LX Factory

LX Factory – en kreativ samlingsplats i ruff industrimiljö

,

Återbruk är något jag verkligen gillar och att förvandla ett gammalt övergivet industriområde till en hipp mötesplats för kultur & design är ett i mina ögon verkligen vinnande koncept. LX Factory i Lissabon är precis det. I mitten av 1800-talet flyttade textilfabriken Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense, en av Lissabons största fabriker till området Alcântara och fler följde efter. Under Industrialismens tidsålder rådde en febril aktivitet i området men vart efter tiderna förändrades las fabrikerna ner och området tömdes.

Men så 2008 blåstes nytt liv i det gamla industriområde vid brofästet till 25 aprilbron och LX Factory skapades. Som en liten kreativ ö i ett övergivet, rått industrilandskap hittar du små designaffärer, ateljéer, fik & restauranger. Mycket fin gatukonst. På söndagarna flyttar affärerna ut på gatan och en härlig marknadskänsla skapas. Bara bokaffären Ler Devagar gör LX Factory värt ett besök!

LX Factory

Ler Devagar – Läs sakta!

Läs sakta är precis vad Ler Devagar betyder på portugisiska. Ett så underbart namn på en skön plats. Och kan man egentligen tänka sig en bättre plats för en bokhandel en ett gammalt tryckeri?! Inte konstigt att den återfinns på listor över världens vackraste bokhandlare. Mitt i den gamla industrilokalen är fortfarande de gamla tryckpressarna ståndsmässigt placerade och bokhandel, restaurang & café har helt enkelt fått anpassa sig därefter. Och vilken annan bokhandel i världen inhyser sin alldeles egna Uppfinnar Jocke! På övre plan tronar Pietro Proserpio i sitt drömkungarike fyllt av hans egna mekaniska leksaker. Ett riktigt måstebesök när du är i Lissabon!

LX Factory, Ler Devagar

LX Factory, Ler Devagar

LX Factory, Ler Devagar

LX Factory, Ler Devagar

Mat & dryck – något för alla smaker

Det känns som om varannan butik i LX Factory området erbjuder något att äta eller dricka så du har gott om alternativ om magen börjar knorra när du strosar runt. Här hittar du (enligt Time Out magazine) Lissabons bästa chokladkaka hos Sofia Landeus eller stans bästa glass hos Chef Nino.

LX Factory LX Factory

Söndagar – När LX Factory förvandlas till loppmarknad

Om du gillar marknader ska du bege dig till LX Factory en söndag för då förvandlas hela gatan till en enda lång loppmarknad där du hittar allt som brukar finnas på loppmarknader.

LX Factory, Flee market

LX Factory, Flee market

LX Factory, Flee market

Gatukonst

Som på så många ställen i Lissabon är väggarna i LX Factory upplåtna till gatukonst och flera verk är superba. Flugan är en av mina favoriter. Du hittar här verk av bl.a. Maismenos, Pedro Zamith och Bordalo II. Graffitin är varvad med roliga och tänkvärda citat.

LX Factory, Street Art

LX Factory, Street Art

LX Factory, Street Art

Mer om gatukonst i Lissabon har jag skrivit här.

Du kan till och med bo här!

Vill du njuta av LX Factory dygnet runt finns här ett vandrarhem som ser riktigt coolt ut, The Dorm. Någon som bott där?

Bilder lånade från The Dorm, visst ser det mysigt ut!

Så här tar du dig till LX Factory

LX Factory ligger en bit utanför centrala Lissabon men det är enkelt att ta sig dit. Hyr en cykel och cykla utefter strandpromenaden som sedan fortsätter hela vägen till Belem. Från Cais de Sodré kan man ta spårvagnens linje 15. Även ett antal bussar går från centrala Lissabon till LX Factory tex 714, 732 & 760. Här kan du kika närmare hur du tar dig dit från där du befinner dig

Som du nog redan förstå gillar jag LX Factory skarp och rekommenderar verkligen ett besök där! Mina bästa Lissabon tips hittar du här.

Och så mitt lilla bloggmantra,  följ gärna På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder.

Må gott och lev väl! // Cathinka

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Bara brittiskt

  Åh, det påminner om Custard Factory i Birmingham fast det verkar vara mer mat och utemarknader i Lissabon.
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/07/08/custard-factory-birmingham/

  1. Profilbild för Cathinka

   Man kan ju gissa att utemarknaderna har något med klimatet att göra:) Trots 3 år i England har jag inte varit i Birmingham men om jag kommer dit låter det som om Custord Factory är något för mig.

 2. Profilbild för Eva – People in the Street

  Ett ställe för mig! Får absolut bli ett ställe att besöka i maj 🙂 Tack för alla dina värdefulla tips!

  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är en riktigt cool plats, svår att inte gilla. Tack och trevlig resa!

 3. Profilbild för Göran Åhman
  Göran Åhman

  Hej, tack för mycket trevlig och lärorik läsning. Nu i början av september var vi för andra gången på LX Factory. Vi älskar stället och bodde alldeles intill på Vila Galé Opera. Nu skall vi följa dig frekvent!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Alltid roligt att höra när någon har gått nytta av det jag skriver:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?