Reseblogg,Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Kubansk mat – hur illa är det egentligen?

,

Smaklöst. Det var nog det snällaste omdömet om kubansk mat vi hörde innan vi åkte. Vagabond har tom utsett Kuba till ett av världens 5 sämsta matländer. Och handen på hjärtat, ett land där en av nationalrätterna är Ropa Vieja, som betyder gamla kläder, vilka förväntningar kan man ha!? För mig som tycker god mat är ett viktigt inslag på semestern är det här ett litet bakslag. Hur illa är det ställt med det kubanska köket? Kan man verkligen inte få god mat att äta på Kuba?

Läsa mer om att resa till Kuba

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Lite kubansk mathistoria

Det kubanska köket är en mix av det spanska och karibiska med starka influenser från Kubas afrikanska, kinesiska och judiska kolonier. Mejeriprodukter används sällan i maten och den tillagas ofta långsamt. Ropa Vieja, de gamla kläderna, är tex en köttgryta som du kokar i runt 6 timmar. Grunden i mathållningen består av ris, svarta bönor & sofrito. Även rotgrönsaker är vanliga.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Spädgris, som marineras i salt, vitlök och apelsinjuice, och sedan grillas över en öppen eld långsamt  i flera timmar, är en genuin kubansk rätt.  Till detta äter man congri, ett vitt ris med en blandning gjord på svarta bönor.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Den sovjetiska kollapsen i början av 90-talet var en katastrof för Kuba som förlorade de stora bidrag man fått från Sovjetunionen sedan revolutionen 59. Den livsmedelsbrist som följde medförde såklart att det kubanska köket försämrades radikalt. Officiellt kallas den här tiden “Den speciella perioden” men vi hörde flera kubaner referera till den som 0-tiden. Tiden då det inte fanns någonting att äta. När man fick äta sten.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Ransoneringskort – Libreta

Sedan revolutionen har alla kubaner ett ransoneringskort – Libreta. Från början var ransoneringen tillräcklig och innehöll även produkter som kaffe, rengöringsmedel och kött. Men från 80-talet och framåt har ransoneringen sjunkit och idag räcker inte maten du får via Libretan att leva på. Varje månad får du 1 kg ris, en påse bönor, ett halvt kg vitt socker, ett halvt kilo brunt socker och olja. Ibland kanske lite tvål och några ägg. Plus att du har rätt till en brödbulle om dagen. Definitiv inget du kan äta dig mätt på och jag läste någonstans att det kanske täcker 30% av ditt egentliga behov. Din månadslön på ca 2-300 kr ska sedan räcka till resten, som kan köpas på den fria eller svarta marknaden. I kvartersbutikerna där du kan handla på ransoneringskortet ekar hyllorna ofta tomma. Med det här i åtanke är det inte svårt att förstå att den kubanska maten med tiden blivit smaklös. Det har helt enkelt under en lång period varken funnits tillgång eller ekonomisk möjlighet till sådan lyx som smaksättning.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Sofrito – grunden till smaksättning i  kubansk mat

Sofriton är som en varm salsa eller en sås som används till att smaksätta bönorna, köttgrytan, fisken och skaldjur, dvs allt. Jag gissar att det finns lika många sofritorecept som kubanska familjer men just det här receptet kommer från Anna-Carin Bertsdotters bok Kuba – din personliga reseguide (en superbra guidebok förövrigt).

20 st cocktailtomater
2 paperkir
2 gula lökar
massa vitlök, 3-10 klyftor efter smak
2 lagerblad
1/2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
Några skedar honung
4 msk matolja

Finhacka och stek i oljan tills allt känns mjukt och tillsätt honungen mot slutet. Salta och peppra. Kan med fördel göras i storsats och sedan frysas i iskuber som plockas fram vid behov som grundkryddning i din kubanska matlagning.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Hummern och dess utsatthet

Kuba är känt för sin fina hummer. Vattnen runt Kuba har varit fulla med hummer som därmed varit en del av kubanernas basföda. Med åren har havet blivit mer och mer utfiskat och idag råder hårda restriktioner kring fisket. Kubanerna får inte själva fiska eller köpa hummer utan den hummer som tas upp ur havet idag är till för turisterna (eller de kubaner som har råd att gå på restaurangerna och betala en kubask månadslön för en).

