Barão de São João – bland träd, konst & vindkraft

,

I kategorin ”Mysiga byar i Algarve” har vi nu kommit fram till vår lilla grannby Barão de São João. Bara några kilometer norr om oss ligger denna by, så här års omgärdad av grönska. Det är hit vi flyr när vi vill ha lite skogskänsla och i dag när regnet hänger i luften och jorden är blöt omgärdas vi till och med av doften av skog. Men vi börjar i byn.

I Barão de São João är konsten ständigt närvarande

Det är en söndag i december den här hösten som inte alls bjudit på det väder vi är vana vid, vi som så ofta stoltserar med att Algarve har 300 soldagar om året. Men den här morgonen bjuder faktiskt på lite algarvianska blåa himmelspluttar så vi bestämmer oss snabbt för att ta en lite tur med Tintin.

Vi tar oss upp till Barão de São João, en av de där små gulliga Algarvebyarna vi tycker så mycket om. Om du tänker pittoreskt á la Mallorca när jag säger gullig by får du tänka om. Så jobbar inte Portugal, åtminstone inte här på Algarve. Här är det inte välartade stenhus med välansade pelagonfyllda balkonglådor som gäller. Istället är det små fyrkantiga vitputsade, ofta med tämligen flagnad färg, hus med målade fönsterfoder. Här blandas övergivna hus med nyligen iordningställda. Små chica affärer lyser med sin frånvaro men det finns nog inte en by utan en kyrka och ett antal caféer. Barão är inget undantag. Vad som gör Barão de São João lite annorlunda är den påtagliga närvaron av konst. Här hittar du flera ateljéer och konst både form av bild & skulptur. Det gör den lilla byn med sina knappt 1 000 invånare väl värd ett besök. Och du kan med fördel kombinera besöket med en enklare vandring, precis som vi gör idag.

Vi vandrar längs Pedra do Galo

Precis där byn slutar tar Mata Nacional do Barão de São João vid. Här i skogen hittar du ett flertal vandringsleder av varierad längd men vi går allt som oftast Pedra do Galo, en kortare vandring som tar dig genom både eucalyptusskog och pinjeträd. Men framför allt tar den dig mellan ett antal konsthubbar. Leden är väl utmärkt med en röd/gul markering och går på grusvägar av varierad kvalitet.

Varning: Under våren kryllar pinjeträden av pinjelarver så har du hund undvik eller var väldigt försiktig om du går här under larvsäsongen (oftast mellan jan-april.

Gatukonst i skogen

De finns överallt här i Portugal, de övergivna husen och här i skogen är inget undantag. Ganska snart kommer du till ett hus översållat av klotter men här och var hittar du även små godbitar till street art. Som Tona’s små stencilerade figurer. Tona är en tysk street art artist som du kan hitta på flera håll i världen framförallt i Asien. Hans devis är ”från gatan till gatan” och ofta är hans verk av glada barn från trakten. Idag kikade jag även in i huset för första gången och hittade då den stora väggmålningen av mannen på sista bilden nedan. Nästa gång kanske jag vågar mig längre in i huset så får vi se vad jag hittar då.

Längs Poeternas stig

Vandringen går vidare och vi når ett större picnic-område. Som en del av det stora konstprojektet i Barão de São João 2012 skapades Poeternas stig eller Passeio dos Poetas som den heter på portugisiska och den hittar du här. Längs en sträcka i skogen hittar du stenskulpturer och även inskriptioner av dikter inhuggna i stenbumlingar. Mycket var bara temporärt under utställningen 2012 men du hittar fortfarande rester i skogen längs leden mellan ödehuset och vindkraftsparken.

Det där med vindkraft

Nu är detta inget inlägg i miljödebatten och jag fattar att det kan vara bra med vindkraft men jag förstår verkligen att de som bor nära klagar. En del av dagens vandring går i kanten av en vindkraftspark. Och ljudet… som att ständigt vara omgiven av flygtrafik.. Tänk att ha det så 24-7! Men så här under en vandring är det ganska fascinerande att se dessa bjässar in action.

Deodato Santos skulpturpark

När vi åter vänder söderut tillbaka ner mot byn tar vi av från leden för att istället gå den sista biten genom Lagosfödde konstnären Deodato Santos skulpturpark, mannen bakom 2012 års stora konstprojekt. Här kantas vägen av Santos kreativa, komiska figurer. Figurerna är inspirerade av berättelser och politiska händelser. Skulptererna modelleras kring ett metallnät som han bygger på med limblandade sågspån som han tillslut färglägger. 

Tillbaka i Barão de São joão och dags för fika

Ingen gång är det väl så gott med fika som när man vandrar och Barão de Sao Joao bjuder på flera möjligheter. Vi hamnar alltid på Caramba men det finns flera val trots byns litenhet som Café Helio, Café Central eller A Tribo.

Lagos Zoo

Precis i utkanten av byn eller ja, någon kilometer därifrån hittar du Lagos Zoo. Ett perfekt utflyktsmål att kombinera med ett besök i Barão om du har barn. De har öppet året runt och du kan köpa biljetter på deras hemsida.

Lagom när vi kommer åter till byn börjar regnet än en gång att dugga så hem vi far och tillbringar eftermiddagen med en god bok. En riktigt mysig söndag med andra ord och jag hoppas du hade en dito!

Må gott och lev väl // Tinka

Dagens vandring (klicka på bilden för utförlig vandringsinfo):

Här hittar du fler vandringar i Algarve (klicka på prickarna så kommer du till vandringarna):

Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan o du läser på mobilen). Eller följ mig på Instagram för resebilder!

HÄR HITTAR DU FLER MYSIGA BYAR I ALGARVE:

Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  En fin söndag verkligen! Vilken härlig mix av konst på promenaden, gillar!

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo men det är en skön tur där konsten kommer som en trevlig överraskning.

 2. Profilbild för Arja
  Arja

  Tack för fina tips och även kartan, ska bli trevligt att göra denna utflykt.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det tycker jag verkligen du ska göra. Riktigt trevlig & omväxlande tur.

 3. Profilbild för Stina
  Stina

  Tack Cathinka, så mycket vackert och spännande vi har på nära håll

  1. Profilbild för Cathinka

   Men visst har vi. Och listan på saker jag vill göra blir bara längre och längre istället för tvärtom:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?