mitt 2021 i 52 bilder

Mitt 2021 i 52 bilder

Nytt år, nya möjligheter. Men först är det dags igen att stänga det år som gått. En del av mig tänker, redan?, för det senaste halvåret försvann i en lycklig dimma. Men när jag kikar igenom årets bilder i mobilen inser jag att de där första månaderna av året var en väldigt seg massa. Trots det har det på det stora hela varit ett bra år. Visst, det här med pandemi är verkligen inte min grej, eller världens, men trots att det stundtals har sett väldigt mörkt ut har det varit desto bättre stunder där emellan. Och ska man hitta något positivt med det här är väl att jag verkligen lärt mig värdesätta de små vardagliga tingen som lyser upp här och var.

Januari & februari – Vandring, trädgård, mat och djur

Nej, det här var inga roliga månader. Vi var instängda och vädret var kass. Räddaren i nöden stavas trädgård. Många blev besöken i bygghandel & handelsträdgård för att ha små projekt att pyssla med. Ett par murar förbättrades och snyggades till. Det planterades och städades. Dessutom knatandes en himla massa steg i våra omgivningar. Så tacksam över allt vackert som finns här i vår närhet. Och livet blir väldigt mycket trevligare med husdjur! Kan med lätthet utse dessa månader till årets tråkigaste.

Mars med ljus i tunnel

Vi ser äntligen ett ljus i tunneln. Smittspridningen går ner och trycken på sjukhusen lättar. Vaccineringen tar lite mer fart även om det fortfarande går rätt trögt. Restriktionerna lättar lite – stränderna öppnar. Och solen kommer tillbaka! Livet är enklare när solen lyser så är det bara.
Vi registrerar oss för att delta i höstens kommunalval och vi får fiber. Glädjen på vår lilla gata är stor den där dagen när fiberkillarna kommer och drar kabel. Jösses vilken skillnad det blir. Definitivt årets it-händelse i Montinhos da Luz:) I övrigt knallar dagarna på lite som i början av året med trädgårdsfix, mat och långa promenader. Men i slutet av månaden packar jag mina väskor och flyger till Sverige. För häng med barn och far. Och Linköping är kanske årets överraskning. Så mycket positivt som har utvecklats sedan jag flyttade därifrån. Bra gjort Linköping.

April med total instängning men där livet återvänder

Våren 2021 innebär i Portugal (och många andra ställen) att har du varit ute och farit måste du sitta i karantän. Så de två första veckorna i april gör jag just det. Stannar hemma. Lämnar inte tomten. Så det blir ännu mer trädgårdsfix, bakning, gos med djur och mat. Men samtidigt därutanför öppnar Portugal sakta upp. Så när jag äntligen blir utsläpp har vi fått en ny padelbana i byn, definitivt årets bästa Luzhändelse, vi får börja umgås med vänner igen och åka på lite längre utflykter.
Under nästan hela 2021 går jag en fotokurs och varje månad får vi roliga fotouppgifter. Men här i april får vi min favorituppgift, årets roligaste fotouppgift, när vi ska fånga en plats själ i 10 bilder. Jag väljer vårt lilla favorittorg i Lagos som vi döpt till No Name Square eftersom det saknar just namn.

Maj & juni – leva livet

I maj & juni återvänder livet med full kraft och vi njuter i fulla drag. Vi åker på utflykt efter utflykt. Hälsar på vänner som köpt hus utanför Ourique i Alentejo, tittar på vattenfall och äter bläckfisk, säger hej till storkarna i Odeceixe och åker på årets öbesök, Ilha da Culatra. I juni står även årets husfix klart, när vi inviger vår fina, fina takterass!
Årets högtidsstund är det definitivt när vi äntligen får våra vaccinationssprutor. Life is good helt enkelt.

Juli – med det som är absolut viktigast i livet

Men årets månad är juli. Huset är fullt, barnen är här nästan hela månaden och vänner från Sverige kommer. Vi provar vin under ett 2000 år gammalt olivträd, käkar ostron och en himla massa annan god mat, spelar mängder av padel & yatzy, hänger på stränderna och bara njuter. Men vi får även årets byupplevelse när vi besöker Monsaraz en utflykt som även bjuder på årets vinprovning (och olivoljeprovning) på Herdade do Esporão.

Augusti – en räcka av dagar för återhämtning

Hur härligt det än är med huset fullt så tär det på krafterna så augusti bjuder på dager av återhämtning. Men även en väldig värme gör att orken inte räcker till mycket mer än just chilla och käka glass. Måste utse mig själv till årets badare som där i augusti, när vattentemperaturerna ligger runt ytterst mediokra 15 grader, börjar bada. Vad hände med värsta badkrukan?

