Boktips sommaren 2023

Sommaren 2023s bästa, lästa böcker

Det blev en riktig lässommar. En lässommar som verkligen speglar det faktum att jag gillar att läsa nästan allt förutom vampyr- och science fictionböcker. Feelgood, deckare, fakta och allmän skönlitteratur av både det lättare och tyngre slaget har passerat revy under sommaren. Precis som en bra lässommar ska vara. Mest har jag lyssnat men några böcker har även avnjutits i fysisk form.

Nedan delar jag med mig av de böcker soma har gett allra mest avtryck. Som diskussionsunderlag, underhållning eller läsupplevelse. Jag presenterar dem i den ordning jag läst dem, för jag tror faktiskt att även det påverkar hur man upplever en bok.

Afghanerna av Åsne Seierstad

Förlagets text: ”En man och två kvinnor.
En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man. 
Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.”  

Jag: Det tar en stund att komma in i denna bok med många namn och många historier. Men oerhört intressant och lärorik och man får en mycket större kunskap om den enorma komplexitet regionen har.


Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Förlagets text: ”Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare.
I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim. Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det parallella samhället.
I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem, en gång för alla.”

Jag: Oerhört intressant och initierad berättelse om parallella samhällen och klanens betydelse i förortens Sverige.


Omständigheter av Anne Ernaux

Förlagets text: ”1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet.
Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö.
Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.”

Jag: Jag hade nog inte kommit på att läsa denna om den inte kommit upp i bokklubben. Mörk och tung men ack så viktig. Rör inte vår aborträtt!


Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Förlagets text: ”Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.
Paradiset är en mångbottnad, våldsam, vacker och märklig berättelse med ett poetiskt, skirt och avskalat språk, där perspektivet aldrig viker från den unga huvudpersonens sida. Den är fast förankrad i sin tid och sin miljö, en berättelse som ändå – eller just därför – är djupt allmängiltig.”

Jag: På jakt efter böcker till mitt Tanzaniabibliotek stöter jag på denna. Trots nobelpris har jag inte tidigare uppmärksammat Abdulrazak Gurnah. Otroligt vacker bok om livet i södra Afrika vid förra sekelskiftet. Hans nästa bok ska vara ännu bättre så står nu på höstens läslista.


Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Förlagets text: ”Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden. Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade som i spelens virtuella värld. Imorgon och imorgon och imorgon följer Sam och Sadie genom åren av professionell framgång och personliga motgångar, samtidigt som samhället och deras relation förändras.
Gabrielle Zevin har skrivit en förtrollande roman om kärlek, men inte en kärleksroman. Den har tagit världen med storm, bland annat utnämndes den till Amazon Book of the Year.”

Jag: Årets mest oväntade. Ingenting skulle ha fått mig att läsa denna, varken baksides text och definitivt inte det fula omslaget. Men tack vare dotter och boktips från Klara så fick jag sommarens verkliga bladvändare i handen.


Färskt vatten till blommorna av Valerié Perrin

Förlagets text: ”Nr 1 på franska och italienska bästsäljarlistor och utnämnd till italiens mest populära ”lockdown-roman”. Färskt vatten till blommorna är en förtrolig och innerlig roman om en kvinna som envisas att tro på lycka mot alla odds. Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe, en pratstund, en gråtstund eller ett förlösande skratt. Violette är en tystlåten kvinna som föredrar att lyssna på andra. Få vet egentligen varför hon lever här ensam, mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, bara att hon verkar vara tillfreds och sprider lugn och värme omkring sig.
Sent en kväll får Violette ett ovanligt besök. En förbryllad man, poliskommissarie till yrket, förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att få bli begravd i just denna kyrkogård, långt borta från hemmet och bredvid en för honom helt främmande man. I takt med att Violette hjälper honom att reda ut mysteriet kring hans mor, fattar kommissarien tycke för Violette men börjar även att gräva i hennes förflutna. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro…”

Jag: En ren njutning. Trots den sorgliga handlingen är det här en ljuvligt vacker bok.

Så , varsågod, ett helt inlägg fyllt med läsglädje! Vad har du läst i sommar? Fyll gärna på med lästips i kommentarerna. Jag har nu synliggjort alla boktips här på bloggen genom att lägga kategorin i menyn. Du hittar alla lästips här:

Må gott och lev väl! //Tinka

Psst, om du gillar böcker och är på väg till Lissabon kan jag tipsa om det här inlägget:

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Jag har precis börjat på ”Färskt vatten.. ” och tycker om den. Avslutade ”Kvinna sedd bakifrån” igår och den var liksom händelselös och ganska mörk, men ändå ville jag läsa ut den. Bloggade om några feelgood jag läst i sommar häromdagen.

    1. Profilbild för Cathinka

      Älskar feelgood och har plöjt en och annan sådan också senaste tiden, bl.a Andra kvinnors liv och Bokträdgården i Primerose Hill från din lista. Bästa avkopplingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?