20 000 steg – På vifts Marrakech tips

– Bland Marrakechs myllrande gator.

Kryper upp i den inbjudande mjuka sängen med ganska matta, svullna fötter och den lilla hjärtappen i telefonen visar att drygt 20 000 steg hittills har tagits under dagen. 20 000 steg genom Medinas händelserika gränder och huvudet är fyllt till bristningsgränsen av intryck. Marrakech bjuder på en symfoni av upplevelser för alla sinnen!

Souk Zrabi

Vaknar tidigt och hör minaretens böneutrop i fjärran. Ett av få ljud från den yttre världen som når in i Riadens tysta värld.
Vi startar med en ljuvlig frukost på takterassen lapandes morgonens varma solstrålar. Yoghurten är himmelskt god, hemmagjord, serverad med blodröda granatäppelkärnor, en av mina favoritfrukter. Bläddrar lite i guideboken och gör upp en grovplan för dagen. Med rejäla skor på fötterna, kameraväskan välpackad och kartan i handen, ger vi oss iväg på upptäcksfärd.

Man with donkey carriage in Marrakech
Bahiapalatset

Marrakech är ingen morgonpigg stad, gatorna är fortfarande nästan folktomma när vi kommer ut. På några ställen börjar man sakteliga öppna sina butiker men de flesta jalusierna är neddragna.
Bahiapalatset i den södra delen av Medinan, inte långt från där vi bor, står först på dagens agenda. Palatset är lite chanserat men man kan fortfarande se det utsökta handverk som en gång måste gjort palatset enormt ståtligt. Fantastiskt färgsprakande kakel, gipsornament och helt otroligt vackra träsniderier gör att man förstår vilka enorma rikedomar det funnits här en gång i tiden.

Patterns of Marrakech

De judiska kvarteren

Vi tar oss vidare till de judiska kvarteren. En gång befolkade med 16 000 judar som dock sedan länge lämnat kvarteren men en synagoga finns fortfarande. Souken (Souk al-Bab Salaam) är liten och taket täckt, man går igenom på några minuter, men vacker. Kryddoften ligger tung över gränderna och tydligen finns här flera butiker för ockult verksamhet.

Souk al-Bab Salaam

På det lilla torget vid ingången till souken, Place des Ferblantiers finns flera trevliga ställen för en kopp te men just nu är hela torget uppgrävt så någon fikapaus här blir det inte den här gången.
Staden börjar nu vakna och gatorna fylls av människor, mopeder, bilar och åsnor. Avgaserna ligger tungt över de större gatorna.

Fullpackad?
Sadiska gravarna

Genom gränderna letar vi oss fram mot de Sadiska gravarna. Vi får hamnar fel och passerar genom den hektiska lilla frukt- och grönsaksmarknaden ett par gånger innan vi når fram.

The market in the south medina

Ingången ligger gömd i en gång bakom Kasbamoskén. Här ligger över 60 kungar från den sadiska dynastin begravda. Den sadiska dynastin representerade en riktig guldålder i Marrakech historia och sträckte sig över en hundraårsperiod under 15- och 1600 talet. Trots den korta tidsperiod sadierna hade makten uppförde de flera storslagna monument i staden.
Gravarna låg länge dolda för omvärlden och återupptäcktes först på 1920-talet. Gravplatsen är liten men återigen kan man se exempel på magnifikt hantverk.

Saadian Tombs

 

Jemaa el-Fna

Det börjar knorra i magen, timmen börjar närma sig lunch, så efter ett snabbt besök vid stadsporten Bab Agnaou för att se om storkarna är hemma (det är de) börjar vi ta oss mot navet i Medinan, Jemaa el-Fna. Vi hamnar på ett ocharmigt pizzaställe på Rue de Bab Agnaou, Marrakech motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm. Maten är inget att hänga i julgranen men underhållningen i form av gatulivet är det verkligen inget fel på. Och man kan sitta ute och äta i december, en ynnest för en sol- och värmetörstande svensk! En man som är så upptagen av att visa upp sina färdigheter på sin segway uppmärksammar inte att det står en stolpe i vägen på hans färdväg. Både han och segwayen åker i backen men han reser sig snabbt oskadd upp med en lätt generad rodnad på kinden.

Rue de Bab Agnaou

När kaffekoppens botten syns flanerar vi vidare över torget. Jamaa el-Fnaa är ett enormt stort torg som fungerar som en stor scen. Så här dags på dagen är det ormtjusarna, männen i den gamla te-serveringskläseln, apförarna och spåkvinnorna som försöker tjäna sitt levebröd genom att få turister betala för sina tjänster och såklart alla stånden där man kan köpa den för Marrakech så välkända färskpressade apelsinjuicen, som beträder scenen. När kvällen kommer och mörkret faller öppnar istället den lilla matmarknaden och så kommer alla sagoberättarna och torget fylls verkligen till bristningsgränsen av människor som vill ta del av detta sprakande skådespel.

