På cykel i Lissabon

På cykel längs Tejo i charmiga Lissabon

,

Det är bara ett par veckor sedan jag satt på bussen mellan Lagos och Lissabon senast. Den gången med pappsen för att göra Lissabon på en dag. Nu är det dags igen men nu för att chilla och njuta av storstadsliv några dagar. För trots att jag älskar det lugna livet här vid Europas utpost så har jag bott hela mitt vuxna liv i storstan. Så ibland måste helt enkelt storstadskvoten fyllas på.

Vi hyr cykel i Lissabon

Det finns fortfarande en diger lista på saker jag vill göra i Lissabon. Min nya grej verkar vara att cykla när vi besöker städer. Det började för några år sedan när jag var på en jobbresa på Borneo. En förmiddag behövdes fyllas innan planet skulle gå hemåt och en cykeltur genom Kuching bokades. En tur som kom att bli en av den resans höjdpunkter.
Så nu är det Lissabon som ska upptäckas från cykelsadeln. Vi söker helt enkelt upp en cykeluthyrare på google och strosar dit. Så här i lågsäsong är det inga problem att få tag på cykel.

HÄR HITTAR DU FLER

Street art bakom Cais do Sodré

En stor anledning till att vi cyklar idag är för att jag såg en del cool street art genom taxifönstret vid senaste Lissabonbesöket. Jag hade inte riktigt koll på var mer än att det var längs Tejo.
Nu visade det sig att området med streetarten låg precis bakom Cais do Sodré, en av Lissabons tågstationer och ganska centralt dvs någon cykel hade inte behövts just för street artens skull.
I gamla lagerlokaler mellan floden och tågspåren på Rua da Cintura do Porto de Lisboa i Cais do Sodréhittar du flera gatumålningar gjorda av Bicicleta Sem Freio, en grupp brasilianska konstnärer. Väl värt ett besök om du gillar gatukonst!

Nyfiken på mer gatukonst? Då kan du läsa mer här:

Mot Belem vi cyklar

Förutom gatukonsten så finns det ytterligare en anledning till att vi cyklar just här längs Tejo – det är flackt, Lissabon är en synnerligen kuperad stad annars!

En gammal sägen säger att Lissabon byggdes på sju kullar: São Jorge, São Vicente, Sant’Ana, Santo André, Chagas, Santa Catarina och São Roque. Du kan se alla från floden Tejo. Men det finns faktiskt ytterligare en kulle Graça, som är den högsta.

Men längs floden är det helt plant med cykelvänliga bakgator/cykelbanor. Det är absolut inte vackert hela vägen med en del slitna hamnkvarter men när du väl når 25e Aprilbron väntar snygga MAAT, Padrão dos Descobrimentos & Torre de Belém.

Vi lämnar floden och tar oss mot LX Factory

Vägen längs floden är som sagt vald för att den är platt men när vi väl käkat lunch känner vi oss starka och bestämmer oss för att lämna floden och istället styra mot LX Factory. Det är lite spännande att cykla längs Lissabons gator bland bilar och spårvagnar men till LX kommer vi helskinnade.

En hel del har hänt sedan vi senast var här. Fler restauranger & caféer, färre butiker? Lite mer välordnat men kanske lite på bekostnad av känslan? Mysigt är det dock fortfarande.

Cykelfärden tillbaka till bikeiberia går över kuperade Lissabongator så vi får definitivt vår beskärda del av hjärtarbete denna dag. Men kul sätt att upptäcka Lissabon på.

HÄR HITTAR DU MER OM

Delen av Lissabon, som löper längs Tejos flodbank, är definitivt värd tid när du besöker den portugisiska huvudstaden och nu kan jag varmt rekommendera att du hyr en cykel i Lissabon och kastar dig iväg längs den glittrande vattenspegeln!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?