Lokalproducerad honung i Lagos, Portugal

Lokalproducerat: José – The Bee Man

Jag får en lapp i min hand. Eller om jag ska vara helt korrekt jag fotar av en lapp, det är ju ändå år 2020. Lappen innehåller kontaktuppgifterna till José. José som är biodlare och inte bor långt från mig och jag behöver honung.

Därför kommer det sig att jag sitter på cykeln på väg mot Burgau som är vår gulliga grannby. Och där fikonträden är många svänger jag höger precis som José sagt när jag ringer och frågar om jag får komma förbi. Ett äldre par pysslar bland de raka raderna av nyplanterade vinrankor. På Josés gård är det tomt. Men dörren öppnas snart och José välkomnar med ett – Hej och välkommen!

biodlare lagos algarve

José – biodlare

För José är svensk-portugis eller kanske säger man portugis-svensk? I början av 60-talet emigrerade han till Sverige eftersom han som många andra portugiser hade fått jobb i ett svenskt stenbrott. Med ett tvåårskontrakt i handen kom han i sällskap av 2 kamrater. Men de två åren blev närmare 40 år i Sverige. Och hans biodlarhobby blev till profession när han blev bi-tillsyningsman på kommunen.

Nu är han sedan många år tillbaka i Portugal igen och biodlingen är åter en hobby. På hans kontor finns flera, i mina ögon, konstiga manicker. De används för att föda upp bi-drottningar. Tänk, jag har aldrig ens tänkt tanken att det var något man gör än mindre att det skulle finnas speciella maskiner för ändamålet.

biodlare lagos algarve
biodlare lagos algarve

Honung med smak av himlen

I nästa rum framställs honung. Där finns en slunga. På ett annat ställe filtreras honungen. På ett tredje finns honung som ska röras. Det för att skapa en fastare variant till de som gärna vill ha honung i något fastare form. Jag får smaka. Himmelskt gott! Jag tar en burk av varje, en rinnande och en lite fastare. När jag cyklar därifrån kommer jag på att jag glömde fråga om José kände till om jag kan köpa ägg på någon gård i närheten men det kommer säkert bli fler besök här.

biodlare lagos algarve
biodlare lagos algarve
biodlare lagos algarve

Egen granola sötad med honung

Det finns en anledning till att jag ville ha honung just nu och det är att jag tänkt göra granola. För några veckor sedan fick vi hemgjort granola av några goda vänner och det var så vansinnigt gott så tänkte prova att göra själv. I receptet står honung av bra kvalitet och det har jag nu. Och granolan blir precis så god som jag hoppats.

biodlare lagos algarve
biodlare lagos algarve

Vill du också ha himmelskt god honung? Maila mig (tinka @ cathinkingman.se) så får du kontaktuppgifterna till José.

Må gott och lev väl! // Cathinka

Lokalproducerat är en ny kategori på bloggen. Här kommer jag samla tips om små lokala producenter. Det mesta kommer säkert vara mat- & dryckrelaterat men förhoppningsvis kommer ett och annat inlägg även om annat dyka upp. Mycket kommer såklart vara härifrån Algarve men det är absolut ingen krav. Mer mat hittar du här.

Glöm inte att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Fin biprodukt! 🙂

 2. Profilbild för Anna / tinyhouseportugal.se

  Åh underbart! Dit vill jag definitivt åka och köpa honung. Den kategorin tycker jag är toppen, älskar att handla närproducerat.

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det mysigt med gårdsförsäljning och närproducerat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?