Cabo Sardão-Zambojeira, vandring, fishermen's trail, rota vicentina

Cabo Sardão – Njutbart skön vandring längs superb, karg Atlantkust

,

Solen är tillbaka efter en synnerlig våt, fuktig, vädertråkig höst. Och med solen kommer leendet. För livet är skönare när solen skiner. Och än bättre är det när vandring står på agendan som denna dag. Årets, 2023s, första. Och platsen – den där fullkomligt oemotståndliga Atlantkusten. Idag går vi från Cabo Sardão till Zambujeira do Mar.

Om du är vandringsintresserad har du kanske hört talas om Fishermen’s Trail som är en kustvandring här i sydvästra Portugal. Totalt 13 etapper om totalt 23 mil längs magiskt vacker kust. Många gånger har jag planerat för en fleradagars vandring men det blir aldrig av. Istället betas den ena biten efter den andra av i härliga dagsturer istället. Ofta i trevligt sällskap vilket innebär att vi kan åka i två bilar och på så sätt slippa gå fram och tillbaka. Idag är inget undantag.

Efter att ha lämnat en bil i Zambujeira tar vi oss till startpunkten för dagens vandringsäventyr – Cabo Sardão. Här ståtar inte bara en vacker fyr utan bakom fyren kan du hitta flera storkbon. Storkar kan du förvisso se på flera ställen längs kusten men vad som är lite speciellt här är hur nära du kan komma bona som hänger längs klippkanterna.

Från Cabo Sardão till Zambujeira i grönaste grön & blåaste blå

Vandringen är otroligt vacker. Vad som skiljer den från andra etapper vi gått är att den är betydligt mer lättvandrad eftersom vi följer en liten grusväg istället för en sandig stig. Vägen ligger uppe på platån och ger oss en vidunderlig utsikt både över hav men även över land. Och hela naturen lyser grön. Fördelen med den blöta hösten är såklart just det, denna fantastiska grönska vi nu kan njuta av.

Efter ca 8 km når vi Porto das Barcas som är Zambujeiras lilla fiskehamn. Här möts vi av Restaurante O Sacas som serverar oss en utsökt lunch. Om du inte har tillgång till två bilar föreslår jag att gå hit, äta och sedan vända om. De sista kanske 3 kilometrarna är inte alls lika trevliga att gå eftersom leden här går längs vägen och ingen utsikt finns åt något håll.

Zambujeira do Mar – en mysig liten badort

Zambujeira Do Mar är dock en mysigt liten badort som definitiv är värd ett besök och en lite promenad. Av det blev inget idag men jag bjuder på lite bilder från ett tidigare besök.

Cabo Sardão - Zambujeira do Mar

Start: Cabo Sardão, nås med bil  
Mål: Zambujeira do Mar
Längd: Knappt 12 km,
Höjdmeter: Väldigt flack. En mindre brant där trappa finns och en kortare uppförsbacke.
Svårighets/jobbighetsgrad: 3 (av 10) 
Tid: Cirka 3-4 tim beroende på antalet pauser (ex restaurangstopp)
Tänk på: Glöm inte vatten!

Fler Algarvevandringar hittar du här (ovan vandring är dock i Alentejo men det tar bara ngn timme att köra från Lagos):

Kommentarer

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Vi har besökt den fyren, men inte vandrat. Bra tips att vara ett sällskap med två bilar. Vi får leta upp lite vandringssugna vänner helt klart 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

      Väldigt trevliga vandringsområden, hela västkusten. Den här var lite extra skön eftersom det inte var så himla mycket sand…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?