Sakta glider vi in på parkeringen utanför Eco-Fábrica de Cortiça. Allt är väldigt stilla och öde. Även om vi är här en bra stund innan bokad visning så gör ordet fabrik att man, eller åtminstone jag, förväntar mig lite stök ock bök. Men här är alldeles tyst. Vi dubbelkollar men allt stämmer och dörren in till den stora byggnaden bakom gallret ser iallafall ut att stå på glänt. Så en minut efter överenskommen tid kommer en bil fräsandes längs den smala vägen och med den guiden som ska visa oss runt.
Idag ska vi alltså besöka en korkfabrik i centrala Algarve. Om du någongång har besökt Portugal kan du knappast ha missat alla de souvenirbutiker som säljer korkprodukter av allehanda slag. För Portugal är kork & kork är Portugal. Över 60% av världens all kork produceras här varav det allra mesta blir till korkar.
Kork – en av Portugals viktigaste exportvaror
Korken är viktig för Portugal och du ser de otroligt vackra träden överallt. Om du kör runt här under sommarmånaderna kan du se de nyskördade stammarna lysa röda. För att skörda korkeken måste nämligen luftfuktigheten vara den rätta annars kan du skada trädet. Och det är den under månaderna maj-augusti.
Att odla kork är verkligen inga snabba cash. Det tar 25 år innan du kan skörda barken första gången och sedan skördar du bara vart 9:e år. Lägg därtill att de två första skördarna som ger sk. virgin kork, inte är tillräckligt bra för att tillverka korkar. Den här korken mals ner och blir till tex isolering. Det är tur att en korkek blir mellan 270-300 år gammal. Korkeken är dessutom fridlyst i Portugal och du får därför inte ta ner en korkek om du inte har specialtillstånd.
Kork inte bara korkar
Men av kork gör man inte bara korkar till olika typer av flaskor. Det är ett utmärkt material med en mängd bra egenskaper som dessutom är miljömässigt hållbart. Så förutom ovannämnda isolering kan man tillverka golv, tapeter, väskor, kläder, möbler, ljudisolering och en mängd andra produkter. I fabriken får vi se var korken först kokas i 100 gradigt vatten för att ta död på eventuella bakterier & insekter. Vid en station kontrollerar personalen kvalitet och tjocklek av korken innan de sorterar korken i olika högar. I den här fabriken tillverkar de inga produkter utan all kork skickar de vidare för slutproduktion på andra ställen i Portugal.
Vi avslutar vårt besök i den lilla fabriksbutiken som är fylld av olika korkprodukter. Det har varit en rolig och intressant förmiddag och jag kan varmt rekommendera ett besök här om du är i Algarve. Nu kurrar det i våra magar så vi rullar sakta vidare ner mot havet för en härlig lunch på stranden.
Du hittar Eco-Fábrica de Cortiças kontaktuppgifter här.
Må gott och lev väl//Cathinka
Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB för löpande uppdateringar! Du kan också prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobil). Gillar du bilder kan du följa mig på Instagram för resebilder..
Lämna ett svar