Random Post
Sök
Sök
Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Resebiblioteket – Portugal

När i veckan biblioteket besöktes för att lämna tillbaka Tur och retur Shanghai ur mitt toscanska resebibliotek passade jag på att förse mig med en del av sommarens läsning. I år går sommarresan till Portugal så vad passar bättre än att iordningställa ett resebibliotek med Portugal i fokus. Så håll till godo här kommer Resebiblioteket – Portugal:

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Alla namnen av José Saramago

Vem kan väl motstå en nobelpristagare? Saramago fick nobelpriset 1998 med motiveringen ”med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar”. Att det blev just Alla namnen berodde mer på formatet (liten och inte så många sidor) men vem kan motstå en så här vacker beskrivning: “Det är en vacker mångbottnad allegori som lyser av det vindlande, sparsmakade och ytterst tonsäkra språk som blivit José Saramagos signum”. Om den lille mannen och hans monotona vardag.

Beneficatriologin av António Lobo Antunes

Det verkar vara flera som tycker att om nu nobelpriset gick till en portugis så borde det varit till Antunes. Vi får väl se vad jag tycker. Alla tre böckerna har anknytning till Benfica som är en stadsdel i Lissabon. Här ser jag fram emot starka personskildringar.

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Tårkommissionen av António Lobo Antunes

Tårkommissionen var öknamnet på en tortyrkammare i Angola och boken handlar om Cristina, inspärrad på ett mentalsjukhus i Lissabon fången av sina minnen från uppväxten i krigets Angola.

Nattåg till Lissabon av Pascal Mercer

Jag har sett filmen som jag tyckte mycket om och jag tycker nästan alltid bättre om boken än filmen så den här boken ser jag verkligen framemot. Att den dessutom är i pocketformat uppskattar jag för det blev ingen lätt påse från biblioteket. Det kommer bli omöjligt att ta med sig allt på semestern. Boken handlar om Gregorios som hittar en bok på ett antikvariat i Bern. Boken ger honom ingen ro utan tar honom till Lissabon i jakten på författaren.

Walters dotter av Lídia Jorge

De kvinnliga författarna lyser med sin frånvaro i jakten på böcker med anknytning till Portugal. När Lídia Jorges namn dök upp så blev det såklart ett givet val. Som så många av Portugals författare är hon starkt påverkad av tid i Angola & Mozambique. I Walters dotter står en gård i Algarve i centrum och en fars kärlek till sin dotter.

A small death in Lisbon av Robert Wilson

Ingen semester är komplett utan minst en deckare. Det utlovas historia, mord, äventyr och intriger, kan väl knappast bli bättre. Återstår bara att få tag på boken.

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Det kommer bli en härlig lässemester! Ett besök på lokal bokhandel är också planerat för att kanske få tag på lite lättläst feelgood.

Vill du ha mer lästips så kan du hitta det i kategorin resebiblioteket.

Må gott och lev väl, Tinka

guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik Sandberg
Fredrik Sandberg
juni 15, 2018 16:12

Vill gärna rekommendera några böcker i genren packpackning: Trots människors stora intresse av att resa så är det ett udda tema. The Beach av Alex Garland, Backpacker av Emily Barr, Kallare än Kargil av Carina Rydberg och hysteriskt roliga En tripp till Indien av William Sutcliffe. Numera finns även den svenska backpacker-romanen Hippiespåret på listan. Svart humor om resa, bananpannkakor och paradisstränder…

FREEDOMtravel
juni 10, 2018 00:34

Jag gillar också att läsa böcker relaterade till destinationen. Kan inte minnas att jag läst något relaterat till Portugal dock …

Johnny Friskilä
juni 9, 2018 09:29

En imponerande mängd böcker. Jag brukar också förse mig med böcker innan resor men hinner sällan läsa allt. Gör du?

4000mil
juni 8, 2018 22:42

Åh vad spännande att du hittade så många böcker om Portugal. Kan faktiskt inte minnas att lag läst en enda som utspelat sig där. Dock är jag lite Portugal-frälst nu efter min resa. Så jag kanske måste prova någon av dina ovan.

G-EMDVDK369J