Angkor Wat

Angkor Wat – en tidsresa till svunnen guldålder

,

En riktigt bra idé känns det som. Åtminstone så länge jag sitter hemma i soffan i ett ganska ruggigt Algarve. Det är januari 2023 och vi har precis bestämt att den resa vi planerat som en Vietnamresa istället ska bli en oplanerad resa till Asien med tur och returbiljett Bangkok. Och därmed har jag insett att det nu finns en öppning för att äntligen besöka Angkor Wat. Och där i soffhörnet läser jag om dem som har upptäckt tempelområdet på cykel. Hur mysigt!

Men sedan behöver vi bara landa på Siem Reaps flygplats, redan där på flygplanstrappan sveps jag in av den asiatiska värmen som en fuktig filt runt kroppen, trots kväll och mörker. Nä det är bara att inse, någon cykel lär det inte bli i denna fuktiga värme. Men Angkor Wat – here I come!

Angkor Wat en översikt

Vi har bokat bil med chaufför på hotellet som hämtar upp oss på morgonkvisten. Vi startar med ett besök för att köpa biljetter. Biljettförsäljningen ligger nämligen inte i anslutning till tempelområdet ute inne i stan. Vår upptäcksfärd börjar sedan vid den södra porten till Angkor Thom, Tonle Om Gate, därefter vi ger oss i kast med en hel drös tempel och ruiner.

Här kommer först lite bra att veta och en karta över det gigantiska tempelområdet.

Angkor Wat karta över området

Angkor Thom

I folkmun kallar vi hela området för Angkor Wat men Angkor Wat är bara en del av ett betydligt större område. Hela området är resterna av en stad som låg här på 800-1400-talet. Under sin tid var Angkor världens största medeltida stad med ett intrikat system av vägar, bebyggelse och bevattningskanaler. Och Angkor Thom var själva den muromgärdade stadskärnan.

Vår guide har ett ypperligt upplägg under dagen. Han släpper oss på ett ställe och talar sedan om var han tänker hämta upp oss. Det gör att vi aldrig behöver gå fram och tillbaka.

Här i Angkor Thom går vi därför först till Bayon, vidare till Bapheon och Elefanterassen innan vi möter upp vår bil igen. Och vad jag är glad för den luftkonditionerade bilen som ger en stunds svalka innan det är dags för nästa tempelområde.

Ta Prohm – en fotografisk dröm

Jag säger bara WOW, vilket ställe!! Det måste vara en av det mest sagolika platser jag har varit på. Helt surrealistiskt med träden som har tagit över platsen med sina slingrande rotsystem men där byggnaderna trots det fortfarande står stolta. Ett konstverk skapat av naturen av människans byggnadskonst. Definitivt dagens fotografiska höjdpunkt.

Angkor Wat

Angkor Wat som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes i början av 1100-talet och är fortfarande världens största religiösa monument som någonsin byggts.
Jag vet inte om det är tur eller att vi har en chaufför som vet vad han gör men när vi anländer hit efter en tidig god lunch är de flesta på väg härifrån. Antagligen för att äta lunch och undvika dagens varmaste timmar. Vilket innebär att vi får ha detta ställe nästan helt för oss själva.

Ju längre in i tempelområdet jag kommer desto glesare blir det med andra besökare. Och när den extremt branta trappan upp i det höga tornet är besegrad är jag ensam. Här njuter jag av en fantastisk utsikt, vackra ljusspel och en nästan andlig känsla.

Phnom Bakheng – Solnedgång över sjön

Phnom Bakheng är ett bergstempel uppfört till guden Shivas ära. Efter att ha tillbringat hela dagen med att titta på tempel så är det kanske inte templet som är målet utan upp hit har jag kommit för att njuta av solnedgången. Det tar kanske 20 minuter att gå upp på berget där Phnom Bakheng pryder toppen.

I ärlighetens namn har jag sedan inte ro att invänta solnedgången utan strosar ner igen när de allra flesta är på väg upp. Istället åker vi tillbaka så jag kan fota Angkor Wat på avstånd i det vackra kvällsljuset.

Angkor-Wat-sunset

Vilken dag, vilka omgivningar, vilka upplevelser! Så tacksam över att äntligen ha fått komma hit och se, känna och smaka denna plats.

Men vad tycker jag då, räcker en dag för att besöka Angkor? Ja det tycker jag absolut. Men om vi hade gjort om samma tur hade jag lag åtminstone ytterligare en dag i Siem Reap och köpt en 3-dagars biljett. Då hade jag kunnat komma tillbaka för soluppgången men också för att fota Ta Prohm i vackert morgonljus.

Om Angkor Wat enligt AI:

Om du är mer intresserad av Angkor är detta vad chatboxen ger mig när jag frågar om lite info:

Angkor Wat, beläget i Siem Reap, Kambodja

Angkor Wat, beläget i Siem Reap, Kambodja, är en av världens mest imponerande och välbevarade tempelkomplex. Byggt under det khmeriska imperiets storhetstid mellan 800- till 1200-talet, representerar det en imponerande arkitektonisk och konstnärlig bedrift. Templet är inte bara en nationell symbol för Kambodja utan har också blivit en ikon för hela Sydostasien.

”Templet i staden”

Angkor Wat, som översätts till ”Templet i staden”, är en magnifik struktur spridd över ett område på cirka 162,6 hektar. Det imponerande tempelkomplexet är känt för sina fem karakteristiska torn som representerar de mytiska bergstopparna Meru. Många betraktar soluppgången över Angkor Wat som en av de mest andliga och minnesvärda upplevelserna i sitt liv.

Tempelkomplexet är rikt utsmyckat med intrikata reliefer som skildrar hinduiska myter och kambodjanska historiska händelser. Besökare fascineras av de detaljerade skulpturerna som berättar historier om gudar, krigare och vardagslivet under den khmeriska eran. Många av dessa konstverk har överlevt i över tusen år och ger inblick i en svunnen tid.

Hinduism och buddhism

Under Khmer-rikets blomstringsperiod fungerade Angkor Wat som en hinduisk tempel dedicerad till guden Vishnu och senare som ett buddhistiskt helgedom. Det representerar en unik fusion av hinduism och buddhism och står som ett vittnesbörd om Kambodjas rika kulturella arv.

Angkor Wat är inte bara ett imponerande historiskt monument utan också en viktig turistattraktion och ett världsarv. Dess betydelse sträcker sig långt bortom dess fysiska gränser och symboliserar Kambodjas storslagna förflutna och dess förmåga att resa sig igen efter prövningar. En resa till Angkor Wat är inte bara en pilgrimsfärd genom historien utan också en möjlighet att förundras över mänsklighetens konstnärliga och arkitektoniska genialitet.

Etiketter:


Kommentarer

2 svar till ”Angkor Wat – en tidsresa till svunnen guldålder”

 1. Profilbild för Ann-Louise Paulsson

  Så intressant läsning och fina bilder. Jag har länge velat åka till Angkor Wat, det ser helt magiskt ut på bilderna!

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Det var verkligen magiskt! Dessutom var Siem Reap så mysigt att hänga i. Hade gärna haft en dag till (vi hade tre övernattningar och därmed 2 heldagar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?