Jamaa el-Fnaa

Souken

Vi förvillar oss in i soukens labyrinter. Ljuset silas vackert genom stråtaket och butikerna är överfyllda av saker. Tusen och en nattlyktor, keramikfat, smycken, mattor, läderväskor…jag läste någonstans att det finns 15 000 butiker i souken! Försäljarna försöker ivrigt att få oss intresserade av just deras butik men vi är inte alls här för att handla så vi tackar artigt nej, med handen respektfullt över hjärtat. Många nej tack blir det.

The souks of Marrakech
Den lilla marknaden Souk Zrabi får lite extra uppmärksamhet. Jag gillar den platsen lite extra, dels för att man för en stund kommer ut ur de trånga gränderna men även för att man här har gett kvinnorna en plats att sälja sina varor. På den öppna ytan sitter de på marken och visar sina vackert stickade mössor, örter, frukt och grönsaker. Souken i övrigt är annars männens värld.

Souk Zrabi

Koranskolan

Ben Yusuf madrassen är nästa mål, ytterligare en lugn oas i ett annars kaoslikt Marrakech och ytterligare en hyllning till utsökt hantverk. Koranskolan är en av de byggnader som uppfördes under den så framstående sadiska eran. Gemensamhetsrummen är rikt smyckade av kakelmosaiker och sniderier i geometriska mönster och bårder med texter ur koranen. Så vackert.

Ben Youssef Madras

Inte långt härifrån finner man Maison de la Photographie. En riktig skatt för den fotointresserade. Här visas fotografier från ett svunnet Marocko. Från den privata samlingen visas ett urval fotografier med olika teman med det gemensamt att fotografierna är från perioden 1870-1960.

Maison de la Photographie

På taket till riaden där utställningen visas finns en liten terrass med servering av enklare rätter. Att avsluta dagen här med en mintte i handen medan solen går ner, med utsikt över de mäktiga Atlasbergen och alla hustaken är en lisa för själen.

Maison de la Photographie

Efter en så händelserik aktiv dag är det inte konstigt att fötter och ben känns matta och huvudet är fullt men efter en kort stunds vila med benen utsträckta i sängen är det dags att avsluta dagen med middag, Vi tar oss till restaurangen Nomad som ligger i anslutning till Souk Zrabi. Trots att kvällarna är lite kyliga så här års (december) så är det fortfarande både möjlig och skönt att sitta ute och äta, en tröja på bara. Även här finns en mysig takterass och vi väljer att avsluta dagen där med en supergod middag och minaretens sista böneutrop ringande i öronen.

En bättre dag helt enkelt!

Må gott och lev väl!/Cathinka


Här får du fler restips om att resa till Marrakech. Att vandra är alltid trevlig att vandra i Atlasbergen (läs mer) är mer än trevligt.  Jag kan varmt rekommendera att bo på Riad le Clos des Arts, där du bor som en riktig prinsessa.

Marrakech

Kommentarer

 1. Profilbild för www.mariasmemoarer.com
  www.mariasmemoarer.com

  Nu sitter jag och drömmer om Marocko igen, vi var nämligen några som diskuterade landet före nattskiftet igår (varav en turistat där och en är från Marocko själv). Det enda jag kunde kontra med var att jag NÄSTAN varit i Marocko, haha 😀 (jag och en kompis tänkte åka över för en dag då vi var i södraste Spanien, men fick ställa in då hon fått enorma blåsor på fötterna..) Kanske nån annan gång.. 🙂

 2. Profilbild för Fantasy Dining

  Så spännande! Av en händelse tittar jag också just nu på Marocco:) Vem vet det kanske blir en resa dit inom kort;) Ska lusläsa ditt inlägg.

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag förstår att inte Marrakech inte är för alla men själv tycker jag att det är härligt med kaoset, färgerna, dofterna och folkvimlet! Och vill man ha det lite lugnare är det bara att ta en utflykt utanför stan.

 3. Profilbild för 4000mil

  Jag är supersugen på Marocko. Marrakech absolut, men framför allt till det som finns bortanför denna stad.

  1. Profilbild för Cathinka

   Så är det absolut. Tror att anledningen till att jag gillar mina Marrakech resor så mycket är att jag kombinerat dem med utflykter även utanför staden. Utflykter som visar på ett helt annat Marocko. Och att det är just kombinationen av kaos och lugn som tilltalar mig så mycket.

 4. Profilbild för Linda, resamedvetet.se

  Fin läsning. inte sugen på att möta aporna i kedja 🙁

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Aporna är inte så många och det finns mycket annat spännande att kika på på torget. Missa inte sagoberättarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?