Dagsutflykt till Lake Bled

Slovenien – En dagsutflykt till Lake Bled

Bil är hyrd och vi har haft storslagna planer för dagen, Lake Bled, Lake Bohinj, Vintgar Gorge och någon by i bergen. Kvällen innan har vi strögooglat lite för att försöka få till det. Vädret ser inte ut att bli strålande, regn utlovas hela dagen. Vägen till Vintgar Gorge är avstängd på grund av reparationer så någon typ av buss ersätter. Så när vi väl har plockat upp vår hyrbil har vi egentligen bara en plan – att ta oss till Lake Bled.

Hyra bil i Ljubljana

MER OM LJUBLJANA HITTAR DU HÄR

Men först fika i Radovljica

Ni måste stanna till i Radovljica för att få en känsla för det riktiga Slovenien. Bled är inte på riktigt, sa vår cykelguide igår när vi berättade att Lake Bled stod på schemat. Så det får bli dagens första stopp. Här välkomnas vi av regntunga skyar och ett ytterst sömnig torg. Men vi hittar ett öppet fik med delikata bakverk och gott kaffe och lugnet i byn får sätta hela dagens takt – stilla.

När man förväntar sig kaos – Lake Bled en turistfälla?

Det är måndagen den 2 maj, i Slovenien år 2022 är det en röd dag. Så även om turismen i Europa inte har kommit igång ordentligt efter pandemin förväntar vi oss ändå lite kaos vid Lake Bled. På många ställen när man läser om Lake Bled talas om turistfälla, köer och allmänt kaos. Själv har jag minnen av motsvarande helg i Lissabon i allmänhet & Sintra i synnerhet i åtanke när vi rattar in i Bled.
Men vi möts av tomma gator, inga bilar eller människor. Vi kör hela vägen ner till sjön och parkerar.

På vandring runt Lake Bled

Ett kompakt lugn råder runt sjön. Kanske är det utlovade regnvädret som gör frånvaron av andra besökare. Här finns inte tillstymmelse till kaos, köer & turistfälla. Eller ens andra människor för den delen. Lite änder som strosar i gräset, någon enstaka båt som är ute och fiskar, någon annan båt på väg ut till kyrkan. Utan plan börjar vi helt stilla gå längs strandkanten.
Runt sjön löper en trevlig promenad, hela tiden i strandkanten med fri sikt över sjön. Ca 6 km är slingan. Vid västra änden av sjön (motsatssidan från själva Bled) finns badplats och fik. En given plats för en stunds kontemplation.

Platsen för den episka Lake Bled bilden

Men även om du knallar runt hela sjön får du inte till den där episka bilden där ön med kyrkan ses frilagd i sjön du måste helt enkelt ta en liten omväg. Strax efter baden på sjöns västra strand (om du går motsols) hittar du en skylt där det står Mala Osojnica. Följ den stigen så bjuds du på ett par utsiktsplatser med hänförande utsikt över inte bara kyrkan och sjön utan även Bled Castle och de maffiga bergen. Definitivt dagens höjdpunkt!
Tillskillnad från den väldigt lättpromenerade vägen runt sjön är den här stigen rejält brant på sina ställen.

Vi avsluta med middag

När vi senare åter är tillbaka där vi startade kurrar det i våra magar. På Hotel Starkl’s uteservering avnjuter vi grillmiddag och inser att denna dag börjar lida mot sitt slut. Så det blir varken något Lake Bohinj, Vintgar Gorge eller random by i bergen denna dag. Men vi fick en fika i Radovljica och en vandring runt Lake Bled och är fullkomligt nöjda med det!

LÄS MER OM VÅRA MATUPPLEVELSER

När resebloggaren inte gör sitt jobb

Jag inser när jag ska skriva detta att jag inte gjort mitt resebloggarjobb:) Det finns inte en bild på annat än kyrkan (som det å andra sidan finns desto fler på…), vi tar inte ett steg i det samhället som är Bled, kollar inte in ett café eller restaurang. Då är man glad att det finns andra duktiga resebloggare att förlita sig på som Gunilla på 4000 mil som skrivit en ypperlig guide till Bled:

Må gott och lev väl! // Tinka

Glöm nu inta att följa På vift på FB  för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för anna i Portugal

    Väldigt fina bilder och Bled står sedan länge på önskelistan. Äsch inte har du väl några förpliktelser som bloggare, det blev ju väldigt bra det här tycker jag! kram

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack Anna och Bled var verkligen värt ett besök. Extra glad över att få besöka utan turisthorder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?