September och vi reser igen

Som vi brukar kickar vi igång vandringssäsongen igen i september. Vi gör två riktigt bra, lite längre vandringar, Cordoama Delux och Odeceixe to the sea. Jag har svårt att kora årets vandring men någon av dessa två är det i iallafall.
Två lite ringrostiga resenärer ger sig sedan iväg på årets roadtrip. Vi packar in oss i bilen och styr norröver mot de nordvästra delarna av Spanien. Vi upptäcker berg, byar & vattendrag. Äter & äter. Detta är en resa som förevigt kommer vara förknippad med pilgrimsmusslor som jag frossade i nästan dagligen.
Med temperaturer som nu är lite behagligare igen fortsätter vi upptäcka Algarve och kan bocka ytterligare en by från vår önskelista, nämligen Alte. Dessutom besöker vi valurnorna när det är dags för kommunalval i vår del av världen.

Oktober med familjemys

Oktober är en månad fylld av roligheter! Jag inleder med några dagar i Linköping där jag får årets streetart upplevelse. Fortsätter västerut mot Fjällbacka för årets fisketur när vi ger oss ut på hummerfiske. Innan färden går vidare hem igen besöks både Helsingborg & Helsingör. Väl hemma igen bjuder grannen på musiksoaré, så otroligt härliga att kunna samlas igen. Månaden avslutas sedan på allra bästa sätt med efterlängtat kärt besök.

November – Hej Lissabon!

Vi fortsätter såklart att vandra, två trevliga turer att lyfta fram är de mellan Carrapateira-Padralva och en av Via Algarvianas rundturer upp i Marmalete. Månaden bjuder på årets konstupplevelse när jag tack vare tips upptäcker konstgalleriet Lady in Red i Lagoa. Under årets Lissabonbesök får vi årets matupplevelse på A Cevicheria som bjuder på asgod, spännade & snygg mat!

December – året avslutas på bästa sätt

Så avslutar vi året på allra bästa sätt med julfirande i Sverige för första gången på flera år med hela stora, lilla familjen. Vädret visar sig från sin allra bästa sida med allt från krispig vinterkyla med vackra frostkristaller till ymnigt snöfall och spegelblankt hav. Vi äter, umgås och spelar spel. Sommarens yatzyspel byts ut till Alphapet både digitalt och IRL. Sverigevistelsen bjuder också på årets hotellupplevelse när vi checkar in på Dorsia i Göteborg. Och visst är det lite mäckigt att vara ute att resa i dessa tider med alla dokument och nervös väntan på test men så värt när man har fått hänga med bästa gänget.

Så säger jag hejdå 2021 och hej, hej 2022. Det är dags att blicka framåt. Själv är jag faktiskt egentligen helt nöjd med ett liknande år som det som varit med vandring, padel och umgänge. Några storslagna äventyrsresor som overlanding i Afrika eller tågluff i Japan har jag förlikat mig med att det inte blir. Men en kortare resa har jag faktiskt inplanerad, t.o.m en till ett nytt land, vi får väl se vad Corona har att säga om det. Får jag även drömma lite så skulle jag vilja få till en fotoresa i år och kanske jag kan drömma om den där tågresa till Marrakech till hösten… För att fortsätta drömma måste vi alltid! Jag önskar dig God Fortsättning på det nya året. Jag hoppas det blir precis så som just du vill ha det.

Må gott och lev väl1 // Tinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Britt-Marie
  Britt-Marie

  En fröjd att läsa din resumé av 2021 , tack !

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack BM och jag önskar er ett bra 2022!

   1. Profilbild för Britt-Mari G
    Britt-Mari G

    Vi önskar er detsamma med förhoppning att er resa till Marrakech kan bli av . Håller tummarna för allt och alla !
    B-M

 2. Profilbild för Britt Tegfors
  Britt Tegfors

  Underbar läsning. Och jättefina bilder.
  Blir verkligen sugen på att vandra i Portugal
  God fortsättning på 2022

  1. Profilbild för Cathinka

   Stort tack Britt och Portugal är en magisk vandringsdestination!

 3. Profilbild för Persson Gun
  Persson Gun

  Tack för en helt underbar återblick av 2021! Önskar dig ett riktigt bra 2022 och ser fram emot att läsa dina berättelser 👍💕

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Gun och detsamma😘

 4. Profilbild för Anna Forsberg

  Vilket grymt år ni haft ändå! Kan skriva under på att januari var en trist månad. Sen tog det fart 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Eller hur, kan verkligen inte klaga😍

 5. Profilbild för Julia
  Julia

  Tack Cathinka för tillbakablicken !🙏
  så välskriven! 👌Må gott du med i 🇵🇹

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Julia och god fortsättning!

 6. Profilbild för Inger Hansson

  Väldigt vackra bilder från ditt år! Vi får verkligen hoppas att 2022 blir bättre än 2021 och 2020. Men osvuret är bäst.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Ja osvuret är bäst men hoppas gör jag<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?