sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

Vilka är Sveriges nationalparker? – ett besök i Färnebofjärden

,

Vilka är Sveriges nationalparker? Hur många är de? Och vad är egentligen skillnaden mellan en nationalpark och ett naturreservat? Det är frågor som snurrar i mitt huvud så här en måndagskväll. Inte så konstigt som det först verkar kanske med tanke på att mycket i mitt huvud just ju handlar om vandringen i Italien i april. Jag kan inte sticka under stolen med att de många långa sträckorna oroar mig en del. Så jag tränar. Mycket vandring blir det och då är det ju roligt att passa på att vidga sina vyer. Så jag googlar och ber om tips i olika grupper om trevliga turer i stockholmstrakten.

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

Men vilka är då Sveriges nationalparker?

29 stycken är de står det på Sveriges nationalparkers hemsida. Några har jag varit i som Tyresta som är ett av mina favoritvandringshäng här i Stockholm. I Skuleskogen var jag för ett par år sedan och vandrade med en väninna. Stenshuvud tycker jag är en av de vackraste platserna i Sverige, åtminstone om man undviker sommaren då det är på tok för mycket folk.
Några namn är platser jag verkligen, verkligen vill besöka som Sarek & Gotska Sandön.

http://www.naturvardsverket.se

Kartan är från Naturvårdsverkets hemsida

Men så hajar jag till lite, Färnebofjärden, där var vi ju i höstas på en mysig dagsutflykt. Utan att ha en aning om att det var en nationalpark, hur kunde jag missa det?

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

En dag med sprakande höstfärger i Färnebofjärdens nationalpark med omnejd

Gysinge och närmare bestämt den gamla övergivna järnvägsbron hade länge stått på önskelistan över fotoutflyktsmål men aldrig blivit av. Hos Katarina på Äntligen Vilse hade jag sett bilder på en vandring längs Kyrkstigen som verkligen lockade. En titt på kartan fick mig att inse att de båda utflykterna gick att slå ihop och då äntligen kom jag iväg!

Med en kortare vandring längs Dalälvens strand i Östa, en annan vandring längs Kyrkstigen spång över vidsträckta våtmarker och en avslutning vid den efterlängtade Gysingebron blev det en dag med färgprakt, stillhet och en härligg dos frisk luft. Och ytterligare en av Sveriges nationalparker är besökt.

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalparksveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalparksveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

sveriges nationalparker färnebofjärdens nationalpark

Glöm nu inte att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Må gott och lev väl! // Cathinka


Vad skillnaden är mellan nationalpark och naturreservat? Nationalparken har till uppgift att bevara det unika i det svenska landskapet med storslagen eller särpräglad natur. Marken är alltid statlig. Naturreservatet kan bildas för att skydda en enskild art eller helt enkelt bara för friluftsliv och marken kan vara både statlig och privat. Nationalparken har ett betydlig bättre skydd. Hur klarade man sig egentligen innan google fanns…

 

Kommentarer

 1. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Men åh vilka härliga färger och fin natur. Du måste ta dig till Söderåsen o Skåne i höst… om du är hemma så klart 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Gillar verkligen hösten???. Söderåsen står definitivt på önskelistan.

 2. Profilbild för Sanna

  Vilka vackra färger! Naturen är fantastiskt fin och du har verkligen lyckats fånga det med kameran! Vore det inte kul att besöka Garphyttans nationalpark, här i närheten av mig? Hojta gärna till så har du sällskapet kirrat 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Hösten är verkligen en vacker årstid. Garphyttan står på vårens utflyktslista vill ju inte missa Sveriges äldsta nationalpark:)

 3. Profilbild för Fantasy Dining

  Otroligt fina bilder. Blir så avis på alla som planerar en vandring. Det verkar så himla härligt. Just nu passar det inte riktigt med en så resa för mig, men någon gång i framtiden.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Maria. Visst är det härlig men var sak har sin tid. Gjorde inte jättemånga vandringar när barnen var små…;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?