Fem boktips för en lugn jul

5 boktips för sköna lata dagar

Om en nu ändå ska försöka hitta något positivt med #skitviruset så måste det vara att jag har hittat tillbaka till läsningen. Det var länge sedan, om ens någonsin, jag har läst så mycket böcker. Det är kanske inte enbart coronas förtjänst utan äntligen är jag med i en bokklubb vilket förstås har utökad läsningen än mer. Det är verkligen riktigt roligt att dela sin läsupplevelse med andra. Att diskutera hur andra tolkat, upplevt, känt boken. Så varsågoda, här kommer nästan 2 000 sidor ren och skär läsglädje. Fördelat på mina fem absoluta favoritböcker av böcker lästa det senaste halvåret.

Fem boktips för en lugn jul

Kärlek och främlingsskap av Theodor Kallifatides

Alltså den här mannen och hans otroliga känsla för språket! Vi får följa Christo under hans första år i 60-talets Sverige efter att han har lämnat sitt hemland Grekland. Det är en kärlekshistoria men kanske än mer en historia om att försöka integreras i ett nytt land. Genom möten och språket får vi följa hans kamp i att bli en del av Sverige. Kallifatides otroliga känsla för de små nyanserna i språket är verkligen en fröjd för ögat. 

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Nu får det vara nog av elände, utbrast jag efter att den ena boken efter den andra avverkats med missbruk, misär och all världens elände. Så öppnade jag Kärlekens Antarktis. Och fascineras av hur elände kan vara så vackert. För prosan i den här boken är i en klass för sig. Ett styckmord. Trasiga liv. Hemsk och vackert. Och kanske är det just kontrasten, när den mörkaste mörka beskrivs med ord vackra som pärlor, som gör den här boken.

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne

595 sidor livsöde. Vi följer Cyril född 1945 av en utkastad tonårsmamma på ett katolskt Irland. Utanförskap, fattigdom, glädje, sorg, homosexuellas rättigheter, berörande, kärlek & värme. En bok du lyfter och inte lägger ifrån dig förrän sista sidan är nådd. Den har allt och lite till.

Fem boktips för en lugn jul

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Kanske årets mest hypade bok? Etta på listor världen över. Och visst är det en bladvändare av rang. Vem kunde ana att Floridas våtmarker kunde fascinera så mycket? Utanförskap är dock bokens huvudtema och det är svårt att inte fängslas av Kyas historia.  En bok som gjord för sköna stunder i hängmattan eller framför brasan.

Normala människor av Sally Rooney

Vad är det här tänker jag när jag läser de första sidorna. Hur kan detta vara så omskrivet? Det känns nästan som om texten är skriven i bullet-form. Men så kommer jag in i det och älskar sättet den är skriven på. Två unga människors relation som trots, eller kanske tack vare, det karga korthuggna språket berör långt under skinnet. 

Så, där har du en himla massa läsglädje. Har du boktips? Fyll gärna på med tips i kommentarsfältet! Fler lästips från mig hittar du i kategorin Resebibliotekt.

Och som vanligt, du vet vad som gäller, in och gilla På Vift på FB, Instagram eller Bloglovin

Må gott och lev väl // Tinka

PS. Använder du Goodreads? Skicka gärna en vänförfrågan. Älskar att ständigt få nya lästips.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Kärlekens Antarktis är lika vacker som otroligt hemsk. En ovanlig bok, i all fall för mig, för jag klarade bara att läsa några sidor i taget.
  Normala människor har jag i bokhyllan, men nu blev det så att jag såg serien i ställt för att läsa boken. Mycket berörande.
  Trodde du skulle tips om Ett jävla solsken också. Pga frontbilden. 🙂 Det är ju väldigt läsvärd också.

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är den hemsk och vacker på samma gång, Kärlekens Antarktis. En jävla solsken har jag ännu ej läst men ser fram emot den:)

 2. Profilbild för Sofia / Fantasiresor

  Älskar allt av Sara Stridsberg av samma anledning som du skriver! Läste också just den i år. Kul med de andra tipsen, hade några på min lista men några var nya. Ska försöka lägga till dig på Goodreads🤩🙌🏻

  Edit: Såg att vi ju redan var vänner där😁👍🏻

  1. Profilbild för Cathinka

   Det här var den första boken av Sara jag läste men absolut inte den sista.:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?