Fäviken – en matresa

,

När vi sitter i bilen norrut mot Vålådalen i Jämtland så slår det mig plötsligt att det måste vara i närheten om Fäviken. Ända sedan jag såg Chefs Table från Fäviken för några år sedan har jag velat dit. För hur osannolikt är det inte att det öppnar en riktig gourmand restaurang i mitten av ingenting där det inte finns en storstad i närheten som kan ge ett kundunderlag för en företeelse som det där. Som dessutom bara serverar mat från närområden … i Norrland där det typ ligger snö halva året så inget kan växa.

Telefonen åker fram för lite googling, Fäviken ligger ca 50 min från där vi ska bo, nästan nästgårds ju. Men allt är fullbokat fram till i juni!! Men det är februari, vabuari och även gäster till ett sådant här etablissemang måste väl bli sjuka? Jag slänger iväg ett mail.

Dagen därpå får jag svar om att de har fått ett återbud, vill vi ha bordet? Ja det är klart, detta tillfälle måste bara tas!

Så på lördagskvällen packar vi in oss i bilen och lämnar pudeln, som blänger med sina pudelögon, inte riktigt lika nöjd över situationen, ensam kvar på hotellet.

På väg till Fäviken

Sedan programmet gick och Fäviken Magasin låg på Pelegrinolistan över världens bästa restauranger så har de dessutom förärats med 2 stjärnor i Guide Michelin så att det är inte utan att det pirrar lite i magen. Jag har aldrig varit på den här typen av restaurang tidigare.

Fäviken, Foodie

Upplevelsen börjar redan vid ankomst där vi möts av två brasor som lyser upp i mörkret och en kille som tar hand om bilen. I foajén står en väldans massa folk och hälsar välkomna och vi visas in i ett trevligt rum där en brasa brinner trevligt i hörnet och sprider en skön värme i vinterkylan. Vi blir ompysslade och serverade fördrink i väntan på att alla gäster ska samlas. Runt 20 gäster har man plats för.

Inte mindre än 30 serveringar!

När alla har kommit sätter föreställningen igång, för det är verkligen en föreställning. Små rätter kommer fram med minutiös timing. 7 st medan vi fortfarande sitter kvar där nere. Sedan visas vi upp till logen. Helt i trä, inga dukar på bordet, lite matdekorationer. Det är väldigt tydligt att här är det maten som står i fokus.

Fäviken, Foodie

Ytterligare 16 serveringar kommer. En pilgrimsmussla som är bland det absolut godaste jag någonsin ätit. En lite paj gjord på lupin, ni vet blomman som växer i väggkanten på sommaren. En brysselkål serverad med lite gräddsås och störrom, så gott! Vaktelägg rullade i aska, ett äpple som legat i ugnen i 60 grader i 4 mån. Ja ni hör ju.

Fäviken, foodie

Fäviken, foodie

Mätt så det förslår återvänder vi till rummet där nere där nu det kvarstår 7 serveringar. Renköttet till kokkaffet är bara så gott. Den sista serveringen hoppar jag. Hemmaodlat snus.

Fäviken, foodie

Så var kvällen över, på 2,5 timme har en rad rätter åkt ner i magen. Så vad tyckte jag då egentligen? En så otroligt rolig upplevelse där den totala upplevelsen med miljön, passionen för maten, estetiken, allt är ren perfektion. Här handlar det om matkonst på en nivå jag inte upplevt tidigare! En fantastisk upplevelse.

Kan jag klaga på något? Nja, köttet var faktiskt lite segt vilket det känns som det inte får vara på ett sådant här ställe och hovmästaren kunde absolut ha lett någon gång för att få en känna sig välkommen. För honom kompenserade dock resten av personalen som var topp.

Och nu så får det bli nudlar några veckor:)

Må gott och lev väl!//Tinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Alltså. Fäviken har jag både läst om och skrivit om, men för en Skåning har det känts som ett avlägset besök. Nu fick jag ändå en liten blick in. Very cool.

  1. Profilbild för Cathinka

   Avlägset även för en nordbo? Det var en riktigt rolig upplevelse!

 2. Profilbild för Fantasydining

  Så kul och vilka underbara foton. Hit skulle jag gärna vilja äta. Tråkigt med segt kött men helheten verkar ju toppen!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Det var verkligen en riktig matupplevelse. Blev mest förvånad över köttet, mätta och nöjda blev vi ändå:)

 3. Profilbild för Lisa / livet från den ljusa sidan

  Vad kul att få läsa en ordentlig recension – bokstavligen dreglat efter Fäviken i flera år, men ännu inte fått chansen. Fortsätter drömma – någon gång!

  1. Profilbild för Cathinka

   Trodde faktiskt inte riktigt att det var sant när vi fick bord! Galet roligt att ha varit där.

 4. Profilbild för Caroline

  Vi tog oss faktiskt en chansning vi också när vi åkte till Åre i höstas, men då var det fullt. Kommer inte ihåg hur länge de var uppbokade då, men länge var det.
  Kul att läsa en recension därifrån 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Trodde faktiskt inte mina ögon när vi fick e-posten att de hade ett bord! Ibland har man tur?

 5. Profilbild för Katarina

  Alltså avundssjukan! aaaaaaaaa

  1. Profilbild för Cathinka

   ? Fantastisk upplevelse!

 6. Profilbild för Isabel

  Åh Fäviken är verkligen värt en omväg! Var där i februari och älskade allt 🙂 Här är mitt inlägg om upplevelsen: https://www.travelbug.se/blog/category/en-kulinarisk-resa-till-fviken-jrpen?rq=kulinarisk%20

  1. Profilbild för Cathinka

   Eller hur! Verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Roligt att du gillade lupingratängen som jag inte alls gillade, vad olika smaker man har.

 7. Profilbild för Fantasiresor

  WOW!!! Hade väldigt gärna ha velat åka dit också.

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo, det var verkligen en matupplevelse som jag aldrig tidigare fått vara med om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?