Härlig cykeltur och suverän street art i Ljubljana

När vi vaknar ligger ett mörkgrått molntäcke tungt över Ljubljana. Det är en söndag i början på maj och vi ska ut och cykla. Att det är grått gör inte så mycket men något regn vill vi inte ha, när de närmaste 4 timmarna ska tillbringas i cykelsadeln. Vi ska cykla runt staden och förhoppningsvis få se lite fab street art i Ljubljana längs vägen.

Att cykla på semestern tycker jag är ett fantastiskt sätt att upptäcka en stad. För att du hinner se så mycket mer, täcka så mycket mer yta. Och en sådan här söndag, som är en dubbelsöndag och gatorna ligger öde eftersom alla Ljubljanabor har flytt staden för sköna dagar vid kusten är det såklart som allra bäst. När man inte behöver dela vägarna med så många bilar.

Nu är gamla staden i Ljubljana i stort sett bilfri så där är det alltid utmärkt att cykla men idag ska vi ta ut svängarna lite mer.

FLER TIPS HITTAR DU HÄR:

Vi cyklar som i en 8

Vi möter upp vår guide på utsatt plats, på utsatt tid för att få våra cyklar. Turen är på vår sida, det är bara syrran och jag som är anmälda till dagens cykeltur. Cyklarna är av lite enklare slag men 3 växlar ståtar de med i alla fall. Vi har valt en cykeltur som ska vara knappt 2 mil och ta 4 timmar så något jättetempo pratar vi inte om. Första delen rör vi oss i stan och runt slottet. Andra delen tar vi genom Tivoliparken och Metelkova.

På plan mark med slottet ständigt i sikte

Så sätter vi iväg på de kullerstensklädda gatorna. Vi passerar nästa alla stadens sevärdheter så ett tips är att boka den här cykelturen redan första dagen så får du en grym överblick över staden. Vi tar oss sedan motsols runt det berg där slottet ståtar på toppen. Vi cyklar dock väldigt skönt på planmark. Tillbaka inne i staden igen blir det fikastopp.

Gillar du cykelturer? Här kan du läsa mer:

Mer natur när vi cyklar genom Tivoliparken

Den här andra delen av cykelturen handlar mer om cykling än sightseeing. Vi cyklar genom den vackra Tivoliparken, genom vacker villaförort upp till Koseze Pond. Just den här sträckan är det lite smyglut så lite puls får man allt men inget som inte alla klarar. Och efter uppförslut väntar nedförslut. Sakta rullar vi ner mot turens absoluta höjdpunkt – Metelkova.

Street art i Ljubljana – fantastiska Metelkova

Ingen har väl missat att jag gillar street art och jag hade läst om Metelkova innan vi kom hit. Metelkova är ett informellt kulturcenter i Ljubljana som bildades 1993 när ett gäng gamla militärbaracker ockuperades av ett konstnärer och intellektuella. Och alla byggnader är översållade av målningar och skulpturer. Här kan man gå omkring länge och hitta mycket kul.

Och sedan öppnar sig himlen

Men nu är vi på tur så snart är det dags att ta sig åter mot centrum. På vägen passerar vi det som tidigare var The Republic of Rug som också var en konstnärskoloni. Nu är den riven för att ny bebyggelse ska upp men muren runt är fortfarande fyllt med gatukonst.

Så är vi åter där vi börjar och vi har inte mer än lämnat cyklarna innan himlen öppnar sig och världens regn kommer över oss. Vilken tur vi haft och vilken härlig dag!

Må gott och lev väl! // Tinka

Vi bokade vår cykeltur hos Watermelon Ljubljana by bike. Turen tog ca 4 timmar och var knappt 2 mil.

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Det är så himla smart att hyra cyklar när en gör ett kort besök i en stad, det går fortare än att promenera och är bra mycket trevligare än att åka buss. I alla fall om vädret tillåter. Underbar streetart!

    1. Profilbild för Cathinka

      Men visst är det så. Ett synnerligen underskattat fortskaffningsmedel som turist. Ja den var fantastiskt. I övriga Ljubljana var det mer klotter än street art men Metelkova var fab.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?