Nästa stopp Idanha a Velha

Den kalla vinden som svepte längs husknutarna i Monsanto är bortblåsta när vi når Idanha a Velha. Så typiskt för den portugisiska vintern, kyliga morgnar och kvällar men när solen skiner som bäst så värmer solens strålar ända in i själen. Efter kanske en mil på snirklig, smal, liten väg genom vackra landskap når vi dagens nästa mål – Idanha a Velha. Fast när vi vaknade i morse hade vi ingen aning om att denna lilla by var ett av dagens mål.

För vi lärde oss något nytt när vi knatade runt i Monsanto och det är att här i centrala Portugal finns det något som de kallar Aldeias Historicas de Portugal. En samling byar som alla har något litet extra. Och när vi så ser på kartan att en av Monsantos grannbyar Idanha a Velha också är en aldeia historia så styr vi självklart dit.

Idanha a Velha är en av Portugals äldsta byar.

Idanha a Velha – en av Portugals äldsta byar

Vi svänger in bilen på en alldeles tom parkering där tystnaden ligger som ett bomullstäcke. Ett litet hundskall i fjärran som alltid här i Portugal och vinden som stilla susar i träden är det vi hör. Kanske inte så konstigt. Det är siestatid och den här lilla byn bor endast 100 invånare. Att den har fått äran att bli en aldeia historica beror på att det är en av Portugals äldsta byar. Idanha grundades redan av Kejsar Augustus under romartiden fast då hette Idanha a Velha istället Civitas Igaedinorum. Sedan dess har både goterna, muslimerna & tempelriddarna härskat över byn.

Med sömnig charm

Monsanto, Marvão & Monsaraz är byar som ständigt dyker upp som Portugals vackraste eller mest sevärda byar. Och visst är de absolut vackrare än denna lilla by. Men de är också numer mer som museum över en svunnen tid än byar där faktiskt folk bor och lever. Här bor folk. Vi möts av en tant sittandes på en plaststol, en man som spolar av bilen, en annan som slumrat in på trappan på byns lilla torg. Ytterligare en kommer utrusande från ett snett hus med röd dörr och ropar på mig. Det visar sig att han är innehavare till byns lilla souvenirbutik och han vill minsann inte missa en presumtiv kund.

Vi strosar sakta förbi lämningar från svunnen tid. Kyrkan, bron, stenlämningar. Njuter av lugn och fridfulla vyer. Och så pratar vi förstås med alla katter:)

Så närmar sig dagen sitt slut och det är dags att åter styra kosan mot vårt boende. Det har helt enkelt varit en bra dag.

Må gott & lev väl! // Tinka

Jag fortsätter att tjata på er om att följa På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ på Instagram för resebilder.

Här hittar du andra inlägg från de mer centrala delarna av Portugal:

[show-map id=’16’ overlay=’15’]

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?