Jay Fai, Bangkok – hur länge är det rimligt att vänta på en krabbomelett?

Måndag och vi är tillbakakomna till Bangkok en sista gång på denna rundresa i Asien. Vi ligger i hotellsängen och planerar våra sista resdagar. Vi hann mer än vi trott den första vändan för ett par veckor sedan men några saker har vi kvar på vår önskelista. Som en krabbomelett hos Jay Fai. Vi googlar och ser att hon har stängt söndag-tisdag vilket gör att vi faktiskt har möjlighet att poppa förbi vår sista kväll i Asien. En torsdag på Jay Fai – vilken strålande avslutning det kan bli på en fantastisk resa!

Det här inlägget innehåller några filmklipp varför det kan ta lite längre tid än normalt att ladda.

Jay Fai – Netflixikon och Guide Michelin innehavare

Har du hört talas om Jay Fai? Om du som vi ser i princip varenda matserie som Netflix släpper är hon nog ett bekant ansikte med sina karaktäristiska googles. Det är bara att konstatera att Netflix har en enorm genomslagskraft i hela världen. Precis som Guide Michelin såklart. 

Om inte så är hon en stjärnkock i Bangkok. Berömd för sin thailändska street food i allmänhet och sin krabbomelett i synnerhet.

2018 var ett stort år för Jay Fai, den populära TV-serien Somebody Feed Phil har premiär och det allra första avsnittet är från Bangkok. Vi får se Phil dregla över hennes krabbomelett. Senare samma år tar Jay Fai sin första lediga dag på 40 år för att bevista Guide Michelingalan och bli tilldelad sin stjärna. Efter det har hon nog inte haft en tomt bord (eller ja förutom under pandemin kanske, vad vet jag).

En tisdag i Bangkok

Det är tisdag eftermiddag och vi strosar Maha Chai Rd upp på jakt efter Jay Fai’s beryktade restaurang. Från Sam Yot tunnelbanestation är det bara en drygt 10 minuter lång promenad men värmen och fukten skojar man inte bort.

Tillslut hittar vi den, tom och övergiven. Först då kommer vi ihåg, tisdag=stängt. Vi får väl skylla vårt extremt korta minne på Bangkoks fuktiga värme. Eller att vi är upplevelsefulla efter över två veckor på resande fot. Eller helt enkelt bara kasst minne. Legenden själv, the one and only Jay Fai, får vi dock en skymt av när hon slinker in i en bil efter att ha sett till sin restaurang. 
Kanske det helt enkelt är ett tecken på att det här inte är resan när vi ska äta hos Jay Fai?

FLER TIPS HITTAR DU HÄR

En sista kväll i Bangkok

Tillslut bestämmer vi oss för att det trots allt är värt ett försök till. Trots att det är lite knixigt att ta sig dit. Trots att vi läst att köerna ofta är långa. Trots att en del inte tycker det är värt mödan. Så ett skytrain, en tunnelbana och en promenad senare är vi tillbaka. Nu är det inte tomt och övergivet längre…

Hur länge är det rimligt att vänta på en krabbomelett?

När vi kommer runt 6-tiden är vi bland de allra sista som får sätta upp sina namn på den beryktade väntelistan. Om väntetiden kan ingen sia. Men vi är en diger folkhop som vackert väntar och borden är få. Kanske 6-7st bord inne, kanske lika många ute. 
Stämningen i kön är förväntansfull. Ett holländskt par var här redan vid lunch för att sätta upp sig på listan. Tog en tur och när de kom tillbaka var det försent. Deras nummer var redan passé. Men skam den som ger sig, de har satt upp sig på listan igen och vakar nu som hökar över sitt nummer. En annan kille är tårögt överväldigad över att äntligen vara här. Någon lyckas överförfriska sig så mycket under väntan att han får ta sig hem och vila istället.
Så plötsligt händer det, det är vår tur!

3 timmar och en krabbomelett senare

Är 3 timmar en rimlig tid att vänta på en krabbomelett eller någon att äta överhuvudtaget? Kanske inte om du bara ser det som en middag. Men om du tar kvällen som en happening, så definitiv. Maten är himmelskt god. Omeletten fluffig med rejäla chunks av krabbkött och jag lovar dig, det är inte bara en krabba i den omeletten. Den andra rätten vi tar är nästan ännu godare, Sen-yal-krob raad-nar Goong. De sitter perfekt, smakerna.

Jay Fai är annars nästa lika berömd för sin Tom Yum men vis av tidigare försök vet jag att Tom Yum i Thailand nästan alltid är för hett för mig.

Det må vara thailändsk streetfood men den är förstklassig vad gäller råvaror och populär som få ,så det är inget billigt äventyr, bara omeletten går lös på USD30.
Men visst är det fullt rimligt, både sett till tid och pris, att ta en kväll hos Jay Fai. För det är en upplevelse!

Må gott och lev väl! Tinka

Bra att veta vid ett restaurangbesök hos Jay Fai:

Hitta hit: 327 Maha Chai Rd, Samran Rat, Phra Nakhon, Bangkok
Boka bord: Går inte.
Öppettider: (juni 2023): onsdag-lördag, 9 am-7,30 pm
Kom: inte vrålhungrig men med en god portion tålamod och gott humör

Du får information om nya inlägg genom att följa på FB eller prenumerera via mail genom att lämna din mailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobilen). På Instagram hittar du mig här.

Länkar till Netflixserierna:
Somebody Feed Phil, Bangkok, säsong 1, avsnitt 1
Street Food Asia, avsnitt Bangkok, Thailand

Etiketter:


Kommentarer

8 svar till ”Jay Fai, Bangkok – hur länge är det rimligt att vänta på en krabbomelett?”

 1. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Har inte hört talas om detta ställe, men kul att läsa om.
  Glad midsommar!

  1. Profilbild för Cathinka

   Detsamma till dig!

 2. Profilbild för Anna i Portugal

  Har sett alla Feed Phil avsnitt, men minns inte denna restaurang.. det blir ju en del när en plöjer matserier 🙂 Men härligt att ni var så nöjda!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det varvet allra första avsnittet så inte jättekonstigt om ni inte minns, det är ju några säsonger nu:)
   Brukar inte gilla att köa men det blev en trevlig kväll.

 3. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Men åh, vilken upplevelse ändå! Har helt missat denna man och restaurang, låter som att jag får kika lite på Netflix ikväll 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   En kul upplevelse var det allt!

 4. Profilbild för Ann

  Haha vilket spännande ställe!
  Det känns lite svårt att avgöra om det skulle vara värt det eller inte, men om man istället ser det som en upplevelse och inte en resturang, så kanske 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Definitivt värt! Bara man inte är allt för hungrig när man kommer dit:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?