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Fiska din egna middag längs Malacon kan du göra så länge du lämnar hummern till turisterna.

Var äter du på Kuba?

På Kuba finns det många små hål i väggen ställen som serverar kubanska piroger, mackor eller pizzaskivor för en billig penning. Bra om du reser på en låg budget. Det finns även statliga fastfoodkedjor, typ El Rapido, som serverar billig mat som pizza & pasta. Utöver det hittar du även vanliga statliga restauranger, restauranger som gett Kuba dess rykte som trött, smaklös matdestination. Sedan har du Paladarerna. Det här är små privata etablissemang som du antigen hittar i hemma hos miljö eller idag även som vanliga restauranger längs gatan. Från början hade dessa privata matställen rätt att servera upp till 12 personer middag hemma i ditt eget kök. Ett steg i Raúl Castros strategi att försiktigt öppna upp den privata marknaden igen för att lösa den ekonomiska krisen på Kuba. Idag får man ha upp till 50 platser.

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Kan man då verkligen inte få god mat att äta på Kuba?

Så hur blev det nu med maten under vårt besök på Kuba? Fick vi någon god mat att äta eller stämmer vi in i den smaklösa kören? Vi var helt klart positivt överraskade – den kubanska maten överträffade definitivt våra krassa farhågor. Om det berodde på extremt låga förväntningar eller om vi faktiskt lyckades träffa rätt mest hela tiden är svårt att säga men vi åt gott under hela vår vistelse på Kuba. All inclusive buffén på hotellet i Varadero var kanske inte jätterolig men definitivt bättre än smaklöst. I Havanna åt vi tom riktigt god mat!

Få fler Havanna tips

Tips på matställen

Men det var inte så att vi bara slank in någonstans och åt en god middag. Varje restaurangbesök vi gjorde hade försiggåtts av ett frenetiskt surfande och läsande i diverse guideböcker. Våra favoriter blev:

HAVANNA
O’Reillys

Litet ställe på O’Reilly 304. O’Reilly löper parallellt med Obispo som är den stora turistgatan i Habana Vieja. Restaurangen drivs av bröderna José och Julio. Litet, trångt och mysigt med urgullig personal. Slink förbi under dagen och boka bord om du vill vara säker på att få plats, här är ofta fullt. Vi åt riktigt goda hummertacos och drack lemonad och öl till det. Ca 300 kr.
Adress O’Reilly 304

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

La Guardia

En riktig klassiker som nog går få turister förbi. I en ståtlig gammal 5-rummare huserar restaurangen som fått sin berömmelse genom kultfilmen Jordgubbar och choklad. Med massor av fotografier på väggarna udda porslin & möblemang skapas en svårslagen hemtrevnadskänsla. Lägg därtill riktigt god mat så förstår man ställets popuparitet. Bör bokas långt i förväg (jag bokade ett par veckor innan hemifrån på deras hemsida). Vi åt 3-rätters och drack importerat vin vilket gick loss på ca 700 kr.
Adress Concordia No.418 (Centro)

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

På taket till La Guardia finns en riktigt schysst takbar. Kom hit och avnjut en drink i solnedgången!

La Lamparilla

Lamparilla har liksom O’Reillys fått sått namn från sin adress. En diger meny med smårätter. Vi blir rekommenderade att ta 3-4 rätter totalt för att bli mätta. Vi tar 4 och konstaterade att det räckt med 3. Lite mer ojämna kvaliteter i smakerna där grönsakslasagnen och hummern var riktigt goda, tacosen god och på den lilla krabbgrytan gick våra smaker isär. Jag tyckte den var ok min man gillade den inte.
Adress Lamparilla 361

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

TRINIDAD
Giroud

Med perfekt läge på gågatan upp mot Plaza Mayor är det lätt att slinka in här. Med sin tapasmeny och grymt god lemonad är det ett utmärkt lunchställe (serverar även pasta & pizza). Mysig lite galen lokal där ägaren, som är konstnär, har hängt upp stolar upp och ner i taket och gjort lampor av gamla flaskor.
Adress 403, Calle Rosario

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

La Redacción

Precis som namnet avslöjar är restaurangen inrymd i en gammal tidningsredaktion där vissa delar av interiören är kvar (eller kanske har återskapats). Vi är där tidigt så lite ödsligt men när vi går sjuder det av liv. Jag äter en lammburgare som är riktigt god.
Adress Gutierrez 463

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Hamburgaren serverades med en annan kubansk klassiker, mariquitas,  tunna chips gjorda på matbanan

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Mer om Trinidad kan du läsa här.

