Tågmarknad i Mae Klong, Bangkok, Thailand

Tråkig turistig flytande marknad och ett härligt kaos på tågmarknaden

Vi strosar längs Kho San Rd, Bangkok, Thailand på jakt efter en resebyrå. Vi vill till Mae Klong tågmarknad. Och då när jag befann mig här på Kho San Rd senast, för 30 år sedan, låg resebyråerna tätt. Men det var en digital revolution och en pandemi sedan. Nu lyser de inte med sin frånvaro men man får definitivt leta efter dem.

Kho San Rd har emellertid kvar sin härliga traveller känsla Här samsas 20 åriga backpackers med sådana som vi, nostalgiknarkande 50+:are med de grå tinningarnas charm. Allt är lite mer uppsnofsat, lite mer instagramvänligt. Men fortfarande säljs elefantbyxor i alla varianter i vartenda gathörn.

Och tillslut hittar vi vad vi söker, en utflykt till Mae Klong tågmarknad.

Flytande marknaden – inte vår cup of tea

I utflykten ingår ett stopp vid en flytande marknad. Så vår chaufför tar oss till en parkering i utkanten av Damnoen Saduak. Ni vet ett av de där vedervärdiga ställena där de försöker suga ur varenda krona du har i dina fickor.
Damnnoen är den största flytande marknaden i Bangkok-trakten och det är möjligt att det en gång i tiden var genuint och trevligt. Idag är det bara ett jippo där man prånglar souvenirer. Visst kan det vara roligare att handla från en båt men nej tack, det här är definitivt inte vår cup of tea. Ska jag hitta något positivt att säga så är det att det är roligt att se hur människorna bor längs kanalerna. Vi lämnar snabbt och åker vidare.

Tågmarknaden Mae Klong – en riktig favorit

Kärt barn har många namn, ett uttryck som kommer till sin rätt här. Mae Klong tågmarknad går nämligen även under namnen Hoop Rom market & Siang Tai market. Hoop Rom – parasollstägnings marknaden är verkligen ett passande namn för detta roliga kaos. För marknaden här i Mae Klong ligger delvis längs en väldigt smal järnväg. Och eftersom tåget bara passerar sporadiskt 8 gånger om dagen flyter marknaden ut över spåren resten av tiden. Men när tåget aviserar sin ankomst med högljutt tutande fälls alla mot solen skyddande parasoller ner och alla marknadsbord backas bort från spåren.
Det är lätt att tänka att marknadens andra namn Siang Tai – med risk för livhanken, kommer från nästa fas. För när marknadsstånd backar svämmar spåret över av selfietörstande turister. Det är ett riktigt roligt spektakel som definitivt är värt turen hit (ca 1 tim enkel väg från Bangkok, beroende på trafik).

Tidtabell för tåget:
Ankomst: 8.30, 11.10, 2.30, 5.40
Avgång: 6.20, 9.00, 11.30, 3.30

Läs mer om Maeklong Trainmarket hos thailändska turistbyrån:

Inte bara marknad kring tåget i Mae Klong

Självklart är höjdpunkten när tåget ankommer och avgår (Mae Klong är ändstation så tåget blir stående här en stund). Men marknaden i Mae Klong är så mycket mer än bara kring tågspåret. Det här är en av Thailands största marknader och har funnits här sedan 1905. Fisk är en av huvudnäringarna i regionen vilket märks på marknaden där du kan hitta allsköns fisk & skaldjur. Tåget kom till för att enklare kunna transportera regionens varor vidare ut i landet.
Det sjuder av liv i alla hörn av marknaden. Du kan enkelt spendera ett par timmar här bara njutandes av skådespelet.

Det här är en utflykt jag varmt rekommenderar om du har en dag över vid ditt Bangkokbesök. Men skippa den flytande marknaden och lägg all tid i Mae Klong istället. Enklast att ta sig hit är att köpa en utflykt, privat eller i grupp. Antagligen gör du det enklast på nätet:). Du kan också ta tåget från Wongwian Yai Railway Station, gå av vid Mahachai Station. Ta sedan en färja till Tha Chalom-sidan och ta tåget från Ban Laem Station till Mae Klong, som är ändstationen.
Ett annat alternativ är BTS Skytrain till Victory Monument-stationen och ta en minibuss. Minibussen avgår så snart den är full.

Må gott och lev väl! Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

    Intressanta turistmål och bra tips.
    Trevlig söndag!

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack och detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?