Cordoama deluxe – en vandring extraordinär!

, ,

Gångerna jag varje år basunerar ut att Cordoama är en av världens vackraste platser är otaliga. Och jag verkar aldrig tröttna på detta ställe. Det kan därför inte bli bättre att vi nu hittat en vandring som inkluderar inte bara Cordoama utan även de angränsande stränderna Barriga & Castelejo. Vi har nämligen smugit igång med våra höstvandringar igen lite försiktigt. Värmen är fortfarande tryckande så för att det ska vara njutbart att gå lite längre krävs en väckarklocka. Först vid andra försöket lyckades vi dessutom sätta denna vandring. Första gången hittade vi helt inte en av stigarna vi skulle ta. Därför valde vi att andra gången gå åt motsatt håll för att vara säkra på att hitta.

Jag har tidigare skrivit om en vandring i det här området, en vandring som är ljuvlig men den här är ännu lite bättre! För inte nog med att en kortar ner den bit som vandras på den lite större trafikerade vägen betydligt så går du dessutom hela strandremsan från Barriga till Castelejo. Men vi tar det från början.

Tänk att ett hus med den här utsikten står helt övergivet…
Söt graffiti

Huset på höjden är nästan ständigt närvarande under vandringen

Vandringen är en rundvandring så såklart kan du starta var som men vi har haft ställplatsen mellan Vila de Bispo och Cordoama som utgångspunkt (koordinater nedan). Här är lätt att hitta parkering även om du kommer under högsäsong när parkeringarna nere vid stränderna kan vara lite kaotiska. När du kommer hit är det ytterst sannolikt att du välkomnas av ett helt gäng grisar. Det är en familj vietnamesiska hängbukssvin som lever gott här. Från början var det en rymningsglad sugga där husbonden tillslut tröttnade på att leta efter sin gris som ständigt rymde och lät henne vandra fritt. Vad han däremot inte visste var att hon var dräktig så nu är de betydligt fler…

Hej, har ni något att äta till mig?
Drömsk inledning av vandringen.
Inte ett dugg rädda för oss är de grisarna.
Sötaste utrustningen.

Det här är en härlig vandringar där du sannolikt möter kor, får, getter, hästar och en hel drös olika fåglar. Du har en sträcka med sagolik utsikt ner över Sagres. Ljuvlig vandring längs strandkanten på en av världens vackraste stränder (enligt mig då) omgärdad av dramatiska svarta klippor. Det blir inte mycket bättre än så här!

De förvildade grisarna,
söta getter,
hästar ocha alldeles nyfödda lamm. Portugisisk safari:)
Första gången vi gick turen låg havsdimman tjock..
.. vilket inte är ovanligt tidiga morgnar.
Det hindrade inte fiskarna heller dock.

Några förtydligande & tips om färdvägen

Jag rekommenderar att gå denna vandring motsols, helt enkelt för att då gör du den tråkigaste biten först och för att du slipper gå den väldigt branta delen ner från berget (enklare men ffa mindre läskigt att ta sig upp för berget). Om du gör det börjar du gå tillbaka mot Vila de Bispo. Det finns en stig till vänster om vägen så du behöver inte gå på vägen. Vandringen är inte märkt utan går på befintliga vägar och stigar. Några hundra meter längre ner kommer du till en grusväg som går vänsterut mot stora N268. Precis innan du når stora vägen passerar du en gård med får. Här är det ofta stora lösa hundar så tycker du det är väldigt obehagligt kanske du inte ska gå här utan försöka hitta en alternativ väg.

Väl på stora vägen kan du följa befintliga röd/gul märkningen en bit. Du går på en liten grusväg som följer den lite störrevägen tills du kommer till en lite större grusväg och nu styr kosan västerut mot havet. Här får du vara lite uppmärksam för när vägen delar sig ska du inte längre följa leden utan följa grusvägen som går ner till Barriga.

Sedan finns egentligen bara en trixighet kvar på denna vandring och det är att hitta stigen som går upp från Castelejo till huset på toppen. När du når längst ner på Casteljo och vänder blicken inåt land har du en ravin längst till höger, ett brant berg rakt framför dig och en dal/sänka till vänster. Det ska gå att ta den branta stigen du ser på berget rakt framför nosen. Vi som kom ovanifrån tyckte det var allt för brant. Så ett alternativ är att gå ca 100 meter in i dalen så har du en brant smal stig upp för berget till höger. Den kan du ta.

Må gott och lev väl och glöm inte att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller är du mest intresserad av bilderna följ mig på Instagram. //Cathinka

Start: Ställplats Furgoperfecto Vila do Bispo, 37°05’29.6″N 8°55’51.8″W  
Längd:  15 km, rundvandring
Höjdmeter: Lägsta punkt 2 meter, högsta punkt 142 meter 
Svårighets/jobbighetsgrad: 7 (av 10), pga längden, sträcka i sand & branta sträckningen mellan strand och huset på toppen.
Tid: Cirka 3-3,5 tim aktiv gångtid men räkna med ca 5 tim totalt inkl pauser
Tänk på: OBS!! Det kan inte vara högvatten för då kan du inte passera mellan stränderna. Du kan kolla tidvattnet i den här appen.

Missade att spela in vägen från början. Vi utgick alltså från den röda pricken. Ni kan ladda ner kartan på mitt Wikiloc konto

Fler vandringar i Algarve hitta ni här:

Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Vackra bilder som vanligt. Fint med dimma och kul att få se lite djur!

  Övergivna hus blir jag lite ledsen av däremot!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack!! Älskar verkligen dimman. Den är så stämningsskapande, lite lagom mystisk:)
   Håller med dig om ödehusen. Gissar att det här nog är ett svartbygge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?