Vi promenerar planlöst i pampiga Pamplona

Pamplona. Det klingar så varmt och välkomnande och rimmar illa med den tjurrusning Pamplona kanske främst förknippas med. Men vi är definitivt inte här för någon tjurrusning. Egentligen är Pamplona inte ens ett mål utan mer ett medel. Vi tror nämligen att denna stad kan vara en bra utgångspunkt för att utforska Pyrenéerna. Till vår förtjusning visar det sig att Pamplona är en riktigt mysig stad. Åtminstone den gamla delen som påminner mycket om stadskärnorna i Granada & San Sebastian och en mängd andra spanska städer. Det måste man verkligen ge spanjorerna, de är duktiga på att hålla sina gamla stadsdelar bilfria och inbjudande till social samvaro.
Helt utan plan är det nu dags att utforska Pamplona på det sätt vi gillar bäst – till fots.

Pamplona – marknaden Santo Domingo

Vi har sett att stadens marknad ligger precis nedanför där vi bor och vilken plats kan vara bättre att börja på än där. Marknaden Santo Domingo visar sig dock vara en ganska trött historia utan liv och rörelse. Fina varor har de dock men vi är ju inte där för att handla.

Hitta hit: C.Mercado, 79

Plaza del Castillo – Pamplonas pampiga torg

Pamplonas centrala torg, Plaza del Castillo, är verkligen enormt och längs hela ligger restauranger och caféer i rad. Mitt på finns en paviljong där det vid flera tillfällen under vår vistelse framfördes musik av olika slag. Nu på lördagsmorgonen när vi strosar över torget hittar vi även en liten loppmarknad med allsköns prylar i ena pelargången.

Vi passerar snabbt Plaza de Toros de Pamplona

Helt planlöst strosar vi faktiskt inte jag är nämligen på jakt efter ett par vandringssandaler så vi kryssar mellan några outdoor-butiker. Någonstans där passerar vi även stadens tjurfäktningsarena. Vi går inte in.

Det blev inte kaffe med Hemingway på Café Iruna

Hög tid för kaffe så tillbaka till pampiga Plaza del Castillo. För bättre plats att bara sitta och beskåda gatulivet finns knappt. Vi börjar på Café Iruna där det sägs att Hemingway ofta satt och skrev på sin bok ”Och solen har sin gång# (caféet är tydligen även flitigt förekommande i boken). Tyvärr är servicen så dålig så vi väljer att byta ställe. Men om du har vägarna förbi måste du kika in, riktigt cool inredning som verkligen berättar om en svunnen tid.

Förresten du gulliga läsare som kom fram och pratade en stund, om du läser detta kan du inte höra av dig, jag är så nyfiken på hur er vandring går!

Längs Camino de Santiago

Överallt i staden ser du vandrare som är ute på sin pilgrimsvandring längs Camino de Santiago. Leden är utmärkt med små plaketter i stenläggningen så jag kan såklart inte låta bli att följa den en bit genom staden. Med början vid stadsporten sakta genom mysiga gränder.

Hitta hit: Caminon entrar Pamplona i vid Portal de Francia.
Glöm inte titta ner!
En spansk dam visade mig på de små plaketterna som sitter utanför många hus. Där kan då se vilka berömdheter som har bott i just det huset.

The wedding crasher

Det råder bröllopsyra i Pamplona denna soliga lördag och överallt ser vi väldigt uppklädda människor på väg. När jag sakta strosar längs Camino de Santiago kommer jag snart fram till ett litet torg där Igleisa de San Lorenzo ligger. Det här måste vara en mycket populär bröllopskyrka för här finns flera sällskap som väntar på sin tur. Så mycket glädje & förväntan i luften.

Resans första och enda paella

Efter att ha ätit så mycket tapas känner vi att det är dags för ”riktig” mat. Så tillbaka på torget intas både resans först och enda paella. Ett måste på varje resa till Spanien:)

Det mysigaste av allt – att bara promenera runt i Pamplona

När skymningen faller börjar Pamplonas gränder sjuda av liv och alla verkar ha sitt favorithäng. Kanske är det här det allra mysigaste med Pamplona, folklivet, sorlet, feststämningen.

Street art i Pamplona

Du ser den både här och där när affären stänger. För i Pamplona är det inte de stora muralmålningarna som tar plats utan alla konstverk som pryder affärernas jalusier. Jag tycker verkligen det är genialiskt. Dessa tråkiga metallkonstruktioner som förvandlas till konst och låter staden leva även när den är nedslängd.

Det var vår dag i Pamplona. Ytterligare en spansk stad som överraskar oss med sin charm. Hit kommer vi gärna tillbaka nästa gång vi passerar.

Må gott oc lev väl // Tinka

Ps. Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Mina hundbilder från Pamplona

Det blev en och annan hundbild även här:

Kommentarer

 1. Profilbild för Britt-Marie
  Britt-Marie

  Får vidarebefordra dina reportage till Lkpgs kommun så de kan se hur man bevarar gammal kultur i staden ! 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   Men upprustningen kring Nyhatan och Hospitalsgränd är fin iallafall:)

 2. Profilbild för Anna i Portugal

  Nog ser ni ut att ha haft det gött i Pamplona. Vi strosade oxå omkring där en dag när vi var i bergen.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det hade vi verkligen! Det är en strosvänlig stad Pamplona.

 3. Profilbild för Charlotte

  Underbart inlägg och jättefina bilder.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack Charlotte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?