Vill du följa med in i min trädgård?

Det är den tiden i månaden när bloggen brukar bjuda på en månadssammanfattning. Halva april har jag dock suttit i karantän utan att gå utanför grindarna så istället för att återigen skriva att jag pysslat på i trädgården tänkte jag att du kanske är lite nyfiken på både vad och var det är jag pysslar på med/i.

Rosorna är helt galet vackra i år

Martin brukar säga att vi bara behövde komma in genom trädgårdsgrinden innan jag utbrast att vi skulle köpa det här huset. Lite överdrivet är det, vi tog faktiskt en sväng genom huset också men det var och är verkligen trädgården jag föll pladask för. Men vad var det då som fick mitt hjärta att klappa lite extra? Bered dig på ett inlägg med sjukt mycket bilder.

Hela trädgården är omgärdat av murar. Men, kanske du tänker ,får inte det dig att känna dig instängd. Inte alls utan det skapar en otroligt skön ute/inne känsla som tilltalar mig väldigt. Och det blir enklare att skapa rum i rummet. Storleken är bra. Ca 600 m2 är hanterbart och går att sköta om själv. Strukturen är bra. Huset ligger i princip mitt på tomten och på ena sidan finns alla måsten som garage, parkeringsplats, möjlighet att hänga tvätt, en liten köksträdgård mm.

Den andra sidan är hängstället med pool och sköna miljöer. Här fanns det redan lite nivåskillnader och olika rabatter så grunden var redan satt. Så det var bara för oss att sätta vår egen prägel på trädgården utan någonsom helst stress eller måsten.

Vad har vi då gjort?

Vi har haft tre fokus i trägården

 1. rensa & fräscha upp. 
 2. byta och plantera nya växter. När vi har planterat nytt har målet varit antingen ätbart eller att det doftar gott. Fast undantag finns alltid förstås.
 3. skapa tydliga mysiga “rum”

Rensat och fräscha upp

Alla dörrar till uthusen var bruna så de har successivt fått bli vita för att bättre smälta in i fasaderna och därmed skapa en lugnare bakgrund. Uteduschen saknade vatten och kaklet i den var i rätt tråkigt skick så den har fått sig en rejäl make over och så har poolvärmaren åkt ut. Det var ett riktigt fult gammalt schabrak som lät som ett stridsflygplan. Vi har så pass varmt i poolen ändå så det fanns ingen anledning att ha kvar. Några av murarna har förbättrats och så har vi målat och målat.

Nytt kakel i duschen
En dörr som går från brunt till vitt
Blickfånget från köket rensades upp
och blev så här fint
Det behöver alltid målas någonstans
Catalinaplattorna är en verklig favorit men efter en blöt vinter ser de ut så här och en del jobb krävs för att de ska bli rena igen
Bästa hjälpredorna

Successivt byter vi en hel del växter

Det var ett sammelsurium av olika växter och färger i trädgården som gjorde att det kändes ganska stökigt och oroligt. Så för att lugna ner bestämde jag mig för en färgpalett i vitt, blått och rosa. Alla gula och oranga blommor rök med andra ord. Favoriter som rosor & lavendel åkte ner i jorden. Jag kunde från början absolut ingenting om att odla i det här klimatet så jag kikade mycket på vad som växte i offentliga rabatter eftersom det brukar vara tåliga växter och valda sorter som jag gillar som tex afrikanska liljor och gräs av olika slag.

All denna blomprakt…
… rensades bort för att ge plats…
… åt vackert svart gräs.
Här blev det en rejäl rensning
Min blå rabatt. Här är jag nöjd med vad som finns men inte hur det växter. Måste flyttas runt lite för att bli bra
Tulpanerna skulle blivit blå enligt förpackningen. De blev de kanske inte men gillar verkligen färgen ändå.
Så här fin var hortensian förra året. Jag hoppas på lika fin blomning i år.
Allt ska bort för…
att ge plats åt nytt.
Lavendel, oliv & rosmarin. Allt ätbart:)

Vad gäller det ätbara så fanns här ett apelsin & ett citronträd när vi flyttade in. Nu har vi kompletterat det ätbara med olivträd, vindruvor, persika, lagerblad, passionsfruk och massor med rosmarin. I kökslandet växer främst tomater men även lite örter av olika slag. Nu drömmer jag om ett limeträd och kanske ett par odlingsbäddar för bönor & squash.

Skräpig och gul så åkte bort för att ge plats till…
en liten vinranka. Planterades våren 2020 och gav då en klase i skörd.
I år är den så här stor och många klasar gömmer sig i det gröna. Den borde gallras men vet inte hur.
Det ser ut att bli en bra tomatskörd även i år
Förra året ramlade alla oliver av innan de var färdiga. Hoppas på bättre tur i år.
Tror att det här är en blomma på min passionsfrukt. Den första! Har drivit upp plantan från frö.
Pirri pirri ett måste i en portugisisk trädgård.
En liten, liten persika. Vi får se om den blir stor.

Skapar sköna platser att hänga på

Det kanske allra roligaste med en trädgård i det här klimatet att du kan använda textilier på ett helt annat sätt eftersom det faktiskt i princip aldrig regnar mellan maj-oktober. Vi tillbringar nästa all vaken tid utomhus under den perioden och under resten av året är vi utomhus när solen är uppe. Vi har därför lite olika härliga häng som vi flyter emellan.

Vår lounge. Här hänger vi nog allra mest. Bästa frukoststället eller ja bästa stället helt enkelt.
Här är det alltid svalt och skuggigt. Bästa stället för att ligga och lyssna på sommarpraten.
Matsal
Böcker som utspelar sig i Malaysia
Hängmattan är ett av mina absolut bästa inköp.

