Boktips – 2021 års absoluta favoriter

Troligtvis är 2021 det år jag har läst absolut flest böcker. För tiden har ju verkligen funnits pga det där #skitviruset som inte vill lämna oss ifred. Men om man nu inte kan resa runt och upptäcka världen, vad kan väl vara ett bättre substitut än att resa genom litteraturen:)
Jag är en riktig allätare när det kommer till läsning och läser i stort sätt det mesta förutom kanske poesi. Det viktigaste är variation. För att ha lite koll, jag är ju lite av ett kontrollfreak, använder jag en app som heter Goodread. Där kan jag lägga in böcker jag läst och även tilldela dem ett betyg. När jag nu kikar på 2021 visar det sig att 5 böcker har fått högsta betyg under året. Gemensamt för dessa böcker är jag har läst dem. Frågan är vad som är hönan och vad som är ägget. Blir böcker bättre av att läsa dem istället för att lyssna eller väljer jag undermedvetet att läsa böcker som jag tror jag kommer att gilla?
Hur som, här kommer årets första boktips – 2021 års absoluta favoriter:Allt jag fått lära mig av Tara Westover

En sjävlbiografisk bok som handlar om författarens, Tara Westovers, uppväxt i en mormonsk familj i nordvästra USA. ”En brutal solskenshistoria” läste jag i en recension någonstans och jag tycker det är en spot on beskrivning om denna bok.

Samlade verk av Lydia Sandgren

Jag drog mig länge för att ge mig i kast med denna tegelsten till bok. Ofta tycker jag att allt för tjocka böcker mest handlar om författarens förtjusning över sina egna ord. Jag hade därför inte heller särskilt höga förväntningar. Men jag gillar verkligen denna bok. Visst är både Martin, författarwannabeen & Gustav, den försupna konstnären karikatyrer men på ett väldigt älskvärt sätt. I boken får vi följa Martin, Cecilia & Gustav dels i nutid, dels under deras uppväxt. Visst är det många ord, men ack så bra.

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Vi får följa greve Rostov som lever sitt liv i husarrest på det fashionabla hotell Metropol i Moskva och berättelsen tar sin början i 1920-talets brinnande Europa. Att en bok på dryga 500 sidor som i stort sett utspelar sig på detta hotell och är fylld med citat och hänvisningar till rysk litteratur & musik inte är till döden tråkig utan helt trollbindande är verkligen överraskande. En ljuvlig berättelse om en riktig gentleman.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Det här är sista delen i trilogin om janakippo. Inte en till bok om svårmod, missbruk, sexuellt utnyttjande tänkte jag när denna triologi påbörjades. Men trots att det nog inte finns en enda ljusglimt i denna bok (eller de andra två) så älskar jag Karin Smirnoffs berättarteknik. De korta meningarna. Dialekten. Avsaknaden av skiljetecken. Hennes sätt att använda den tekniska delen av språket för att måla sin historia tycker jag tillför en fascinerande dimension som verkligen förstärker min egen förmåga att måla fram berättelsen. Vi får följa janakippo när hon återvänder till sin barndomsby smalånger i norra Sverige.

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Det här är definitivt ingen munter historia men allt elände, all fulhet och hopplöshet beskrivs med så mycket kärlek att jag ändå blir alldeles varm inombords. I boken befinner vi oss i Skottland under 80-talet och vi får följa Shuggie i hans tuffa vardag. En storartad debutroman av Mr Stuart! Boken bygger till vissa delar på självbiografiska upplevelser.

Så, det var alltså 2021’s bästa. Mycket mörker kan jag tycka själv. Självklart har detta blandats upp med en hel del annat mer lättsamt. Några ytterligare favoriter om du tycker ovan tips är allt för deprimerande är Bokhandeln på Riverside Drive, Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, Mordet på kommendören & Förlåt oss våra synder.
Jag önskar dig många sköna lästimmar!

Må gott och lev väl // Cathinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Angela Dahlen
  Angela Dahlen

  Hej Cathinka , jag har läst dem alla och har de också högt på min boklista! Ytterligare ett tips är Löpa varg Kerstin Ekman – underbar!

  1. Profilbild för Cathinka

   Vad roligt att du tipsar om Löpa varg. Läste precis om den någonstans och la till den i min bokhylla på Storytel. Det får bli nästa bok helt enkelt.

 2. Profilbild för Åsa

  Tack tack! Ska kolla upp de tre sista! Den första har jag läst och tyckte mycket om! Tydligen på Obamas favoritlista också!

  Alltid bra med boktips! Hade du läst Tove Alsterdahl? Kvinnorna på stranden och även Blindtunnel är superbra!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack själv, inte läst! Hamnade genast i min Storytelhylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?