Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Resebiblioteket – Portugal

När i veckan biblioteket besöktes för att lämna tillbaka Tur och retur Shanghai ur mitt toscanska resebibliotek passade jag på att förse mig med en del av sommarens läsning. I år går sommarresan till Portugal så vad passar bättre än att iordningställa ett resebibliotek med Portugal i fokus. Så håll till godo här kommer Resebiblioteket – Portugal:

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Alla namnen av José Saramago

Vem kan väl motstå en nobelpristagare? Saramago fick nobelpriset 1998 med motiveringen ”med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar”. Att det blev just Alla namnen berodde mer på formatet (liten och inte så många sidor) men vem kan motstå en så här vacker beskrivning: “Det är en vacker mångbottnad allegori som lyser av det vindlande, sparsmakade och ytterst tonsäkra språk som blivit José Saramagos signum”. Om den lille mannen och hans monotona vardag.

Beneficatriologin av António Lobo Antunes

Det verkar vara flera som tycker att om nu nobelpriset gick till en portugis så borde det varit till Antunes. Vi får väl se vad jag tycker. Alla tre böckerna har anknytning till Benfica som är en stadsdel i Lissabon. Här ser jag fram emot starka personskildringar.

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Tårkommissionen av António Lobo Antunes

Tårkommissionen var öknamnet på en tortyrkammare i Angola och boken handlar om Cristina, inspärrad på ett mentalsjukhus i Lissabon fången av sina minnen från uppväxten i krigets Angola.

Nattåg till Lissabon av Pascal Mercer

Jag har sett filmen som jag tyckte mycket om och jag tycker nästan alltid bättre om boken än filmen så den här boken ser jag verkligen framemot. Att den dessutom är i pocketformat uppskattar jag för det blev ingen lätt påse från biblioteket. Det kommer bli omöjligt att ta med sig allt på semestern. Boken handlar om Gregorios som hittar en bok på ett antikvariat i Bern. Boken ger honom ingen ro utan tar honom till Lissabon i jakten på författaren.

Walters dotter av Lídia Jorge

De kvinnliga författarna lyser med sin frånvaro i jakten på böcker med anknytning till Portugal. När Lídia Jorges namn dök upp så blev det såklart ett givet val. Som så många av Portugals författare är hon starkt påverkad av tid i Angola & Mozambique. I Walters dotter står en gård i Algarve i centrum och en fars kärlek till sin dotter.

A small death in Lisbon av Robert Wilson

Ingen semester är komplett utan minst en deckare. Det utlovas historia, mord, äventyr och intriger, kan väl knappast bli bättre. Återstår bara att få tag på boken.

Resebiblioteket Portugal, böcker som utspelar sig i Portugal

Det kommer bli en härlig lässemester! Ett besök på lokal bokhandel är också planerat för att kanske få tag på lite lättläst feelgood.

Vill du ha mer lästips så kan du hitta det i kategorin resebiblioteket.

Må gott och lev väl, Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Åh vad spännande att du hittade så många böcker om Portugal. Kan faktiskt inte minnas att lag läst en enda som utspelat sig där. Dock är jag lite Portugal-frälst nu efter min resa. Så jag kanske måste prova någon av dina ovan.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det tycker jag att du ska:). Man blir lätt Portugalfrälst. Älskar landskapen.

 2. Profilbild för Johnny Friskilä

  En imponerande mängd böcker. Jag brukar också förse mig med böcker innan resor men hinner sällan läsa allt. Gör du?

  1. Profilbild för Cathinka

   Inte alltid såklart, allt faller en ju inte på läppen och jag tillhör inte dem som måste avsluta alla böcker jag påbörjar. Sedan börjar jag alltid läsa innan avresa och fortsätter när jag är hemma igen. Annars hade jag ju aldrig hunnit en så här diger hög:)

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jag gillar också att läsa böcker relaterade till destinationen. Kan inte minnas att jag läst något relaterat till Portugal dock …

  1. Profilbild för Cathinka

   Nä jag har nog inte heller läst något relaterat till Portugal tidigare vilket känns extra lockande nu.

 4. Profilbild för Fredrik Sandberg
  Fredrik Sandberg

  Vill gärna rekommendera några böcker i genren packpackning: Trots människors stora intresse av att resa så är det ett udda tema. The Beach av Alex Garland, Backpacker av Emily Barr, Kallare än Kargil av Carina Rydberg och hysteriskt roliga En tripp till Indien av William Sutcliffe. Numera finns även den svenska backpacker-romanen Hippiespåret på listan. Svart humor om resa, bananpannkakor och paradisstränder…

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack så roligt! Här ör ett par titlar som definitivt åker med redan på årets Portugal semester. En tripp till Indien och Hippiespåret kan jag helt enkelt inte motstå:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?