Alferce, vandring Monchique, vandra på Algarvekusten

Alferce – spänger, hängbro och en sjujäkla uppförsbacke

, ,

Det är en morgon sent i september när temperaturererna även här vanligtvis brukar vara vandringsvänligta. I dag spår vädergudarna dock att det där röda strecket ska passera 30 sträcket. Men vandra ska jag göra, så stora vattenpåsen är fylld till bredden med både vatten och mängder av is. Tillsammans med ett glatt gäng ska jag ge mig på en nyhet på Algarves vandringskarta, spångvandringen i Alferce.

Alferce – en sömnig liten by i bergen

Vi ska vandra i Upplev Algarves regi där Viveka och Marie guidar och tar hand om oss på bästa sätt. Samling sker på det lilla torget i Alferce. Först berättar Viveka om en driftig borgmästare som ansökt om pengar till slingan vi ska gå. Ett sätt att försöka få behålla livet i byn. Även här i Portugal avfolkas landsbygden och kvar blir främst de äldre och sakta men säker stängs samhällsservicen ner. Tanken med vandringsleden är att försöka locka till sig några av Algarves miljontals turister.

Spänger, en hängbro och en sjujäkla backe

Passadiços Barranco do Demo – typ gångvägar i ravinen kanske det kan översättas och det är precis det är. Längs ravinens kanter har man lagt ner ett jättejobb och byggt spänger som tar en ner i ravinen, över botten via en liten hängbro och sedan upp igen. Det är en skön tur även om hjärtat får jobba lite extra när trappstegen vänder uppåt. Men det är sedan den börjar, den sjujäkla backen. Där det bara är att blicka ner i backen och sakta, sakta sätta den ena foten framför den andra. Brant och lång. 1,5 km stadigt uppförs-lut. Men den tar slut och din belöning är en vidunderlig utsikt och skön skugga under korkekarna. Här finns även en arkeologisk lämning med spår från både bronsålder (2000 år fkr) och från morernas ockupation (9-1100 tal).

Vägen tillbaka till byn sluttar behaglig nedför och väl i byn väntar efterlängtad lunch.

karta boardwalk Alferce
Klicka på bilden så kommer du till min wicilocprofil. Där du kan ladda ner karta och få mer utförlig vandringsinfo.

Vi avsluta med olivolja – Lagar dos Pardieiros

Därefter, för än är dagen inte över, stopp hos den lilla familjeägda olivoljeproducenten Lagar dos Pardieiros. Startad av farfadern på 50-talet var det nu barnbarnet som visade oss runt och lät oss smaka dessa ädla droppar. Som alltid lika kul med lokalproducenter som håller landsbygden levande. En liten flaska kom såklart med hem.

MER OLIVOLJA I ALGARVE HITTAR DU HÄR

Jag tackar Upplev Algarve för en synnerligen trevlig dag!

Alla mina Algarvevandringar på bloggen:

Kommentarer

Ett svar till ”Alferce – spänger, hängbro och en sjujäkla uppförsbacke”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    En sån trevlig vandring, om en svettig på sina ställen. hängbro skulle jag inte klara att gå över dessvärre 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?