guide till Maputo

En guide till Maputo, Mozambique – en av Afrikas vackraste städer

Inte ens ett dygn har jag i Maputo, Mozambiques vibrerande huvudstad. Och jag känner redan i taxin mellan flygplatsen och hotellet att det är alldeles för kort. Landar ganska sent efter ett par veckors vistelse vid kusten, i den vackra Bazaruto-skärgården. Det blir middag på rummet, orkar inte en middag till själv i en stor matsal. Baksidan med att resa ensam. Men roomservice är mysigt, en stor säng, havet utanför fönstret, en guide till Maputo och en klassisk clubsandwich. Man kan ha det sämre.

En guide-till-Maputo, Mozambique

En guidad tur 

För att få ut så mycket som möjligt av mina få timmar har jag bokat en guide. Det blir en spännande färd genom kanske framför allt Maputos portugisiska historia då min guide själv är ”portugis-mozambiqier” som flydde ur landet vid 10 års ålder när Mozambique 1975 blev självständigt. Nu försöker han flytta tillbaka (han har levt och lever fortfarande delvis i Sydafrika) men Maputo är med afrikanska mått mätt en dyr stad. Han är bitter.

En guide-till-Maputo, Mozambique

Maputo och arkitekturen

Maputo är något så ovanligt som en afrikansk stad med spännande arkitektur. Med spår från kolonialtiden, art deco, kommunismens gråa betong och nya glänsande skyskrapor. En fantastisk järnvägsstation ritat av en medarbetare till Eiffel, fina små villor bakom höga murar, fasader i förfall. Men trots att det behövs att rejält lager färg mest överallt är Maputo en vacker stad. Med afrikanska mått mätt.

En guide till Maputo, Mozambique En guide-till-Maputo, Mozambique En guide till Maputo, Mozambique En guide till Maputo, Mozambique

Det händer mycket i Maputo och överallt byggs det. De stora hotellkedjorna är på väg in och det är mycket businessfolk. Kina, Brasilien och Indien är viktiga samarbetspartners för Moçambique. Den nya tidens kolonialism där rika stater bygger i utbyte mot eftertraktade råvaror. Och där stora summor pengar hamnar i några fås fickor. I stadens utkanter ligger kåkstäderna.

En guide till Maputo, Mozambique

En guide till Maputo ´s sevärdheter

Min guide är effektiv. Vi börjar i city och med hjälp av våra fötter och bil hinner vi under några få timmar med:

Maputos Centralstation

Stationen som fick agerar hotell i filmen Blood Diamond där Leonardo DiCaprio spelade huvudrollen. En ståtlig grön byggnad, av Newsweek utsedd till världens sjunde vackraste stationshus, där tågavgångarna är glesa. Tydligen en häftig musikscen på fredags- och lördagskvällarna.

En guide till Maputo, Mozambique

En guide till Maputo, Mozambique

En guide till Maputo, Mozambique

Maputos Municipal Market

Den stora marknaden mitt i stan där du hittar det mesta. Rätt ödslig när vi är där, kanske är det bara tidigt på dagen. Delen under tak brann ner för några år sedan men byggdes upp igen.

En guide till Maputo, Mozambique En guide till Maputo, Mozambique

Casa do Ferro – Järnhuset

Huset ser ut som ett dockhus och är uppfört helt i järn. Casa do Ferro ritades av Gustav Eiffel till den dåvarande portugisiska guvenören i Maputo. Materialet var kanske inte helt väl genomtänkt i den gassande afrikanska solen. Guvenören flyttade aldrig in, han skyllde på de avlägsna läget men det verkliga skälet sägs vara att hettan inne i huset blev olidlig. Det kom istället att användas som flickskola… Idag är det ett museum.

En guide till Maputo, Mozambique

Jardim Tonduru

Den lilla botaniska trädgården mitt i stan som erbjuder en stunds skugga men inte mycket mer.

En guide till Maputo, Mozambique

Feira de Artesanato – souvenirmarknaden

På vägen mot flygplatsen passerar du den stora souvenirmarknaden där du hittar alla de klassiska afrikanska souvenirerna som snidade trädjur i alla storlekar och tyger i vackra mönster och starka färger.

En guide till Maputo, Mozambique

Dessutom besöker vi ytterligare en marknad som är lite livligare och ett konstgalleri. Maputo har en oerhört levande kulturscen.

En guide till Maputo, Mozambique En guide-till-Maputo, Mozambique

En guide-till-Maputo, Mozambique

Henning Mankell

Som svensk kan man nästan inte skriva om Maputo utan att nämna författaren Henning Mankell vår världsberömda svenska deckarförfattare, pappa till Wallander. Mankell bodde under långa perioder i Maputo och har skrivit flera böcker som utspelar sig här som Comedia Infantil & Minnet av en smutsig ängel. Kan du portugisiska kan du besöka någon av Teatro Avenida föreställningar. En teater Mankell hjälpte till att bygga upp efter år i förfall.

En guide till Maputo, Mozambique

Ta sig hit:

Qatar, Ethiopian TAP flyger alla på Maputo med en mellanlandning.

Bo: The Base är stadens populäraste bagpackerställe, Polana stans anrika och kanske tjusigaste hotell. Själv bodde jag på Southern Sun, perfekt placerat längs den långa strandpromenaden.

Äta: Här hittar du allt från fine dining på Delagoa till enkla fiskrätter tillagade direkt på stans fiskmarknad. Stan är känd för sina räkor, Mankell lovsjöng Costa de Sols LM Prawns och för sin piri-piri.

En guide till Maputo, Mozambique

Maputo är definitivt en stad som gav mersmak och är värd betydligt mer än de futtiga timmar jag hade till förfogande. Förhoppningsvis återkommer jag, till staden och till landet, för det finns så mycket mer att se och uppleva!

Må gott och lev väl!//Cathinka


Sugen på mer Mozambique? Läs om Vilanculos

Kommentarer

 1. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Jeg vurderte helt seriøst å reise til Mosambik denne våren, men valget falt til slutt på en helt annen del av verden. Maputo er en by jeg ikke vet noe om fra før, så det var fint å lære litt og se bilder derfra.

  1. Profilbild för Ditte

   Vilken inspirerade läsning och med fantastiska foton!
   Afrika, förutom Nordafrika har jag ännnu inte besöktm men än finns tid. Och jag får öka takten.
   Tack för en jättefin reseguide hit till Maputo och arkitekturen lockar extra.

   1. Profilbild för Cathinka

    Afrika är ju min favoritkontinent så jag kan bara säga åk!

  2. Profilbild för Cathinka

   Då undrar jag nyfiket vad det blev istället!!

 2. Profilbild för Anna, Travel on a Cloud

  Älskar dina reseguider! Man blir så inspirerad av både foton och text.

  För mig är det extra lockande med platser som har spännande arkitektur. Vilken märklig idé med järnhuset! Tur att ingen behöver bo där nu. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack Anna vad glad jag blir! Ja visst var det, men Eiffel hade kanske inte varit i den afrikanska solen..

 3. Profilbild för Caroline

  Alltid intressant att se städer från olika håll, både innerstan och utkanten, kan ju skildra en hel del.
  Verkligen speciell arkitektur.

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det! Riktigt spännande blandning var det måste jag säga.

 4. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Mycket trevlig läsning om en stad jag faktiskt aldrig hört talas om. Tack!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Linda. Ja jag gillade det jag hann se skarpt och skulle gärna åka tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?