Om Bazaruto – arkipelagen i Mozambique och om att bo på hotell utöver det vanliga

,

Det finns såklart jobbdagar under ditt liv som är trevligare än andra och en 10 dagars jobbresa till Mozambique för att provbo hotell och testa aktiviteter bland de små öarna som går under samlingsnamnet Bazaruto – arkipelagen får verkligen kategoriseras till några av mina bättre jobbdagar.

Bazaruto – arkipelagen är en samling öar utanför byn Vilanculo som ligger längs Mozambiques över 250 mil långa kust. Gruppen består av 5 öar, Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina (Paradise Island) och Bangué och är klassad som marin nationalpark. Bo kan du bara göra på 2 av dessa öar och du har bara 4 lodger att välja på. Lodger i lyxklass så ett besök här svider rejält i plånboken.  Här följer en guide till öarna, var du kan bo och vad du kan göra.

Bazaruto

Bazaruto

BAZARUTO

Flygturen ut till öarna är kort och magiskt vacker. Det turkosa vattnet i Mozambiquekanalen är grunt och vid lågvatten skapar vattnet vackra mönster med den gyllene sandbotten. Bazaruto är den största av de 5 öarna och är ca 3 mil lång från norr till söder. Vi landar på den lilla landningsbanan på södra delen av ön.

Anatara Bazaruto

Vi möts av blöta handdukar att torka svetten med och en charmig blå liten lastbil som tar oss till hotellet. Anatara är det klart största av de 4 hotellen med sina 40 rum. Jag har en villa inredd i internationell still belägen på stranden helt för mig själv. Det finns verkligen ingenting att klaga på här, fina rum, trevlig anläggning, mycket att göra men det är lite stort för min smak. Lite opersonligt.

Pris: från 5 000 kr/pers och natt, AI

Bazaruto Anatara

Bazaruto Anatara

Bazaruto Anatara

Jag hinner testa flera av Anataras aktiviteter:

Hästridning

Hästridning längs stranden med ett glittrande turkost hav som sällskap när eftermiddagen övergår ikväll blir aldrig fel. Hästen ser välmående ut, stallet är fint och guiden bra.

Bazaruto, Anatara, Horse riding

Ötur

Landskapet har karaktär av busksavann med någon enstaka palm här och där. Vi ser de höga sanddynerna i bakgrunden när vi tar oss till sjöarna och krokodilerna. Jag får också besöka en av öns tre skolor. Mozambique har 7-årig skolplikt men staten bistår enbart med lärare. Själva lokalen och alla hjälpmedel får byarna lösa själva. Här har hotellet uppfört ett par hus men det räcker inte riktigt till så undervisningen sker även ute, i skuggan av ett stort träd.

Bazaruto island tour Bazaruto island tour Bazaruto school

Bazaruto school

En liten flicka har ont i magen så lärarna undrar om vi kan köra henne till sjukstugan vilket vi självklart gör. Spännande att få se även den och jag kan bara tacksamt konstatera att man har tur som är född i Sverige.

Bazaruto

Bazaruto

Snorkling

Det finns ett litet husrev utanför Anatara som man når med en kort båttur. Det är ingen märkvärdigt men alltid mysigt att komma ut på sjön och lite färgglada fiskar simmar runt bland korallerna.

Bazaruto Anatara snorkling house reef

Solnedgångstur till sanddynerna

Jag älskar ju sanddyner så kan inte riktigt ta till mig att det blåst upp rejält. Vill bara dit när solen börjar sjunka på himlen. Sanden känns som nålstick mot mina bara ben, det knastrar i munnen och skaver i ögonen men utsikten och färgerna är klart värt det. När kameran ger upp och stendör är det mindre roligt… Väl tillbaka på hotellet och en genomblåsning så är kameran dock på gott humör igen.

Bazaruto sand dunes Bazaruto sand dunes

Pestana Bazaruto

Trots att vi bara pratar knappt tre mil så flyger jag mellan Anatara och Pestana. Vägen emellan är i dåligt skick och en sträcka står ofta under vatten så att det inte går att passera. Barnen springer längs den guppiga men asfalterade landningsbanan när vi landar och väntar glatt vinkande när vi kommer ut i det skarpa solljuset. Här blir vi istället upphämtade av en traktor med släp. Med sina 29 rum är Pestana lite mindre än Anatara och också betydligt enklare. Det här hade kunnat vara ett toppenställe men det känns bortglömt och oälskat. Nu verkar det vara stängt för renovering och har varit så ett bra tag…

Bazaruto Pestana

Bazaruto Pestana

Bazaruto Pestana

Promenad till den nordliga spetsen

Med en vattenflaska i handen och styrs kosan norr ut. Längs stranden håller man på att bygga flera fantastiska villor som, om jag förstod saken rätt,  det främst är sydafrikaner som äger. Själva spetsen på ön består bara av sand och här blev jag glatt överraskads av att få dela stranden med ett gäng flamingos.

