2022 – Mina bästa böcker

Goodreads är en app där du kan hålla koll på vad du läst & vad du vill läsa. Jag gillar den skarpt, jag gillar ju statistik. Kanske är det ekonomen i mig, kanske är det kontrollbehovet eller också är det bara skönt för minnet. Jag kan dessutom betygsätt böckerna jag läst vilket gör det väldigt enkelt när jag nu vill sammanställa mina favoriter bland lästa böcker 2022. Det blev ovanligt många 5* i år. Inte för att böckerna jag läst i år är så mycket bättre än tidigare år utan för att jag beslutade mig för att vara lite mer frikostig och låta mina 4,5 bli femmor.

Det blev en ganska härlig kompott av olika typer av böcker på årets lista. Så här har du mina bästa böcker 2022 i omvänd läst ordning, den senast lästa först:

Det holländska huset av Ann Patchett

Om kärleken till ett hus och ett syskon. En relationshistoria med många existentiella frågor. Om förlåtelse och hämnd. Kärlek och hat. Själv tilltalas jag mycket av berättarformen i jag form där vi följer historien ur Dannys perspektiv. En av årets absolut bästa lästa böcker.

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

En annorlunda, stillsam, dystopisk berättelse. En kärleksförklaring till djur och natur och ett allvarligt inlägg i miljödebatten. Boken är brutal & finstämd på samma gång och språket behagligt vackert. Det är svårt att inte bli djupt berörd.

Steglitsan av Donna Tartt
En litterär spänningsroman i mästerklass där huvudpersonen är en liten fågel på duk. Det är nog få författare som trots så många sidor & sidohistorier har förmågan att hålla ihop historien på ett så briljant sätt. Otroligt fina personporträtt målas upp. Och även om vissa utsvävande beskrivningar blir lite väl ordrika är fördelen med att läsa istället för att lyssna att det faktiskt bara är att hoppa över.

Sockerormen av Karin Smirnoff

Förra året läste jag hennes omtalade triologi och blev lite trött på all svärta men när det nu gått ett tag så tog jag tag i Sockerormen. Fortsatt samma svärta men det går inte att komma ifrån att jag verkligen gillar hennes sätt att skriva, hennes sätt att bygga historien och användning av språket. Det här är en av de böcker som snarare är 4,5 än 5 i min bokvärld.

Hjärtlinjer av Brit Bennett

Två tvillingsystrar som väljer olika och om hur det påverkar deras liv. Här lyfts både ett intressant historiskt perspektiv men kanske framförallt skillnaden i att växa upp som svart eller vit i ett rasistiskt samhälle (eller i vilket samhälle som helst).

Om våren av Karl Ove Knausgård

Språket! Vilket språk. Och konsten att skriva stort om det lilla. Den här lilla boken är det första jag läser av Karl Ove Knausgård men jag förtrollas av hans språk och hans förmåga att använda orden till att skapa stordåd av vardagen.

Jag är Pilgrimmen av Terry Hayes

Årets första bok och årets första 5a. En spänningsroman som jag sträckläste trots sitt talrika omfång. En riktig James Bond roman där den oslagbara hemliga agenten räddar världen. Självklart i en dramatisk kamp mot klockan. En klockren, välskriven bladvändare.

Jag är Pilgrimmen fick mig som sagt att hitta tillbaka till en tidigare favorit genre spänningsromaner och jag har läst ganska många sådana i år. Jag älskar när du får en bok i dina händer som du absolut inte kan släppa utan ligger och läser långt in på natten även om ögonlock & förstånd säger till dig att sluta. Några nya favoriter på författarhimlen som jag läst flera böcker av är Jane Harper, Kate Quinn & Guillaume Musse. Rekommenderas om du gillar just spänningsromaner.

Så vad säger du, finns några av dina favoriter med på min lista? Eller har du några riktigt bra böcker att rekommendera?
Om du också använder Goodreads adda mig gärna bland dina vänner, tycker det är toppen med alla bra boktips man får den vägen.

Må gott och lev väl // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Chrisse
  Chrisse

  Tack, det var många intressanta tips! Utgår från att du är lyssnare och inte har böckerna att låna i pappersform ?!
  Jag har nu också laddat ner appen och hoppas på att få bättre koll på vad jag har läst så jag inte köper så många dubbletter 🤣. Ha det gott! Chrisse

  1. Profilbild för Cathinka

   Kul att du hittade några tips. Mycket lyssnande blir det men får en rejäl bokhög varje gång dottern varit på besök så ett och annat finns i fast form. Jag har Steglitsen & Sockerormen att låna ut om du vill ha:)
   Och ja, det är ytterligare en bra anledning till att ha appen!

 2. Profilbild för Anna i Portugal

  Inte en enda av dem har jag läst 🙂 Men tack för tipsen! Har en så lång ”att läsa” lista (som jag faktiskt inte har i Good Reads utan i Anteckningar. Får kanske flytta över den.

  1. Profilbild för Cathinka

   Röstar definitivt p att du ska lyfta över den i Goodreads så jag kan få ännu fler lästips:)

 3. Profilbild för Angela
  Angela

  Jag har läst Steglistan Den är fantastisk, jag har för mig att jag såg filmatiseringen nyligen.Eller så har jag läst den med stor inlevelse 😀
  Hjärtlinjer har jag också läst , bra men Max 3,5-4. Framförallt för att jag tyckte slutet inte var så bra !
  De andra ska jag kasta mig över- Knausgård definitivt – har länge tänkt läsa min kamp – det får bli sommar!
  Tack för tips Goodread!

  Här kommer några av mina bästa 2022
  En stund är vi vackra på jorden
  Samlade verk
  De vuxnas lögnaktiga liv
  Slugger och outsider ( bara för jag är Malmöit och Lundastudent 😀)

  Trist med foten , ta det lugnt , så ses vi snart på padelbanan !

  1. Profilbild för Cathinka

   Älskar att man kan tycka både så lika och då olika. Samlade verk stod på min Best of 2022. En stund är vi vackra på jorden håller jag på att ta mig igenom nu men den fäster inte riktigt.
   De andra måste jag genast kolla upp!
   Kände att tunna Om våren var en enklare väg in i Knausgårds värld..😅
   Och tack, det hoppas jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?