Luzern sevärdheter

Luzern – en pärla längs strandkanten

,

Bland det bästa med att få möjligheten att åka på pressresor eller FAM-trips är att de ofta tar dig till platser som man kanske inte hade tänkt på själv. När programmet kom till pressresan i Schweiz i september var jag först lite skeptisk till punkten med Luzern. Jag hade ju sett framför mig hur jag skulle skutta fram som en yster ko på grönbete bland de högresta bergen. Men ju mer eftertanke jag gav det desto mer lockade det och det visade sig att Luzern skulle bli en riktigt trevlig bekantskap! För det är ändå så när jag är ute och reser att jag gillar att blanda. Blanda natur med stad och strand och aktivitet med sköna stunder på ett fik drickandes en god kopp kaffe eller några timmar med en fängslande bok under ett parasoll på stranden.

Luzern sevärdheter

Så följ med runt under en heldag i Luzern!

På guidad tur genom Luzerns charmiga gator

Det blir en ganska tidig start på dagen där vi möter upp vår guide på järnvägsstationen som i princip ligger tvärs över gatan från vårt hotell. Ett stilla duggregn skapar små små droppar i håret där vi börjar vid den stora bågen som en gång var järnvägsstation innan den brann ner.  Vi strosar längs kanalen där en marknad pågår och stannar till vid Kapellbrugge, stans mesta kännetecken. fortsätter till Jesuitekyrkan. En ljuvligt ljus vacker kyrka i luftiga pasteller dit vi har turen att komma mesans organisten över. Vi tar oss över floden via Spreuerbrucke och färden fortsätter i gamla staden medan vår guide bjuder på historia, anekdoter och lite insyn i Schweiz minst sagt annorlunda politiska system med sina självständiga kantoner.

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

På marknad med lokalproducerade produkter

Vi har tur. På tisdagar och lördagar har traktens jordbrukare marknadsdagar i Luzern där de säljer sina produkter och vår Luzerndag är just en tisdag. Här säljs frukt, grönsaker, korv, honung, blommor och mycket mer. Ett charmigt inslag i den pittoreska gatubilden.

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Kapellbrücke med anor från1300-talet

Bron förbinder den gamla och nya staden med sina 205 meter över floden Reuss. Här kan du kila torrskodd eftersom hela gångbron har tak och i taket finns sedelärande målningar med mer eller mindre skrämmande katolska budskap. En stor del av både bro och målningar förstördes i en brand 1993 men den byggdes snabbt upp igen som en replika av sitt forna jag. Vattentornet som tornar i mitten har inrymt både fängelse  och tortyrkammare men idag hittar du en souvenirshop där istället.

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

3-rätters lunch på stilla sjön Vierwaldstättersee

Vid lunch vinkar vi hej då till vår guide och kliver på båten för en lunchkryssning på sjön Vierwaldstättersee. Det är lika mycket en turistgrej som det faktiskt är ett transportmedel om man vill till andra byar runt sjön. Sakta glider vi över sjön till sjukt pittoreska vyer medan vi serveras lunch. Efter ett par timmar anlägger vi åter kajen nedanför det nya tjusiga kongresscentret.

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Upp och ned i tornen på jakt efter bästa vyn över Luzern

9 av de ursprungliga 30 tornen finns kvar på Luzerns gamla ringmur och i dessa torn hade jag läst att man skulle få bästa vyn över staden och det är något som inte kan motstås. Jag lyckades hitta 3 torn att klättra upp i (ska finnas fyra som är öppna för offentligheten). Jag tyckte utsikten var bäst i det första närmast floden. I nr 3, Zyt, hittar du stans äldsta klocka som fortfarande ringer 1 minute före alla andra klockor i staden.

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Luzern sevärdheter

Bland 175 verk av Paul Klee – Rosengart-samlingen

I den forna Bank of Swiss lokalen återfinner du idag en stor del av Angela Rosengarts konstsamling (10 Pilatusstrasse). Bland annat hittar du här en mängd verk av Picasso och Paul Klee. Angela var en personlig vän till Picasso som målade hennes porträtt inte mindre än 5 gånger. En av höjdpunkterna tycker emellertid jag fotojournalisten David Douglas Duncan serie med foton från Picassos liv är.

Luzern sevärdheter

Med trötta ben

Egentligen ville jag avsluta dagen på konstmuseet på KKL (kongresshuset) men orken räckte helt enkelt till. Istället blev det tapas och bubbel på Bolero (Bundespl. 18). God mat, trevlig miljö och suverän personal gör att jag varmt kan rekommendera en måltid här om du är i Luzern.

Så var dagen i staden slut och jag är riktigt nöjd. Luzern är en riktigt charmig liten stad helt enkelt en liten pärla på Vierwaldstättersee’s strand.

Må gott och lev väl!// Cathinka


Resan var en pressresa i regi av Switzerland Tourism. Text, bild, tankar & åsikter är självklart mina egna.

Fler inlägg från resan:  Vandringen i Engelberg eller Ovan molnen på Titlis. Sanna Rosell har också varit i Schweiz nyligen. Läs mer om hennes äventyr.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Helena - Oh darling, let\'s be adventurers

  Det ser ju väldigt fint och mysigt ut där. Och så fina bilder du har tagit!

  1. Profilbild för Cathinka

   Riktigt mysig stad! Tusen tack Helena.

 2. Profilbild för Fantasy Dining

  Så fint, dit skulle jag vilja åka. Du fångar allt så vacker på bild.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Maria! Luzern överraskade verkligen med sin charm och utbud av aktiviteter.

 3. Profilbild för Jonas
  Jonas

  Tack för tips! Åker dit i sommar.

  1. Profilbild för Cathinka

   Varsågod och trevlig resa! Missa inte en tur upp på Pilatus om du ar tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?