Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen – 18 km mellan Lovöns fornminnen

,

Plötsligt händer det. I nästan 10 år, ända sedan vi skaffade hund, har jag sagt att jag ska vandra Fornstigen. Fornstigen är en vandringsled som praktiskt taget börjar vid min husknut eller bra nära för på Drottningholsslott bor jag ju inte direkt och det är där den börjar. Eller Fornstigen är en trevlig rundslinga på Lovön utanför Stockholm så du kan enkelt börja precis var du vill längs leden men vid slottet finns gott om parkeringsplatser och det är även enkelt att ta sig dit med kommunala färdmedel.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

 

Fornstigen – en led mellan fornminnesplatserna och minnesmärken

På 70-talet var det en pastor som ville göra fornlämningarna mer tillgängliga för Lovöns besökare så tillsammans med hembygdsföreningen anlade man vandringsstigen där fornlämningarna är utmärkta längs leden. För den mer intresserade säljs en skrift på Pressbyrån vid Drottningholmsslott, ”Vandra på Lovön”, där du får en utförlig beskrivning på både led och historia.

En fredag i september

Så föll det sig så att en fredag i september gav jag mig i kast med Fornstigen i sällskap av dotter, Tintin & matsäck. Vi ställde bilen vid Kina slott och gav oss iväg medsols längs den väl utmärkta leden. Så här en vardag var vi tämligen ensamma och blev bara omkörde av någon cyklist då och då. Det var en riktigt härlig höstdag när förvisso inte solen sken men luften var härligt krispig och doften av löv och jord fyllde skogen. Och all svamp, 2017 måste gå till historien som de muterade svamparnas år. Jag har aldrig sett varesig så mycket som så stora svampar som i år.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

En enkel vandring genom skogen

Leden går mestadels längs stig i skogen. Några kortare sträckor även längs små grusvägar. Trots sina respektingivande 18 km så är det tämligen lätt vandring för det är inte massa upp och ner. Första delen är lite trafikstörd eftersom den går parallellt med Ekerövägen och sedan förbi en arbetsplats för Förbifart Stockholm men sedan får man mer landetkänsla.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Vi hade sett ut en plats på kartan vid den gamla fornborgen som verkade ha utsikt över Mälaren där vi ville ta lunchpaus. En liten omväg men klart värt det för det var en härlig utsikt över sjö och Ekerö.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Sträckan från Fornborgen (bara en plats inga rester från borgen förutom en liten stenmurar) till Rörby gård tycker jag är den absolut trevligaste sträckan på Fornstigen.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Lovö Magasin på Rörby gård

Fornstigen går genom Rörby gård som är Lovöns Hembygdsgård. Under helgerna på sommarhalvåret har Lovö Magasin servering på Rörby gård. Då serveras helt makalöst goda grillade korvar med fantastiska sallader och röror signerade Ewa von Wowern. Ett besök här kan jag verkligen rekommendera varesig ni vandrar förbi längs Fornstigen eller om ni helt sonika tar bilen hit bara för att luncha. När vi vandrar förbi håller de på att förbereda som bäst för fredagens grillafton.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön, lovö magasin Fornstigen, vandring fornstigen, lovön, lovö magasin

Bara så gott!

Inte bara fornlämningar utan också lämningar från Erskine

Längs fornstigen hittar du inte bara en massa fornlämningar utan strax efter Rörby gård ståtar Lådan. Lådan var arkitekten Ralph Erskines första egna hem i Sverige och lysande exempel på compact living.

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Vad tyckte jag nu då om Fornstigen?

Först måste jag börja med att säga att jag tycker Stockholm är helt fantastiskt med alla dessa vandringsleder så nära huvudstadens myller. Men just här längs första delen av leden stör närheten till civilisationen lite för mycket. Ekerövägens trafikbrus är lite väl närvarande för min smak. Men som sagt sträckan mellan borgen och Rörbygård är riktigt trevlig och passar man dessutom in det en helg när Lovö Magasin serverar korv så blir det definitiv en riktigt trevlig upplevelse!

Fornstigen, vandring fornstigen, lovön

Så här trött blir man efter 18 km på Fornstigen.

Må gott och lev väl! // Cathinka

Två absoluta favoritvandring i Stockholm med omnejd är Gålö och Sörmlandsledens etapp 19! Fler vandringar hittar du under kategorin Vandring .

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?