är som att resa. Att resa i tid och rum och läsningen är en stor inspirationskälla i mitt reseplanerande. Och det finns såklart böcker som väcker reslust lite extra. Du vet den där berättelsen som tydligt lockar fram spännande scener i ditt inre, som väcker frågor och nyfikenhet. Som får dig att känna dofter och höra ljud. Lyfta fram minnen från gjorda resor och väcka lusten till nya. I det här inlägget ger jag dig några av mina favoriter, böcker som väcker min reslust!

Böcker som väcker reslust

Konsten att höra hjärtslag

Av Jan-Philipp Sendker. En ljuvlig, finstämd kärleksskildring som utspelar sig i Burma för en sådär 40 år sedan. En bok som tangerar till saga och lämnar ditt hjärta varmt. Om Tin Win som lämnar sin familj och sitt framgångsrika liv i New York för sin ungdomskärlek i Burma. Om dottern Julia som reser efter för att ta reda på vart fadern tog vägen och får följa en extraordinär kärlekshistoria.

Delhi’s vackraste händer

Av Mikael Berglund. Du såg den kanske på Tv i julas? Mysig men jag tycker de helt hade missat Yogi’s varma, humoristiska personlighet som är så väsentlig i boken. Alla dessa dråpliga scener och den höga igenkänningsfaktor gör att jag fnissar mig igenom boken. Efterföljaren är nästan ännu bättre, Dimma över Darjeeling.

Böcker som väcker reslust

Shantaram

Av Gregory David Roberts. Denna tegelsten till bok som jag först har lite svårt att komma in i och sedan inte kunde släppa. Den sanna historien om Gregorys liv där han rymmer från ett fängelse i Australien och flyr till Bombay i Indien där han lever sitt liv i slummen. Ett levnadsöde utöver det vanliga.

Till Afganistan kommer Gud bara för att gråta

Av Siba Shakib. Berättelsen om Shirin-Gol uppvuxen i en avlägsen by i Afghanistan med ett levnadsöde som är så typiskt afganska kvinnors där livet bestäms utifrån hundraåriga traditioner. En bok som inte lämnar dig lätt i sinnet.

Böcker som väcker reslust

Wilbur Smith’s serie om familjen Courtney

Inte mindre än 13 böcker där du får följa familjen Courtneys liv från mitten av 1800-talet till våra dagar. En hel sträcka historielektioner om södra Afrika ur den vita mannens perspektiv. Dessa böcker bör man nästan lyssna på, på engelska, för uppläsaren har en helt fantastisk engelska:).

Böcker som väcker reslust

Kafka på stranden

Den japanske författaren Haruki Murakami har skrivit många bra böcker men favoriten är nog Kafka på stranden. En surrealistisk historia som inte kan sammanfattas i några korta rader här mer än att det handlar om en 15-årig pojke som rymmer hemifrån och mer eller mindre bosätter sig i ett bibliotek och så utspelar sig en mängd osannolika händelser.

Böcker som väcker reslust

Flyga Drake

Av Khaled Hosseini. Om två pojkar från två helt skilda samhällsklasser som växer upp tillsammans i Kabul. En stark roman om vänskap och svek. En bok du inte släpper ifrån dig förrän orden tar slut.

Läs även Tusen strålande solar & Och bergen svarade av samma fantastiska författare.

Böcker som väcker reslust

Tusen och en natt

Sagoboken Tusen och en natt var nog sagorna som väckte mina drömmar om Orienten och har fått mig att älska de trånga, välfyllda gångarna i basarerna. Gångar fyllda av färgprakt, doftar, ljud och geschäft.

Böcker som väcker reslust

Vilka är dina favoriter, dina tips på böcker som väcker reslust?

Just nu lyssnar jag på Hjärtats innersta röst, fortsättningen på Konsten att höra hjärtslag. Som gör att jag drömmer mig tillbaka till ljuvliga dagar i Burma för lite mer än två år sedan. På tur väntar sedan två riktiga klassiker, På resa med Charlie av Hemingway och The Beach av Alex Garland

Vilka är dina favorit böcker som väcker reslust? Tipsa gärna, sommaren, den stora bokslukartiden, närmar sig med stormsteg så bokhyllan behöver fyllas på. Tips på böcker som utspelar sig i Grekland tas extra tacksamt emot eftersom det är dit sommarens resa går.

Böcker som väcker reslust

Må gott och lev väl!//Tinka


Du har väl inte missat att jag under rubriken Restips bland annat just tipsar om böcker som utspelar sig på resmålet eller där författaren kommer därifrån?

Andra som tipsat om böcker som väcker din reslust är SvD och Momondo

SparaSpara

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för mnk

  Mitt i La Paz, Bolivia ligger fängelset San Pedro, också kallat Pink Prison. Det styrs helt av de intagna, som tidigare hade guideturer i fängelset. https://www.adlibris.com/se/bok/marching-powder-9781509829408

  1. Profilbild för Cathinka

   Spännande! Hamnar i läslustan direkt. Bolivia står dessutom väldans högt på ”bucketlisten”

 2. Profilbild för 4000mil

  Ett sånt här inlägg har jag också tänkt skriva jättelänge, får se när det blir av. Har läst ”flyga drake” och ”Konsten att höra hjärtslag” av dina tips. Och tar till mig ”Till Afganistan kommer Gud bara för att gråta” som något jag vill läsa.
  Kolla på denna bild och läs texten:
  https://www.instagram.com/p/BRBn1yQALzx/
  🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Nu fick du ju till det lite inbäddat! Tack för alla boktips.

 3. Profilbild för Sanna Rosell

  Vilket underbart inlägg! Boktok som jag är, snöar jag alltid in på vissa böcker eller författare som hänger ihop med länderna jag reser till. Shantaram har jag på min läslista, likaså Flyga drake. Jag kan varmt rekommendera Hemingways böcker om Spanien och tjurfäktningar – tycka vad man tycka vill om detta blodiga kulturspektakel, men han skriver så otroligt levande och vackert om det att det nästan blir romantiskt…

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det ett fantastiskt sätt att komma i rätt ”mood”! Har nästan inte läst något av Hemingway så ser fram att ge mig i kast med denna välkända man.

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Toppen med boktips för resan! 🙂 Här är mina, sorterade per världsdel och land: http://www.freedomtravel.se/2014/02/boktips-for-resan/

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack, lästips gillar jag, sorterat på värdadel och land ger pluspoäng;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?