bokhandlar i lissabon, bokaffär

Lissabon för bokälskaren – minst, äldst & knäppast

,

I min värld är det bästa sättet att upptäcka & uppleva en stad att gå. Gå, för att kunna stanna till när din nyfikenhet upptäcker något. Gå, för att din näsa vill följa en doft eller dina öron hör toner som drar. Men även om planlöst och spontant är härligt har jag väldigt gärna ett mål med mitt flanerande. Ett tema. Som street art, kakel eller caféer. Under mitt senaste Lissabonbesök var det böcker. Vad kan egentligen vara bättre i en stad som har både den äldsta, minsta & knäppaste bokhandeln?!

För jag älskar böcker! Inte bara att läsa dem utan att omge mig av dem eller känna doften när du bryter en alldeles ny bok. I mitt barndomshem, 70tals villan som pappa byggt i metropolen Bankekind, hade vi ett bibliotek. Med tapeter mönstrade av engelska jaktmotiv med män på hästryggar i röda kavajer omgivna av skällande beaglar. Med en grön sammetssoffa med stora tassar till fötter och ett stort svängt skrivbord i något som kanske var mahogny. Bokhyllorna Billy dignade av böcker. Många var gamla skinnband som Tusen och en natt, Bibeln och Nordisk Familjebok men här hittade man även barnböcker, deckare och mer aktuell skönlitteratur. Sedan dess har jag aldrig bott i ett hem som inte innehållit en mängd böcker.

I metropolen Bankekind hade vi ett litet skolbibliotek. En kväll i veckan (tror jag att det var) öppnades det för oss som bodde i byn så vi kunde gå dit och låna böcker. Senare ersattes detta med bokbussen. Snacka om att den snabbt blev veckans höjdpunkt när den rullade in på gården framför lanthandeln. Jag kan fortfarande minnas ljudet där inne där alla skramliga ljud sögs upp av alla böcker, doften av trycksvärta och bibliotekariens outtröttliga hjälp.

När jag var yngre drömde jag om att ha en bokhandel. En sådan där som dignade av böcker och där det stod blommiga öronlappsfåtöljer med nötta armstöd runt små bord där man kunde sitta uppkrupen. Uppkrupen för läsa eller diskutera sin senast lästa bok med vänner. Där skulle finnas ett fik med te och kanelbullar och du skulle kunna köpa med dig snittblommor i vackra buketter hem. Hur den skulle kunna försörja mig vet jag inte riktigt men det är just det som är så härligt med drömmar, de behöver inte vara förankrade i verkligheten.

Men nu skulle inte det här bli väldens längsta inlägg om kär barndomsnostalgi utan handla om bokhandlar i Lissabon Så häng med bland Lissabons äldsta, minsta & knäppaste bokhandlar och en del annat bokrelaterat!

Världens äldsta – Livraria Bertrand

Redan 1732 slog denna bokhandel upp sina dörrar och det gör den till världens äldsta bokhandel som fortfarande är verksam. Tänk nästan 300 år! Med så många år på nacken har den såklart bytt både ägare och adress en mängd gånger genom åren. Mannen som startade den hette Peter Faure och idag ägs Livraria Bertrand av bokförlaget Porto Editora. Längst in i butiken hittar du ett litet mysigt bokcafé.

Hitta hit: 73 R. Garrett

Beltram världens äldsta bokhandel

Världens minsta – Livraria Simão

Uppkallad efter sin ägare Simão Carneiro slog Livraria Simão upp sina dörrar 2008 som en av världens absolut minsta bokhandlar. Men trots sin ringa yta om ca 4 m2 ryms här närmare 4000 titlar.

Hitta hit: Escadinhas de São Cristóvão 18

Knäppaste bokhandeln i Lissabon – Ler Devagar

Inte nog med att denna bokhandel ofta omnämns som en av världens vackraste så måste det även vara världens enda bokhandel med sin alldeles egna uppfinnarjocke, Pietro Proserpio. Pietro är konstnär & uppfinnare och du hittar många av hans verk en trappa upp. Jag gillar inte måsten men den här bokaffären är nästan ett måstestopp när du är i Lissabon. Åtminstone om du gillar bokhandlar. Eller uppfinningar.

Hitta hit: Rua Rodrigues de Faria 103 (LX-factory)Resor på längden och tvären – Palavra de Viajante

Som den restoka jag är kan såklart inte Lissabons bokhandel för reseböcker missas. Här hittar du allt reserelaterat, reseguider, reserelaterade faktaböcker, skönlitteratur med resetema och kartor. Det var kanske tur att det här var mitt första stop denna dag för här kliade det verkligen i fingrarna men gå runt och släpa på en massa böcker en hel dag, nä det lockade inte. Nästa gång jag är i Lissabon ska jag gå hit i slutet av dagen istället:)

Feira dos Alfarrabistas

Varje lördag dukas det upp bokbord längs Rua Anchieta mitt i Lissabonkvarteret Chiado. Här hittar du allsköns böcker, rariteter, serietidningar, tryck och vykort. Ett bättre sätt att tillbringa en stund en lördag helt enkelt.

Hitta hit: Rua Anchieta

Feira dos Alfarrabistas, bokmarknad lissabon

Bokbar – Livraria-Bar Menina e Moça

På en av Lissabons mesta partygator mer känd under namnet Pink Street hittar vi bokbaren Menina e Moça. Tänkt att vara en knutpunkt för författare, turister & lissabonbor i en härlig mix. Här ordnas författaraftnar och musikaftnar men du kan slinka in när du vill för en bok, en kopp kaffe eller ett glas vin. Synd bara att de har så attans osköna möbler.

Hitta hit: R. Nova do Carvalho 40-42

Men det finns hur många ställen som helst att njuta av böcker i Lissabon även om du nu inte som jag triggas av minst, äldst & knäppast. Det känns som om det finns bokhandlar var du än vänder blicken. Två av mina favoriter är dels bokaffären uppe vid Mercado de Santa Clara och dels Livraria Almedina. Har du några bokrelaterade favoriter i Lissabon? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Om Portugals antagligen mest kända bokhandel, Livraria Lello kan du läsa här.

Må gott och lev väl! // Tinka

Följ gärna På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Där fick jag ett boktips ju i en av bilderna! En Åsne Seierstad som jag inte läst! Här är fyra från mig!

  https://www.bortugal.se/katastroftillstand-och-boktips/

  1. Profilbild för Cathinka

   Vad bra! Det var en av de böcker jag stod och fingrade på.

 2. Profilbild för Anna Forsberg

  Många av de där bokhandlarna ligger i de områdena vi rörde oss under vårt besök. Men hade inte bokfokuset, fast dina bilder lockar mig till besök där framöver. Tack!

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag tycker att det är det som är så roligt med att flanera runt med ett tema, att jag ser saker jag inte sett annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?