storkar portugal

Bland storkarna på Atlantkusten

,

Idag ska vi  på storkutflykt. Något större fågelintresse har jag aldrig haft vare sig att skåda eller fotografera men det finns något hos storkarna som fascinerar mig. Vad vet jag inte men något är det. Att jag gillar att fota dem beror antagligen på att det är ganska lätt, de är stora och rör sig inte alltför snabbt. Förra våren var jag till Silves i centrala Algarve och fotade stork tillsammans med ett gäng fotoglada men den här gången är det storkkolonierna längs Atlantkusten som drar. För om storken i sig fascinerar mig är det inget mot vad storkarna vid Atlantkusten gör. Hur kan en välja att bosätta sig här i detta vilda tuffa klimat, extremt utsatta på vindpinade klipptoppar?

Vi ska till Cabo Sardão rakt väster om orten Odemira. Jag har varit här ett par gånger tidigare och det som är bra här är att du kommer väldigt nära storkbona. Förhoppningen idag är att det ska finnas ungar i bona, det är trots allt den tiden på året. Så norrut vi styr.

Stork går in för landning

Besvikelse och vackra vyer

När vi passerat bron som utgör gränsen mellan Algarve och Alentejo men också gränsen mellan kommunerna Aljezur & Odemira tar det tvärstopp. Covidläget i Portugal är just nu riktigt bra och hela samhället håller på att öppna upp men det finns 4 kommuner som fortfarande är nedstängda och en av dem är Odemira. Så här på andra sidan bron står GNR (trafikpolisen) och stoppar oss. In i Odemira får vi inte åka. Egentligen visste jag om det men hade förträngt i min iver att äntligen komma iväg. Det är bara att vända om. Lite ansträngd stämning sprider ut sig i bilen. Riktigt besviken är jag och dessutom hungrig. Ingen bra kombo kan jag lova. Vi bestämmer oss för att åka ut till kusten vid Praia de Odeceixe får att åtminstone få njuta av vackra vyer och medhavd macka.

Tips! När du passerar genom Aljezur passerar du bageriet A Padaria. Himmelskt gott bröd. Så har du inte lust att göra din egen utflyktsmacka stanna här och köp. Eller stanna ändå och köp frukostbröd. Ibland har de även kanelbullar. Adress: R. 25 de Abril 118, 8670-156 Aljezur, Portugal

stork i Algarve

Stork i sikte!

Så när vi gått några hundra meter söderut ser jag den, majestätiskt stående i sitt enorma bo högt upp på klippan, en ensam stork! Det är bara att pallra sig tillbaka till bilen och hämta stora kameran som fått ligga kvar i bagageluckan. När jag zoomar in ser jag inte mindre än 3 eller är de till och med fyra? ungar i boet. Och inte nog med det, några hundra meter längre söderut längs kusten på en hög klippa ser jag inte mindre än kanske 10 storkbon. Där råder full aktivitet, det klappras med näbbar, matas och kivas. I bona finns ungar i alla storlekar, från ägg till nästan flygfärdiga. Humöret mitt går från moll till dur och det blir helt enkelt en riktigt bra dag!

Tips: I Arrifana, en av Aljezurs badorter, hittar du restaurangen O Paulo. Här serveras du riktigt god portugisisk mat av supertrevlig personal och en utsikt to die for. Ett bra ställe att avsluta alla utflykter längs Altlantkusten. Adress: Rua Serpa Pinto 32, 8670-156 Aljezur, Portugal

stork ut på jakt
stork bo med ägg
stork med stora ungar
stork, vaktavlösning i storköket

Må gott och lev väl // Tinka

Tips: Vill du se storkar längs Atlantkusten i södra Portugal känner jag nu till tre ställen; Cabo Sardão, Praia da Azenha do Mar och så här söder om Praia de Odeceixe. 

Följ, följ, följ På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ på Instagram för resebilder.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Britt-Marie Gustafsson
  Britt-Marie Gustafsson

  Fina och häftiga storkbilder ! Så härligt att läsa dina inlägg , så positiva trots en o annan motgång ! Kram B-M

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Jo men visst känns det allt lite positivt igen och kanske kanske får vi snart vaccin:)

 2. Profilbild för Anna Forsberg

  Så otroligt fina bilder! Underbart du fick se storkarna och ungarna. Vi har både kattungar och duvungar i vårt hönshus… vill gärna ha din hjälp med kamerainställningar på torsdag 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Hjälp kattungar… livsfarligt ju. Har de bara råkat hamna där? Hjälper gärna till om jag kan:)

 3. Profilbild för 4000mil

  Åh! Det var en av höjdpunkterna för mig när jag vandrade längs Rota Vicentina!
  Farol da Cabo Sardao var det ställe där jag upplevde dem.

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja Sardao är antagligen bästa stället om du inte släpar runt på en 600mm lins vilket du inte gärna gör när en vandrar:)
   Det är läckert med dessa fåglar längs kusten måste jag säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?