Bazaruto Flamingos

En morgonvandring till fyren på toppen

Man tror att själva fyren stod klar någonstans mellan 1904-1913 men ingen vet. Rapporter finns att det redan på 1870-talet fanns ljus att styra efter här för skeppen som gick mellan hamnen i Beira och de södra hamnarna.

Vandringen var ganska brant uppför så en tidig morgon är att rekommendera. Jag hade hoppats på en vacker utsikt men vegetationen hade vuxit sig allt för hög. Vacker tillbommad fyr där det hade varit riktigt spännande att få komma in… Även utan utsikt var det värt att stiga ur sängen i den arla timmen.

Bazaruto

Bazaruto lighthouse, Farol do Bazaruto

BENGUERRA

Lillasysterön som är ganska lik Bazaruto i vegitationen men saknar de höga sanddynerna. Människorna som bor här, knappt 1 500, verkar ha det lite bättre än på Bazaruto. Kanske beror det på att det är lite närmare fastlandet. Den långa stranden med utsikt över hav, Bazaruto och fastlandet i fjärran, är i mitt tycke vackrare än systeröns.

Bazaruto, Benguerra

Bazaruto Benguerra

AndBeyond

Nu börjar vi prata lyxboende på riktigt. Med sina enbart 13 bungalows med egen butler blir du så bortskämd man bara kan bli. Lodgen är inredd i mörka träslag som ger en riktig Out of Africa känsla. Direkt på stranden med egen stor altan, en liten plunge pool och magnifik utsikt! Bättre än så här kan det nästan inte bli. Innan middag samlas man runt lägerelden och middag serveras sedan ibland i matsalen i bland uppdukad på stranden.

Men det kostar! Runt 9 000 kr/pers och dag får du räkna med att punga ut.

Bazaruto Benguerra andbeyond Bazaruto AndBeyond Benguerra

Bazaruto AndBeyond Benguerra Beach

Dhowtur i solnedgången

Sergio, min husbutler, undrar vad jag önskar dricka under solnedgångsturer. Valet är självklart en Savannah som alltid i de här delarna av Afrika. Den lilla dhowen plockar upp mig på stranden nedanför min bungalow och Sergio lämnar över min färdkost till “kaptenen”. En dhow är en liten träsegelbåt som man ofta ser utanför sydöstra Afrikas kust. Vi seglar stilla längs strandkanten medan solen går ner över fastlandet sippandes på Savannah och knaprandes på kokosnöt.

Bazaruto AndBeyond Benguerra Beach

Bazaruto Benguerra dhow Bazaruto Benguerra Dhow

Snorkling vid Two Mile Reef

Jag undrar om jag är den enda som blivit sjösjuk när man legat och guppandes snorklat över reven? Vi har inte helt tur med vädret, det blåser en del och är ganska molnigt. Lägg därtill mitt ganska ynkliga tillstånd så kanske inte jag kan säga att det här var resans höjdpunkt. Men när solen bröt igenom fick jag ett hum om hur fantastiskt det måste vara här en lugnare, soligare dag. Alla små korallfiskar lyser upp i hela regnbågens färgskala och korallerna går från ganska gråa och trista till att tävla med påfågelns prakt.

Dykningen i Mozambique lockar dykare från hela världen. Här finns gott om djävulsrockar som kan bli två meter mellan vingspetsarna och chanserna är goda att dyka med valhaj. I Bazaruto ’s marina nationalpark lever dessutom den fridlysta dugongen, ett ytterst fult och annorlunda däggdjur som betar gräs på havets botten och är ett av de få nu levande sirendjuren.

Bazaruto Two Mile Reef Two Mile Reef Two Mile Reef

Bazaruto Two Mile Reef

Azura

Azura håller precis samma höga klass som AndBeyond men är nyare och inrett i ljusa naturfärger, beige, grått & turkost. Hotellen ligger nära varandra, kanske en kvarts promenad längs stranden. Även på Azura får du en egen butler och en egen lite pool. Villorna här ligger lite mer skyddade vilket ger fördelen att det blir lite mer privat, nackdelen är att du inte får utsikten. Vilket du väljer är mer en inrednings-smaksak, du kommer bli nöjd med båda.

9 500 kr/per & natt AI

Bazaruto Azura

Bazaruto Azura

Bazaruto Azura

Bazaruto Azura beach

Ötur

Naturen är förstås rätt lika den på Bazaruto men den här ön känns bördigare men det är kanske bara en känsla. Den här turen är inte lika intressant som den på Bazaruto men det beror nog på två saker, framför allt för att det är söndag så det är inga barn i skolan men också att jag har gjort en snarlik tur bara ett par dagar innan.

