Boktips Kuba

Resebiblioteket – Kuba

,

Nästa långresa börjar närma sig. En ny bokhög ligger på nattduksbordet. En hel hög av ännu olästa sidor av myllrande bokstäver. Bokstäver som vävs samman till berättelser. Berättelser som förhoppningsvis kan ge mig en inblick till livet på vårt nästa resmål, både förr och nu och däremellan. I början av nästa år styr vi kosan mot Kuba. Äntligen!

Men vad ska jag egentligen förvänta mig av Kuba? Av det Kuba som måste finnas bortanför de färglada men slitna fasaderna i gamla Havanna, de stiliga gamla amerikanska vrålåken och cigarrökande tanterna. Att varken mat eller boenden är något att hänga i julgrannen framgår med glasklar tydlighet. Men mer då? Hur är det att leva där?

Boktips Kuba

Foto: Daniela, Discovering the Planet

Det hoppas jag min hög med böcker om Kuba ska hjälpa mig förstå, mitt kubanska resebibliotek. Liksom sommarens grekiska resebibliotek är jag väldigt nöjd över bredden men ett par böcker saknas. En bok där  handlingen utspelar sig under 70-80 talets Kuba, när det fortfarande kom in pengar från Sovjet som smörjde det kommunistiska kubanska maskineriet.  Och något från nu nu. Är det någon av er som har några bra tips?

Boktips Kuba

Så om du som jag gillar att läsa om ditt resmål och liksom jag är på väg till Kuba (eller bara vill reseinspireras) kommer här en hel hög boktips med böcker som utspelar sig på Kuba.

Jan Mårtenssons, Mord i Havanna. Den här har jag redan hunnit lyssna på fram och tillbaka till jobbet. Lättsam deckare där jag kanske hade önskat att ännu mer av handlingen utspelat sig i Havanna. Men det var den här boken som fick mig att hitta nästa bok…

Margarita Engle, The Firefly Letters. Vår alldeles egna sufragetthjälte Fredrika Bremer besökte Kuba påBoktips Kuba 1850-talet. Utifrån Fredrikas brev och dagböcker har Engle skrivit denna lilla roman.

Ernest Hemingway, Att ha och inte ha. I 20 år bodde Hemingway på Kuba och den här romanen inleds med en brutal scen från ett av Havannas torg. Vi får följa Harrys väg från fiskeguide till människosmugglare.

Pedro Juan Gutiérrez, Dirty Havana Triology. Enligt Gutiérrez själv en alltför självbiografisk bok. “Jag skrev den under en dålig period i mitt liv. Mitt land var i kris, jag var i personlig kris. Jag var ständigt berusad, förbannad och aggressiv – den tiden var en katastrof!!” Med en sådan beskrivning går den ju inte att motstå. Boken är förbjuden på Kuba.

Graham Greene, Vår man i Havanna. En riktig klassiker. En humoristisk berättelse där Greene gör narr av det brittiska M16. Den före detta dammsugarförsäljaren blir agent och förser sin uppdragsgivare med utförliga ritningar på sina dammsugare. Ritningar som han påstår är av massförstörelsevapen.

Cecilia Samartin, Drömhjärta. Samartin som själv är född på Kuba men lever i USA berättar historien om de två kusinerna som i Castros Kuba skiljs åt. Den ena flyr till USA med sin familj och den andra växer upp på Kuba.

Boktips Kuba

Jag råkade idag även beställa Ana Menendez Loving Che och Daina Chavianos The Island of Eternal Love som om jag inte trodde att ovan böcker skulle räcka. Men tror att dessa båda böcker är perfekta för våra lata dagar på stranden i slutet av resan..

Som sagt, en härlig bredd bland både författare, berättartekniker, innehåll och tidsepoker. Kanske finns där några svar på vad jag kan förvänta mig av Kuba?

Om du inte är en bokmal

Det är roligt med Kuba för det går att hitta så mycket att både läsa och se om man är nyfiken. På Netflix finns den lärorika serien om Kubas historia; Cuba Libre, som sträcker sig från conquistadorerna & slavhandel via maffia & korruption till Che & Castro. Själv är jag mitt uppe i denna serie. Otroligt spännande!

Av en slump ramlade jag även över dokumentären Kuba genom kameran. I 40 år har filmskaparen Jon Alpert följt tre familjer på Kuba, ett fantastiskt tidsdokument. Se den även om du inte är på väg till Kuba. (Netflix)

Något av det mest annorlunda jag sett är filmen om Mateo. Även det en dokumentär om Matthew, som blev Mateo och hans resa som bolero sångare. Vi får följa hans hans resor till Havanna där han spelar in sin skiva. (Netflix)

Kuba i resebloggarnas värld

Jag måste även slå ett slag för mina eminenta resebloggarkollegor. Daniela, Linda, Johnny och Sanna. Alla har de på sitt personliga sätt beskrivit sina upplevelser av Kuba.

Boktips Kuba

Foto: Sanna Rosell

Nu ser jag fram mot en lugn julhelg med många sköna lässtunder i favoritsoffan!

Må gott och lev väl. // Tinka

SparaSpara

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för 4000mil

  Åh ska ni också till Kuba? Kul! Själva åker vi på nyårsafton. Fast det blir en kombo med Mexiko så det blir inte så många dagar i Kuba.

  1. Profilbild för Cathinka

   Yes, 2 veckor klassisk tur med Havanna, Santa Clara, Trinidad och Varadero. Ska bli härligt!

 2. Profilbild för Linda, resa medvetet

  Alltså ha det BÄÄÄST, Kuba är i en klass för sig och längtar så efter att jag får se dina skildring av detta.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det ska verkligen bli så spännande att äntligen komma dit!

 3. Profilbild för FREEDOMtravel

  Jag har läst Drömhjärta och den gillade jag verkligen!

  1. Profilbild för Cathinka

   Härligt! Den ser jag verkligen fram emot. Just nu håller jag på att ta mig i genom Hemingway… började bra men sen vet jag inte riktigt vad som hände … tur att den är kort?

 4. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Det høres ut som et flott reisebibliotek! Av disse har jeg bare lest Drømmehjerte, og den likte jeg veldig godt 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Jag har läst andra böcker av Samartin som jag tycker mycket om så jag har höga förväntningar här.

 5. Profilbild för Sanna Rosell

  Älskar att dyka djupt ner i böcker innan resor! Det är det bästa sättet att ”respreppa” på tycker jag. Läste såklart några verk om Kuba innan vi åkte dit, som Hemingway och Samartin. Efter den sistnämndas Kubabok blev jag fast och läste de andra i serien också, som handlar om El Salvador och Mexiko. Så nu är jag ressugen dit också! 😉

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det ett härligt sätt att få en försmak på ditt resmål! Och det är baksidan, denna bucketlist som växer och växer… 😉

 6. Profilbild för Marias Memoarer

  åh, tack för alla fina bok- och netflixtips!:)

  1. Profilbild för Cathinka

   Varsågod! Drömhjärta kan jag varmt rekommendera, ljuvlig bok.

 7. Profilbild för The Whole Map

  Kuba är fantastiskt häftigt att uppleva och se men betydligt mer turistigt än vi trodde. Läs gärna vår lilla Havanna (med omnejd) guide.

  1. Profilbild för Cathinka

   Det ska bli otroligt spännande att få åka dit och uppleva Kuba. Där måste jag kika in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?