Om att inte ha för bråttom och att tänka annorlunda

Det var två saker som vi sa att vi absolut skulle ta bort när vi flyttade in och det var häcken med papegojblommor och konstgräset. Vem vill ha gräs av plast liksom. Men båda dessa ting är något av favoriter nu. Att hålla liv i en gräsmatta i detta klimat är i stort sätt omöjligt och kräver orimliga mängder vatten. Nu är det grön och fin året runt och jag bara älskar det. Och papegojblommorna har jag lärt mig älska och dessutom är häcken en skön avskärmning mot poolen och skapar mitt lilla mysiga hängmatterum.

En annan sak vi lärde oss under vårt första år här nere är hur värdefull skuggan är. När vi kom frusna norrifrån var solen det ända vi tänkte på och en tomt i söderläge var vad vi absolut ville ha och fick. Men jösses vad vi är tacksamma för alla platser med tak i trädgården. Det är definitivt där vi hänger under årets alla sommarmånader.

Vad jag drömmer om nu

Coronan har fått människor att odla som aldrig förr och jag är inget undantag. Nu drömmer jag om ett par odlingsbäddar för att kunna odla lite mer grönsaker. Avvaktar dock lite för i vanliga fall är vi inte hemma så här mycket och grönsaker måste vattnas konstant…

Vi har en takterass där vi har en fin utsikt över dalen och grannbyn avtecknar sig mot Foia, Algarves högsta topp. Men mitt för utsikten står vattentanken och två stora solpaneler. Inte jättemysigt att vara där inte. Men vattnet går att flytta till taket…

Det var min trädgård eller ja, egentligen vår då om en ska vara nogräknad:). Tack för besöket!

Må gott och lev väl//Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Så kul att få hälsa på i din, eller eran, trädgård. Så fint ni har det!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack, vi trivs verkligen i vår lilla oas.

 2. Profilbild för Åsa

  Superfint! Vår trädgård är lite av en katastrof tyvärr. Den var det från början och så gjorde vi några nybörjarmisstag. Ett apelsinträd som dog, en gräsmatta som dog ett blåregn som dog…. (R.I.P) så där tappade jag lusten lite och ärligt talat hade jag inget stort trädgårdsintresse och inga gröna fingrar till att börja med.

  Sist svärmor var här köpte hon en kaktus åt mig och sa ”Den här kan du inte ha ihjäl i alla fall!”. Dumt tyckte jag, för kaktusar finns det gott om i omgivningarna – varför skulle jag villa ha en som var fånge i en kruka? Den är död nu i alla fall.

  Det är faktiskt Sverker som tagit över trädgårdsskötsel och klipper och ansar och vattnar ibland, men han har ju lite annat för sig också.

  Superfint har ni i alla fall och vilka härliga utehäng!

  1. Profilbild för Cathinka

   Efter tre år i England är det nästan omöjligt att inte ha ett trädgårdsintresse, så många fantastiska trädgårdsprogram på tv, visningsträdgårdar och som grädde på moset Chelsea Flower Show. De gröna fingrarna är det dock lite si och så med. Det har allt strykt med en och annan kaktus här med genom åren…
   Lite synd på blåregnet måste jag säga, de är ju fasligt vackra😍
   Tack😘

 3. Profilbild för Daniela | Discovering The Planet

  Åh vad underbart och ljuvligt ni har det. Och solen och värmen ♡. Önskar att jag hade haft lika mycket energi till trädgården i stugan… kanske längre fram.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är en underbar liten trädgård där vi gärna hänger. För vi hänger mer än vi pysslar:) Sol & ljus ger definitivt lite extra energi så det kommer nog när sol och värme kommer <3

 4. Profilbild för Aje Thimgren
  Aje Thimgren

  Underbara bilder på er fantastiska trädgård! Själva har vi ”bara” en takterass men försöker få ett antal växter att överleva 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Ja utmaningen med krukor är bevattningen. Vet inte hur ofta jag måste springa med kannan här…

 5. Profilbild för Ann-Louise Paulsson

  Så kul att få följa med på en rundtur i er mysiga och fina trädgård. Jättefina bilder!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Vi gillar verkligen vår trädgård.

 6. Profilbild för Anna Forsberg

  Er trädgård är en fröjd! Älskar hur ni gjort rum för olika tillfällen och årstider. Skönt att ta över en trädgård och sen forma den som en själv önskar. Jag är tacksam för vår i alla fall 😀

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är den:) Och det var skönt. Vi besitter varken samma energi eller kompetens som ni har. Och er utsikt sen!

 7. Profilbild för Lisa / Let's go explore

  Men så roligt inlägg! Älskade att följa med in i er trädgård. Helt andra förutsättningar om man säger så, än det jag fajtas med hemma i kylan. Lägger nu på livets Bucket list att någon gång ha en trädgård i medelhavsklimat att fixa med!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är en väldig skillnad, allt en sätter ner i jorden känns exotiskt även sådant en kan odla hemma i Sverige:) Sedan finns det en och annan utmaning som snustorrt och brännande solstrålar:)

 8. Profilbild för Marie B
  Marie B

  Så inspirerande och genomtänkt ni har fått till det! Gillar att du inte är rädd att kapa ner buskar för slutresultatet blev så mycket bättre. Modigt!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Ibland är det lite läskigt men jag tänker att om jag inte gillar växten i fråga har den ju inte där att göra🙈

 9. Profilbild för TravelAnna

  Åh, så fint ni har det! Så kul att se. Jag tycker det lät särskilt lockande med det odlade ätbara. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja vi gillar verkligen vårt alldeles egna lilla paradis. Och visst är det roligt att kunna äta det en odlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?