Bazaruto Benguerra

Bazaruto Benguerra

Bazaruto Benguerra

SANTA CAROLINA

“I like to spend some time in Mozambique
The sunny sky is aqua blue
And all the couples dancing cheek to cheek
It’s very nice to stay a week or two” – Bob Dylan

Det sägs att Bob Dylan skrev sin låt Mozambique under ett besök på det hotell som idag står övergivet på Santa Carolina eller Paradise Island som ön döptes om till när hotellet byggdes.

Min tur hit blev tyvärr inställd men på den här lilla ön finns resterna av art deco hotellet där den vita överklassen roade sig under 50-60 talet. 1973 övergavs hotellet av sin ägare pga det politiska läget i landet och där har det stått och förfallit sedan dess. Visst hade det varit spännande att se?! I omgångar har det ryktats om att det ska rustas till sin forna glans men än har inget hänt.

Foto av Sadya

Foto av Sadya

Om du nu inte har en plånbok tjock som en tegelsten hur gör du då?

Självklart kan du åka till Bazaruto – arkipelagen även om du inte kan punga ut med en hotellnatt i klass med en månadslön. Istället bor du på ett av de mysigaste B&Bn som jag någonsin bott på, Casa Babi, som ligger precis ovanför stranden på fastlandet i byn Vilanculo. Casa Babi drivs av det trevliga franska dykarparet Sabrina & Denis som tar hand om dig på ett förnämligt sett. Sabrina och tjejerna i köket lagar dessutom helt gudomlig mat (jag fick en krabba och avokadosallad här som var så god så den fortfarande får det att vattnas i munnen på mig). Sabrina & Denis driver även ett Padi dykcenter om du vill ta dykcert. Även från fastlandet når du Two Mile Reef & sanddynerna på Bazaruto eller åker på en dagstur till Paradise Island. Rida kan du göra längs stranden i Vilanculo. Stranden i Vilanculos erbjuder även kitesurfing i världsklass.

Mozambique tog mig verkligen med storm och jag hoppas verkligen att jag en dag ska få möjlighet att komma tillbaka. Det finns så otroligt mycket kvar att se. Är du sugen att läsa lite mer kan du läsa om mina korta timmar i Maputo eller om en dag i Vilanculos.

Må gott och lev väl!//Cathinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Johnny Friskilä

  Jag klagar verkligen inte över mitt jobb men ditt verkar ju inte helt fel heller. Mocambique har varit på listan länge 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Nej det vara några riktigt bra jobbdagar? Tänk om det alltid kunde se ut så!

 2. Profilbild för 4000mil

  Oj det där såg härligt ut! Nu ska vi låta Afrika vara ett tag (?), men annars har lag länge velat till Mozambique.

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo vi sa också det efter Namibia i höstas men nu suger det i Afrika-hjärtat igen. Botswana, Zimbabwe, Mozambique….

 3. Profilbild för quicktrip

  Afrika är definitivt på min bucketlist. Ska besökas inom en snar framtid 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja det finns många intressanta länder att besöka i Afrika alla med sin specifika särprägel. Själv skulle jag gärna besöka något av alla länderna i Västafrika.

 4. Profilbild för Caroline

  Vilket drömjobb (och drömresa för den delen)!

  1. Profilbild för Cathinka

   Eller hur! Tänk om alla dagar var så?

 5. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Åh, jeg vil også ha noen sånne jobbdager! Det låter virkelig herlig! Sand, vind og kamera er en dårlig kombinasjon, men det var bra at du fikk kameraet ditt i gang igjen. Sanddyner er fascinerende og vakre, og jeg hadde definitivt ikke hatt noe i mot en tur til sanddynene du skriver om her 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Riktiga drömdagar och faktiskt första gången jag reste helt själv.

 6. Profilbild för Renates Reiser

  Her snakker vi drømmejobb, ja! For noen vakre steder! 😀 Skulle gjerne tatt turen til Mozambique altså.

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja Mozambique är ett ställe jag måste tillbaka till en dag. Finns så mycket kvar att se.

 7. Profilbild för Christine - 29°

  Vilka ställen och vilket drömjobb! 🙂
  När jag läser om att din kamera dog så får jag rysningar i kroppen. I Amazonas djungel nu var det så fuktigt att min systemkamera tokdog. Vilket var en panikartad känsla, särskilt då över 1 månads semester återstod. Men efter att kameran legat några dagar i en påse full av ris så vaknade den igen. Tack å lov. Men galet så fuktigt det var i djungeln där, till och med den vattentäta kameran och GoPro’n (i vattencase) hade problem med att fukten trängde in.

  1. Profilbild för Cathinka

   Fukten var verkligen enorm! Som tur var klarade sig min kamera där. Och numer har jag nästan alltid 2 hus med mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?