Semester och guilty pleasures

Men Kuba är definitivt inte som andra destinationer där det du blir sugen på finns till hands. Jag var galet sugen på avokado när vi var där. Något som fanns på i stort sett alla menyer. Men antagligen var det inte säsong och då fanns det helt enkelt inte eftersom Kuba inte bara kan köpa in från något annat land.

Eller de där sakerna man är helt beroende av men man kanske inte direkt skryter med, dina guilty pleasures, som Daniela på Discovering the Planet skrev ett roligt inlägg om för en tid sedan. För mig är semester synonymt med coca cola och chips, definitivt mina guilty pleasures, så ni kan kanske tänka er paniken i lägret när jag inser att Kuba är ett av 2 länder i världen där det inte säljs Coca Cola (det andra landet är inte helt förvånande Nordkorea).

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Nu har Kuba en enorm svart marknad så väl där hittade vi cola både här och där (puh!) och det var även så att deras lokala variant inte alls var dum. Men förvånande nog var det svårare med chips. Något jag trodde var basföda vart man än kommer i världen idag!

Så när jag i Trinidad upptäcker att där det fanns Pringles och Coca Cola i minibaren på vårt hotell, ni fattar glädjen!? Det blev den dagens lunch. Classy? Knappast, men wow vilket himmelrike. Kostnad för ett minirör pringles 3 CUC (knappt 30 kr) och samma pris för colan. Because I’m worth it…

Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad Kubansk mat, kubas matscen, havanna, trinidad

Så visst finns det definitivt god mat på Kuba men inte vad du vill när du vill. Men utvecklingen går fort nu och i takt med att fler exilkubaner flyttar hem och fler och fler kubaner får möjlighet att resa utomlands tror jag Kubas matscen står inför en lysande framtid. Beroende på såklart vad som händer i landet när nu Raúl Castro kliver åt sidan den 19 april (2018) och Kuba för första gången på 60 år ska regeras av någon utanför Castro-familjen…

Och så glöm nu inte att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Må gott och lev väl! // Tinka


Vill du läsa mer om bra restauranger i Havanna kan du besöka bloggen Ladies Abroad som har listat sina 7 favoritrestauranger i Havanna. Eller läs Sannas inlägg om de kubanska bina, troligtvis de enda av Kubas invånare som gynnades av den speciella perioden.

Mer om vår resa till Kuba kan du läsa i inlägget En 12-dagars resa på Kuba.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Vi tyckte också att vi hittade relativt god mat. Framför allt på paladarerna. Och Kuba måste jag bara till igen. Jättefint inlägg och tack för länkkärlek

  1. Profilbild för Cathinka

   Vi åt nog bara på paladarer så säkert förklaringen att vi genomgående åt så pass bra som vi gjorde. Tack vad roligt att du tycker det och varsågod!

 2. Profilbild för Johnny Friskilä

  Bra inlägg som även tar för sig lite av bakgrunden till att Kubas mat är som den är. Det är ju faktiskt svårt att koka soppa på en spik, och med det som utgångspunkt lyckas de ju rätt så bra. Själv kommer jag ihåg glassen mycket väl. Annars besökte jag knappast en enda dyr restaurang när jag var där. Och vilken tur att jag inte är beroende av Coca Cola och pringles. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Johnny. Tycker också de lyckas bra med tanke på tillgången av råvaror. Jag åt aldrig någon glass trots att det stod på önskelistan, blev liksom aldrig av. Eller jo, vi avslutade ju resan på All inclusive anläggning, där vara glassen det godaste på hela buffén och åts både till lunch och middag:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?