Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19 – Sverige är fantastiskt!

Almanackan visar på mitten av februari men när kängorna slår i backen utanför bildörren så visar termometern flera plusgrader, marken är bar och fåglarna kvittrar. Nog känns det som vår alltid! Någon månad tidigare har jag i Facebookgruppen Vandrarna ställt frågan om trevliga vandringar i Stockholmstrakten och den här sträckan var ett av tipsen, Sörmlandsleden etapp 19.

Egentligen är det på gränsen för var jag drar gränsen för Stockholmstrakten, jag brukar säga max en timmes bilkörning, men det här lät allt för bra för att motstå.Bilen parkeras ståndsmässigt i anslutning till Ånhammar Säteri. Runt stallarna springer fåren ystert, vankas lite mat kanske? På med ryggsäckar, kameran fram och viktigast av allt, hundgodis i fickan. Här ska vandras!

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

Etappen sträcker sig mellan Ånhammar och Henaredalen och är totalt 13 km men eftersom det här är en dagsutflykt och bilen står parkerad där den står är planen att gå så långt vi har lust och sedan vända tillbaka.

Leden startar vacker genom hagen med utsikt över sjön Dunkern. Följt av en lång sträcka spänger, en av Sörmlandsledens längsta ca 260 meter. Jag är barnsligt förtjust i spänger antagligen för att de är så roliga att fota.

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

Naturen längs leden är härligt omväxlande och riktigt vacker. Vi passerar genom en stor vacker ekbacke dit vi absolut måste tillbaka när landskapet bjuder på en mer färgsprakande skrud. Matsäcken intar vi uppe på berget vid Ösjön med utsikt över vindskyddet nere i strandkanten. Solen värmer lätt våra vintervita kinder och själar.

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

Vi fortsätter genom skogen tills vi kommer till Bågberget, ca 5 km in på etappen. Bågberget är en 10 meter lång stenbro som naturen av någon anledning skapat mellan två bergsklackar. Vi vänder och tar oss tillbaka via en skogsväg lite parallellt med leden men så att det ändå blir en cirkel istället för fram och tillbaka vandring. Känns bättre så.

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

Sörmlandsleden etapp 19

En av de vackraste etapperna jag vandrat so far på Sörmlandsleden och trots en och en halv timmes bilkörning från Stockholm, perfekt för en dagsutflykt.

Fler vandringar i Stockholmstrakten  finns här.

Må gott och lev väl!//Tinka

Kommentarer

  1. Profilbild för Christine - 29°

    Fina Sverige. Jag borde verkligen försöka vidga mina vyer på hemmaplan. 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

      Ibland så:) Jo men det finns så mycket att se och så lite tid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?