Marrakech tips

Fem favoriter – På vifts Marrakech tips

Marrakech detta färgstarka kaos. Detta vimmel som inte lämnar någon oberörd. Känslorna är inte alltid positiva, vissa tycker att det blir för mycket av det goda. Själv uppskattar jag verkligen Marrakech. Älskar det faktum att man så enkelt och förhållandevis snabbt kan komma till något så diametralt olikt den egna vardagen. Därför bjuds idag på fem favoriter – På vifts Marrakech tips.

Med Norweigan kan du flyga direkt till Marrakech några dagar i veckan. Valet lör-ons har varit tillgängligt i flera års tid vilket ger dig tre hela dagar i Marrakech, något jag har funnit perfekt. Det ger dig en dag till Medinans vimmel, en dag för att göra en dagsutflykt till en annan del av Marocko och en dag att upptäcka nya staden, besöka ett hamam (läs om Lindas hamamupplevelse ), yoga på en takterass eller någon annan upplevelse du suktar efter.

Här kommer mina favoriter:

Ali Ben Youssef Medersa- Koranskolan

“Du som går genom min dörr, må dina högsta förhoppningar överträffas” står det med vackra arabiska tecken ovanför dörren när man går in i den gamla koranskola med anor från 1300-talet. Koranskolan var en gång i tiden norra Afrikas största lärosäten med 900 elever som förkovrade sig i framförallt islams lagar. Än idag bjuder Ali Ben Youssef på utsökt hantverkskonst med sina träspetsar, målade kakel, träsniderier, stuccaturer och bokstavsornament.

Adress: Pl Ben Youssef. Inträde ca Dh20. (Koranskolan är stängd under 2018-2019 för renovering)

Marrakech tips, Ali Ben Youssef Medersa

Marrakech tips, Ali Ben Youssef Medersa

Marrakech tips, Ali Ben Youssef Medersa

Marrakech tips, Ali Ben Youssef Medersa

Maison de la Photographie – foton från ett svunnet Marocko

En hyllning till fotografier från en svunnen tid i Marrakech som visas i en liten riad i tre plan. När Patrick Menac’h från Paris and Hamid Mergani från Marrakech upptäckte att de båda samlade fotografier från det gamla Marocko beslutade de att öppna det lilla museet. Tillsammans har de inte mindre en 4 500 bilder från tiden 1870-1950. På taket finns ett litet cafe där det är perfekt att se Atlasbergen färgas rosa i solnedgången medans Minareterna i staden bjuder in till kvällsbön.

Adress: 46 Souq El Fassi. Inträde ca Dh40

Marrakech tips, Maison de la Photographie

Marrakech tips, Maison de la Photographie

Marrakech tips, Maison de la Photographie

Gör en dagsutflykt och upplev ett annat Marocko

Att ha med en utflykt från Marrakech kan tyckas konstigt när det är Marrakech tips som presenteras men Marrakech är intensivt. Mycket folk, mycket trafik, många intryck. Det är därför en annan upplevelse att komma utanför stan för att upptäcka ett mer stilla och lantligt Marocko. Det finns flera dagsutflykter du kan välja som en dag vid havet i Essouira (las om Emelies dag i Essouiera, hon tar dessutom de mest fantastiska bilderna!), Ait Ben Haddou, den gamla befästa byn längs den tidigare karavanvägen eller en riktig favorit, vandra i Atlasbergen. Ditt boende kan oftast hjälpa till med den här typen av utflykter.

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Marrakech tips, dagsutflykter

Bo på en Riad

Har du inte mer än tre-fyra nätter i Marrakech rekommenderar jag att du bor på en Riad inne i gamla staden. Dels för att ha närheten till soukens vimlande gränder men framför allt för att boendet är en upplevelse i sig. En riad är ett hus eller palats byggd kring en innegård och riad betyder just trädgård. En riad har inga eller extremt små fönster ut mot omvärlden så här lever du helt omsluten i en egen lite värld. Kan varmt rekommendera Riad le Clos des Arts.

Marrakech tips, Riad le close des arts Marrakech tips, Riad le close des arts

Besök Jardin Majorelle

En trädgård i nya Marrakech skapad av landskapsmålaren Jacques Majorelle men troligtvis mest känt för att fastigheten köptes av Yves St Laurent och hans partner Pierre Bergé som sedan skänkte alltihopa till Marrakech. En trädgård med över 300 växtarter från väldens alla hörn och byggnader i bjärta färger. Trevligt fik att njuta en kopp mintte i.

Adress: cnr Aves Yacoub El Mansour & Moulay Abdullah. Inträde ca Dh70

Marrakech tips, Jardin Majorelle Marrakech tips, Jardin Majorelle Marrakech tips, Jardin Majorelle

På vifts Marrakech tips

Som en röd tråd genom mina Marrakech tips går oaser av lugn. För så är det, jag gillar kontraster, gillar att ta mig från den färgsprakande souken till den dämpade Koranskolan. Från tusen och en natt kitschen i gränderna till Maison de la Photographies finkultur. Från Riadernas grå fasader in i dess interiöra sagovärd. Från stadens kaos till bergens lugn. I min värld är det helt enkelt kontrasterna som gör Marrakech.

Vill du ha ännu mer Marrakech rekommenderar jag Resamedvetets weekendguide.

Må gott och lev väl! // Cathinka

 

Kommentarer

 1. Profilbild för Laila MA - Rundt Ekvator

  Det så herlig ut. Har alltid hatt lyst til å bo på en Riad. Det ser veldig koselig ut. Likte også utflukten. Fint å se mer enn bare byen vil jeg tro.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är väldigt mysigt! Och lugnt och skönt.

 2. Profilbild för Fantasy Dining

  Jag är väldigt nyfiken på Marrakech. En dag får jag väl ta mig dit också.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är så många ställen man vill till…. men Marrakech är definitivt värt ett besök.

 3. Profilbild för Jossus Travelpics

  Synd jag inte hann med Jardin Majorelle men är glad för tiden i soukerna och Bahia Palace. Ja Marrakech är verkligen intensivt. Även om jag älskade staden var det skönt att åka tillbaka till det lugnare Casablanca.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det finns alltid en nästa gång:) Till Casablanca vill jag åka en dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?