Vandringar i Stockholmstrakten, Tyrestas Fornborgsslingan

Stensjön runt – Tyresta Nationalpark

Vandringar i Stockholmstrakten

Jag svänger av upp på den sista lilla snutten väg som är grusad och i ett ganska dåligt skick så det gäller att köra slalom mellan groparna, det knastrar mysigt under däcken. Tintin känner att farten saktas så han spetsar öronen och börjar gny lite. Vandringsbyxorna är på och kameraväskan välpackad så han känner säker på sig att det blir en dag i skogen.

Vi parkerar på Stensjödals parkering, en av Tyresta Nationalparks många parkeringar och en ypperlig start om man vill vandra Fornborgsslingan och det är just precis det som är målet med dagen. Det här är en av mina absoluta favoritvandringar i Stockholmstrakten eftersom den erbjuder vandring i en så omväxlande miljö.

Fornborgsslingan i sig är 6 km och går runt Stensjön som ligger i östra delen av Tyresta. Upp till sjön är det en knapp kilometer från parkeringen så totalt blir det en vandring om ca 8 km. Terrängen är ganska tuff med bitvis ojämnt underlag och ordentligt kuperad.

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Vi sätter iväg från bilen, jag och min fyrbenta vän, jag med ryggsäck på ryggen och rejäla skor. Vi tar oss upp till sjön, stannar och njuter av naturens alla ljud. Just här finns en bäck som forsar ganska ymnigt så ljudet av rinnande vatten sjunger i öronen samtidigt som vi har den spegelblanka sjön framför oss där ett gäng änder lugnt simmar runt. Jag känner hur pulsen saktar ner och naturens rytm tar över storstadens. Jag drar in ett djupt andetag, som för att fylla hela mig av naturens alla små under och sedan bär det iväg, över stock och sten. Fortfarande så här i början av april är naturen i stort sätt färgad i jämn grå/brun färgskala men tittar man ner ser man hur det har börjat växa och hur färgerna sakta återvänder.

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Den här lilla mossblomman har jag aldrig sett förut och har ingen aning om vad den heter men ljuvligt vacker är den, där den förvånat sticker upp ur mossan.

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Det finns väl ingenstans som äggmackan smakar lika gott som ute i naturen!

Tyresta brandområde

Anledningen till att jag tycker så mycket om den här vandringen är de omväxlande omgivningarna. Ibland vandrar man längs strandkanten, ibland högt upp med utsikt, längs spångar, på ojämna stigar, i lövskog, bland barrträden och så finns ju brandområdet. 1999 utbröt en storbrand i naturreservatet som drabbade 10% av parkens yta. Jag tycker Tyresta själva beskriver det spot on när de säger att det idag mest ser ut som ett gigantiskt plockepinn med alla nedfallna träd och i huvudsak är det riktigt fult men så finns det en liten sträcka, på vad jag tror är sjöns nordvästra sida, som jag tycker är otroligt vacker med sin karghet. Och det är just precis dessa kontraster som gör att just Fornborgsslingan är en av mina favoritsträckor!

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Sedan får vi inte glömma en annan aspekt som gör detta till en favorit, de olika fotomiljöerna. Jag vandrar alltid i sällskap med min kamera och då är det klart att det ör roligt med variation. Med öppna landskap, mystiska skogar, ljuvliga blåsippsställen och oändligt med vatten.

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Och som pricken över i:et så finns den fina lilla bäcken med sitt virvlande vatten. Precis i början/slutet av vandringen runt Stensjön finns en liten bäck som rinner längs gångvägen ner till parkeringen och precis i anslutningen till dammen så finns några ställen som inbjuder till lek med stativ och långa slutartider. Roligt!

Tyresta , Vandringar i Stockholmstrakten, Fornborgsslingan

Som sagt, en riktigt trevlig vandring som varmt rekommenderas!

Blev du sugen och vill läsa mer så har Katarina (Äntligen Vilse ) skrivit om en annan vandring i Tyresta här.

Må gott och lev väl! //Cathinka

Läs om andra vandringar i Stockholmstrakten här

 

Kommentarer

 1. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Nej men så underbart! alltså tyresta. *drömmer*

  1. Profilbild för Tinka

   Eller hur! Hur mysigt som helst✨

 2. Profilbild för Lanclin
  Lanclin

  Fantastiska friluftsbilder! Tack för kvällens ögongodispåse 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Tusen tack Linnea! Vad glad jag blir att du gillar mina bilder??

 3. Profilbild för Oh darling, let's be adventurers
  Oh darling, let’s be adventurers

  Fina bilder. Skulle gärna gå den promenaden också 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Helena! Ja det kan varmt rekommenderas.//Tinka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?