Random Post
Sök
Sök
mat i ljubljana, restaurant atelje

Ljubljana – med maten i fokus

Att maten skulle hamna i fokus under vår weekendresa till Ljubljana var verkligen ingenting vi hade tänkt från början. Snarare kanske tvärtom, att vi hade lite fördomar om maten och kände att det får bli som det blir.
Men när jag börjar ta mig an staden så där som jag brukar, läsa bloggar, tipslistor och titta på bilder så inser jag att Ljubljanas matscen har mer att erbjuda än vad som kunde anas.

LÄS MER:

Mat, dryck, restaurangtips – Ljubljana har så mycket att erbjuda

Oavsett om du gillar fine dining, street food, snabbmat eller helt enkelt rejäl husmanskost så hittar du något i denna stad. För Ljubljana må vara en liten stad men det kan definitivt inte sägas om Ljubljanas matscen. Så gillar du att sätta maten i fokus under dina resor kommer här ett gäng tips om mat (och lite dryck) i Ljubljana:

Grönsaksmarknaden

Ett måste i varje ny stad, bara att passera igenom njuta av färgerna & samtalen på ett språk man inte förstår. Älskar dessa själfulla ställen. I en stad där allting annars är litet är grönsaksmarknaden stor. På den lilla bakgatan som förbinder torgen Vodnikov & Pogačarjev hittar du ett blomhav i sprakande färger. En annan rolig detalj på den här marknaden är automaterna de har där du kan köpa färsk mjölk & ägg.

Grönsaksmarknaden Ljubljana, Central Market

Saluhallen

Den är lätt att missa och hur mycket jag än googlar hittar jag ingen namn på den utan den lilla saluhallen verkar falla in under Central Market. Hur som hittar du den nere i högra hörnet om du står med ryggen mot floden. Undangömd i en källarlokal hittar du små stånd med lokalproducerade korvar, ost, honung och mycket mer. Väl värd ett besök.

Fiskmarknaden – Ribarnica

The Central Market – ritad, som så mycket annat, av arkitekten Jože Plečnik på 1930-talet är svår att missa där byggnaden grandiost löper längs floden mitt i staden. I dess källare hittar du stans lilla fiskmarknad – Ribarnica. Den är inte helt lätt att hitta, själv hamnade jag där av ren nyfikenhet på trappan som leder ner i pelararkaden i Central Market. Den är inte stor men väl värd de minuter det tar att gå igenom den.

Matmarknaden – Odprta Kuhna

En av Ljubljanas verkliga höjdpunkter, matmarknaden på Pogačarjev torget. Varje fredag under sommarhalvåret dukar stadens restauranger upp till lunch. Här finns något för alla smaker. Själv testade jag falafel med hummus & kolgrillade revben – internationellt så det förslår.

Grönsaksmarknaden, fiskmarknaden, Odprta Kuhna & saluhallen hittar du alla i anslutning till The Central Market. Byggnaden som ritades av Ljubljana-sonen Jože Plečnik under 1930-talet och som till början var främst till stadens slaktare (därav namnet The Butcher Bridge. Den är svår att missa då den löper längs floden mitt i stan i anslutning till The Triple Bridge.

Restavracija Atelje, med en stjärna i Guide Michelin

Jag gillar verkligen inte att gå ut och äta själv så denna första kväll när jag fortfarande är ensam i Ljubljana bestämmer jag mig för att göra just det och göra det med stil. Jag har därför bokat bord på Ljubljanas enda stjärnprydda krog – Restavracija Atelje. Jag har bokat på första sittningen och till att början med är jag helt ensam i restaurangen men i takt med att lokalen fylls på känns det mindre och mindre obekvämt att sitta där ensam. En strid ström med fantasifulla rätter ställs ner på bordet framför mig och jag kan inte annat en njuta!

Food Tour Ljubljana

Vi tar en guidad tur genom Ljubljana med maten i fokus. Ett roligt sätt att upptäcka en ny stad där historia, arkitektur och anekdoter blandades med matstopp där traditionella specialiteter får avsmakas. Den traditionella maten är rätt tung, så som husmanskost ofta är, och kanske inte min favorittyp av mat men så roligt att få ha smakat. Maten ackompanjerades av slovenska viner men tyvärr har jag ingen aning om vad vi drack men vad vi fick smaka på kommer här:

Kraški Pršut – slovensk prosciutto
Kranjska klobasa –  den rökta korv som är en skyddad maträtt och ska bestå av minst 68% fläsk & 12% nötkött men där fläsket får vara max 20% bacon. 
Jota – surkålsoppa som är gjord på förutom då surkål, kidneybönor, potatis, mjöl, peppar och vitlök. Gärna med lite rökt fläsk i. Restaurangen vi åt på var vegetarisk så istället för fläsk fick vi någon form av tofu. Lite synd för fläsket hade verkligen lyft denna soppa som var riktigt god. Ett alternativ är med sur kålrot, rödbetor och färsk kål.
Žlikrofi – är en rätt med ravioli i slovensk stil som är gjord på deg med en potatisfyllning.
Prekmurska gibanica – vallmofrön, valnötter, äpplen, russin och kvargfyllningar.

Drinkar på hög höjd – Nebotičnik

En drink på en takterass kan förstås inte motstås i det vackra försommarvädret. Trots att höga byggnader är i princip obefintliga i Ljubljana lyckas vi ändå gå till fel först innan vi hittar till rätt byggnad -Nebotičnik. En gång i tiden var det här en av Europas högsta byggnader men idag går det inte längre att klassa den som skyskrapa. Uteserveringen däruppe är rätt sliten och trist men utsikten över borgen är fin och drinkarna goda så definitivt värt ett besök.


TaBar

På lördagskvällen efter vår foodtour har vi inte bokat bord någonstans eftersom vi inte visste om vi överhuvudtaget skulle vara hungriga men hungriga är vi. Vi bestämmer oss för att smita förbi TaBar, en riktig snackis i stan, för att se om vi har lite tur. Och det har vi, vi kniper kvällens sista bord och beställer in en 9-rätters avsmakningsmeny – kockens favoriter – att dela på. Och jösses så mycket gott! Rekommenderas varm.

Glass i stora lass – Cacao

Det känns som om det käkas glass överallt i Ljubljana, jag vet inte om det finnsnågot särskilt förhållande till glass eller om det är de italienska influenserna som spelar in. Vi avslutar vår härliga Ljubljanaweekend på allra bästa sätt – med att frossa i glass på vilket verkar vara Ljubljanas glassmecca, Cacao

Cacao Ljubljana

När jag sätter allt på pränt så här fattar jag inte hur mycket vi har fokusera på mat under dessa dagar… men det finns alltid även en annan sida. Som att första kvällen när jag anlände ganska sent bestod middagen av en påse jordnötter från hotellrummets kyl och en dag tryckte vi bara en pizza rakt upp och ner. För som alltid är det kontrasterna som gör helheten!

Glöm nu inte att följa På vift på FB för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan om du är mobilläsare). Eller följ mig på Instagram för resebilder..

Må gott och lev väl // Tinka

Här kommer en massa bra länkar till mer matrelaterat i Ljubljana:
Äta i Ljubljana – tips på restauranger – Resa medvetet
Best Ljubljana restaurants – Foddie Flashpacker
MICHELIN Guide inspektörerna avslöjar sina bästa slovenska restauranger – Gormet
Ljubljana restaurants – Guide Michelin
Ljubljana – Ladies Abroad
Bra restauranger i Slovenien – 4000 mil
Slovensk mat – Christine Abroad

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
G-EMDVDK369J