Reseblogg Portugal, SUP Lagos, SUP på Algarve

SUP på Algarve – dags för SUPpremiär

,

Det kändes verkligen som om det var dags nu. Dags för mig att testa SUP på Algarve. Ja eller egentligen att testa SUP (Stand Up Paddle) överhuvudtaget. Jag har varit sugen att prova ett bra tag. Redan när vi gled runt med båten i Karlbergskanalen i Stockholm om somrarna och passerade SUPbrädorna var jag lite sugen. Men samtidigt, jag och vattenaktiviteter är inte den allra bästa kombon då jag är rätt rädd för öppna vatten. Och har extremt lätt för att bli sjösjuk. Men det är dags nu. Och varför hålla på att småmesa med små lugna vattendrag när en kan ge sig ut på ett guppigt, oändligt Atlanten:)

SUP på Algarve

Så dagen till ära har jag bokat en SUP-utflykt längs Algarvekusten där vi ska upptäcka grottorna längs kuststräckan. Vi samlas i Raspoeira för avbockning innan vi åker ner till stranden Ingrina. Var paddlingen sker beror lite på väder och vind. Vi blir försedda med våtdräkter och brädor som vi bär ner till strandkanten. Där får vi en teknik- och säkerhetsgenomgång av Nelson, som är vår guide, innan det bär av ut på öppet hav.

Men hur svårt är det med SUP?

Helt lätt är det inte. Åtminstone inte en dag som denna när havet inte ligger helt blankt utan är lite ( i min mening väldigt:)) gropigt. Vågorna bryter och slår över stenarna. Det tar inte lång tid innan jag ligger i vattnet och sprattlar. Men lite skönt är det för rädslan att falla i försvinner. Det är behagligt i vattnet och inte ett dugg svårt att ta sig upp på brädan igen.

Precis som Nelson sa till oss är det lite lättare när en paddlar mot vågorna som vi gjorde på tillbakavägen. Då har du en möjlighet att åtminstone försöka parera vågorna. Mycket knästående blir det ändå för min del. Men sen mot slutet så kändes det ändå som om jag hade börjat få lite kläm på det. Stod rätt stabilt där på brädan och gled fram över vågorna.

Så säker känner jag mig på brädan att när vi närmar oss slutet och vi ska angöra stranden planerar jag hur jag ska glida in stående och således göra en proffsig entré på stranden… vilket såklart inte hände. En liten våg gör att jag faller plums i vattnet sisådär tre meter från strandkanten…

SUP på Algarve

Grottorna är höjdpunkten

Höjdpunkten på turen är intet förvånande kanske när vi glider in i grottorna. De är inte jättedjupa eller superspektakulära på något sätt men det är en speciell känns med dessa håligheter. När de dessutom har hål i taket där ljuset strilar ner blir det allt lite hallelujamoment.

Så vad tycker jag om SUP på Algarve?

Som utflykt och ett sätt att se grottorna tycker jag det är toppen. Du kommer mycket närmare och känner dig mer delaktig och aktiv än om du tar en båttur. Vi har även gjort grotturer med kajak. SUPen har ytterligare ett spänningsmoment som tillför turen något. Men som transportmedel föredrar jag kajaken. Någon inbiten supare kommer jag nog aldrig bli.

Låt oss tala om sjösjuka

Nu säger förvisso Martin att jag blir sjösjuk bara jag går ut på en brygga så jag är nog inte rätt person att referera till. Men när vågorna mjukt rör brädan upp och ner så känns det i magen. Inte kanske så att sjösjukan sätter in på riktigt men ändå. Nästa gång tar jag ett åksjuketuggumi innan jag ställer mig på brädan. Åtminstone om det ska supas på havet.

Må gott och lev väl //Cathinka

Arrangör: Coastline Algarve  
Kostnad: €50 per pax (högsäsong)  
Plats: Samling i Raposeira
Tid: ca 3 tim

Även Daniel på Dryden har gjort SUP premiär i sommar.

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Åsa

    Vi har faktiskt skaffat SUP-brädor i sommar! Det är kul!

    1. Profilbild för Cathinka

      Kommer definitivt ställa mig upp och göra fler försök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?