Street art i Linköping

Street Art-safari i Linköping

Trenden med all street art som poppar upp både här och var i världen tycker jag är fantastisk. För vem blir inte glad av dessa konstverk som pryder annars så ofta grå och trista husgavlar! Under 2020 kom även ett street art projekt i Linköping till stånd och när jag nu senast var i staden kunde jag inte låta bli att gå en promenad.

Linköping är staden där jag växte upp. Under många, många år har jag knappt varit tillbaka men nu de senaste åren har jag varit där flera gånger. Mycket positivt har hänt, kanske framför allt på matscenen. Med restauranger som Jord och Dahlboms kan du nu få riktigt, riktigt god mat här. Det nya naturreservatet Tinnerö eklandskap är ett annat otroligt bra tillskott till staden. Och så nu detta, street art i Linköping, så kul! Så häng med på en promenad genom Linköping med konsten i fokus.

Men vi börjar såklart med fika

Det finns nog ingen stad i världen som jag har fikat så många timmar i som Linköping. Som boende en bit utanför stan gick en mängd timmar åt att vänta på bussen och var görs inte det bäst om inte på café. Inte för att jag drack kaffe på den tiden utan då var det citronte och syltmunkar längst in på varuhuset Filbyter som gällde. För det här var på den tiden det fortfarande hette varuhus och inte shoppingcenter. Mycket har hänt på Linköpings fikascen sedan dess men en sak är säker, om Babettes hade funnits på min tid hade jag mer eller mindre bott där. Gott kaffe, gott gofika och supermysig miljö! Här får vi också vår första muralmålning även om denna inte tillhör Artscapes projekt. Vem som har gjort den har jag därför inte lyckats klura ut. Någon som sitter inne med den infon? Hur som är det här en väldigt bra utgångspunkt för vår street art promenad genom Linköping.

Babettes Kafferi & Bageri
Babettes Kafferi & Bageri

Street art i Linköping

Under 2 veckors tid hösten 2020 pågick en stor gatumålningsfestival i Östergötland under ledning av Artscape. I Linköping, Motala, Mjölby och Åtvidaberg tog stora muralmålningar form och pryder nu ett antal husgavlar. En härlig upplevelse i det urbana landskapet. Under festivalen möttes svenska och internationella gatukonstnärer för att förverkliga Artscapes vision om konst tillgänglig för alla.
Genom att följa promenaden på kartan ovan får du inte bara ta del av de flesta av Linköpings muralmålningar du får dessutom upptäcka stora delar av Linköping. Trevlig promenad!

Street art, Linköping, Klostergatan 39

Adele Renault
Klostergatan 39
Adele på Instagram
En belgisk artist känd för sina verk av duvor & människor. Just duvor & porträtt har hon har valt för att de finns i alla städer. Du kan hitta hennes andra verk i bl.a Amsterdam, Delhi & Michigan

Stina Folkebrant
Göran Dyks gata 2
Stina på Instagram
Svensk konstnär från Borås skolad i kinesisk kalligrafi och måleri. Stina skapar verk med djur ofta i naturlig storlek. Hon använder sig endast av svart färg inspirerad av en tuschteknik från Kina. Du hittar fler av hennes verk i Borås, Västervik & Oskarshamn.

Det här är nog min personliga favorit av muralmålningarna i Linköping. Den är så utsökt vacker.

Street art Linköping, Göran Dyks gata 2

Vegan Flava
Snickargatan 5A
Vegan på Instagram
Vegan är ytterligare en svensk artist och han ser sig själv som en urban konstnär som sysslar med visuell aktivism.

Älskar själv den här målningen som tävlar med Stinas målning ovan om favoritskapet.

Adrian P
Baggen P-hus
Adrian på Instagram
Linköpingsbaserad konstnär från Mjölby som främst skapar sina verk med sprayfärg. På gatan och i konstens finrum skapar han färgglada kollage.

Vasavägen 13, Street art

Astro
Vasavägen 13
Astro på Instagram
Astro är en fransk street art artist och målningen i Linlöping är hans första i Sverige. Du hittar fler av hans verk på många platser i Frankrike men även på platser som Calgary & Chicago. Han anses av många vara en av världens främsta street art artister.

Anna Taratiel
Götgatan 19
Anna på Instagram
Anna är från Barcelona i Spanien och idag jobbar hon främst i studio men ibland dyker hon fortfarande upp på gatuscenen som här i Linkan. Geografiska former är hennes signum.

Götgatan 19

Då är det dags att vandra tillbaka ner mot centrum igen. Passa gärna på att besöka stadsbiblioteket, domkyrkan & slottet längs vägen. Vi slutar dagens tur precis som vi började…

Behöver jag säga fika?

För nu är det dags för fika igen på ett annat superbt café & bageri i Linköping, nämligen Simons rosteri. Här bara bakar de inte allt själva de har dessutom ett eget kafferosteri. Jag behöver väl knappast säga att det är väldigt gott kaffe här!

Och här tar också dagens street art promenad slut. Tänk vilket trevligt sätt det är att få se och uppleva en stad genom gatukonsten! Mer street art till folket helt enkelt:)

Simons rosteri
Simons rosteri

Ytterligare street art men där du behöver ett annat färdmedel

I Artscapeprojektet ingår ytterligare verk som är placerade lite utanför city men väl värda ett besök om du har tid.

Irene Lopez Leon
Skäggetorpcentrum 14
Irene Lopez Leon på Insta
I starka färger och utsökt detaljrikedom pryder Denna spanska konstnärs verk en husvägg i ett av Linköpings utanförskapsområden, Skäggetorp. Du kan även hitta Irene Lopez Leons verk i Barcelona, Valencia, Berlin & Fuertuventura.

Captain Kris
Prästbolsgatan 21
Captain på Insta
Ursprungligen från Nya Zealand men boendes i London med hela världen som sin scen. Att han är starkt influerad av seriernas värld går inte att ta miste på i denna muralmålning. Du hittar fler av hans verk i bl.a. Göteborg, Manchester & Liverpool.

Prästbolsgatan, Berga, Artscape

Vad jag helt missade är att det dessutom finns en app du kan använda när du besöker de olika verken. Artscape har skapat appen Artscape 2020 och genom att ladda ner appen och rikta din mobilkamera lovas att du får se väggarna komma till liv. Måste definitivt testas nästa gång jag är i Linköping!

Vill du ha fler Linköpings- och östgaötatips kan du få massor av inspiration hos Lite mer rosa. Mer street art kan du få här i Lissabon eller Lagos. Annars kommer här den vanliga uppmaningen om att följa På vift på FB eller Bloglovin! Det går även bra att prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Vill du ha mer visuell inspiration följ På vift på Instagram

Må gott och lev väl! // Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Britt-Marie Gustafsso
  Britt-Marie Gustafsso

  Tack kära du för en guidning i mitt kära Lkpg.
  Som stadsbo igen efter 56 år får jag utforska stan med nspiration från dig Cathinka !
  Kram Britt-Marie

  1. Profilbild för Cathinka

   Riktigt roligt projekt måste jag säga och mycket sevärt!

 2. Profilbild för Marias memoarer

  Jag älskar välgjord street art 😊 De bästa målningarna hittills har jag hittat i Australien (Melbourne och Perth), men i somras har jag även upptäckt en del fantastisk graffiti här i närmiljön 🤩

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag kan bara hålla med och ett så roligt sätt att upptäcka en stad på. Såg ditt inlägg, fantastiska alster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?